Xρηματοδότηση 116,7 εκατ. ευρώ με τα νέα προγράμματα του Γραφείου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ

Xρηματοδότηση 116,7 εκατ. ευρώ με τα νέα προγράμματα του Γραφείου  Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ

Σε φάση εξειδίκευσης (χρηματοδότηση 116,7 εκατ. ευρώ) βρίσκονται τα νέα προγράμματα του Γραφείου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ με ορίζοντα υλοποίησης έως το 2024.

Αυτό αναφέρθηκε στην εκδήλωση για την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου ΕΟΧ 2009-2014 στην οποία παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν υψηλόβαθμα του Γραφείου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ (Eea grants) και των Δοτριών χωρών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Γιορν Γκέλσταντ, καθώς και ο γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας, Παναγιώτης Κορκολής.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, την προγραμματική περίοδο 2009-2014, οι πόροι του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ για την Ελλάδα ήταν 63,4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 38b του ΕΟΧ και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας ως Δικαιούχου και των 3 Δοτριών Χωρών, που υπεγράφη το 2011. Εκεί καθορίστηκαν επίσης τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν, τα οποία εστιάστηκαν σε παρεμβάσεις στους τομείς: του περιβάλλοντος και διαχείρισης υδατικών πόρων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, της κοινωνικής ένταξης, της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών, του ασύλου και μετανάστευσης, της ακαδημαϊκής συνεργασίας. Τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα είχαν ορίζοντα υλοποίησης τα έτη 2017 και 2018 και ολοκληρώθηκαν με πολύ ικανοποιητική χρήση των διαθέσιμων πόρων ΕΟΧ, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα προηγούμενων περιόδων.

«Σημαντική συμβολή σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας, είχε η χρηματοδοτική και διαχειριστική συνδρομή του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ (FMO), αλλά και η αξιοποίηση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτουν σε εμάς η Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν για την υλοποίηση έργων ή δράσεων σε τομείς όπου οι χώρες αυτές πραγματικά καινοτομούν», ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Γιορν Γκέλσταντ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός κρίσης και αναζητά νέα ώθηση για την ενίσχυση της δημιουργίας αξίας και την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Με τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς ΕΟΧ, η Νορβηγία θα υποστηρίξει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ιδίως όσον αφορά τη γαλάζια ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προσβλέπουμε σε ισχυρές εταιρικές σχέσεις με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών»

Στην εκδήλωση μετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Γραφείου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ και των Δότριων χωρών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), διεθνών οργανισμών και εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων και των εθνικών αρχών που διαχειρίστηκαν προγράμματα ή υλοποίησαν έργα σε όλη την Ελλάδα.

Ο απολογισμός για την περίοδο (Final Strategic Report 2009-2014) έχει υποβληθεί στον FMO από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (Εθνικό Σημείο Επαφής ΕΟΧ: Ειδική Υπηρεσία Χρηματοδοτικών Μηχανισμών ΕΟΧ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ) και πρόκειται να αναρτηθεί, αμέσως μετά την έγκρισή του, στην ιστοσελίδα για τις χρηματοδοτήσεις ΕΟΧ στην Ελλάδα.

Τέλος, έχει ήδη ξεκινήσει η προγραμματική περίοδος ΕΟΧ 2014-2021, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας ως Δικαιούχου και των 3 Δοτριών Χωρών, που υπεγράφη στις 31-10-2017 και τα νέα προγράμματα βρίσκονται σε φάση εξειδίκευσης (χρηματοδότηση 116,7 εκατ. ευρώ). Μετά την έγκρισή τους θα γίνει νεότερη ενημέρωση και θα δημοσιοποιηθούν προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις έργων και δράσεων στους εγκεκριμένους τομείς. Τα νέα προγράμματα ΕΟΧ έχουν ορίζοντα υλοποίησης έως το 2024.

Documento Newsletter