Χρηματιστήριο Αθηνών: Παλεύει στις 700 μονάδες – Πτώση στις διεθνείς αγορές λόγω κορονοϊού

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παλεύει στις 700 μονάδες – Πτώση στις διεθνείς αγορές λόγω κορονοϊού

Το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων φαίνεται να χάνει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στη νέα φρενίτιδα που προκαλεί ο κορονοϊός. 

Στη μία και 26″ ο Γενικός δείκτης βρισκόταν στις 700 μονάδες σημειώνοντας νέα πτώση 3,80# με τζίρο 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης μάλιστα ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε πτώση 4,89% στις 692,6 μονάδες.

Οι τράπεζες δέχονται ισχυρότατο σφυροκόπημα με τις απώλειες από τα πρόσφατα υψηλά τους να έχουν υπερβεί το 30%. H JPMorgan ωστόσο εξακολουθεί να τους δίνει ψήφο εμπιστοσύνης βλέποντας ανάκαμψη τουλάχιστον 34% κατά μέσο όρο για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών.

Οι ειδικοί της JPMorgan σημειώνουν πως οι ρευστοποιήσεις στην ελληνικά αγορά και ειδικά οι απώλειες των τραπεζών είναι περισσότερο αποτέλεσμα του διεθνούς αρνητικού κλίματος και όχι τόσο συγκεκριμένων ανησυχιών για την δική τους πορεία. Το Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει αλώβητο από τις διεθνείς εξελίξεις.

 

Βουτιά κατέγραψαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα καθώς η αναταραχή που προκαλείται στις επιχειρήσεις από την εξάπλωση του νέου ιού επιδεινώνεται, αυξάνοντας τους φόβους για παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν μεγάλη πτώση, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδίων να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,4% στις 10:56 ώρα Ελλάδας. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε 2,4%, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,8% και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 2,4%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World Index, που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών σε 47 χώρες, σημείωσε πτώση 0,72%.

Αφού κατέγραψαν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι παγκόσμιες μετοχές –όπως αποτιμώνται από τον δείκτη– καταγράφουν άνοδο 1,7% αυτή την εβδομάδα, καθώς το κλίμα βελτιώθηκε ύστερα από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τους φορείς χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του ιού.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) προχώρησε αυτή την εβδομάδα σε απρόσμενη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Η Τράπεζα του Καναδά και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia) επίσης μείωσαν τα επιτόκια, με τους επενδυτές να αναμένουν και ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα κάνουν το ίδιο.

Στελέχη και εταιρίες σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ πασχίζουν να αντιμετωπίζουν τη σταθερή αύξηση στα κρούσματα του ιού που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία επιχειρήσεων και την εκκένωση γραφείων και έχουν προκαλέσει πανικό στους καταναλωτές που σπεύδουν μαζικά να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Χθες, η επιδημία επεκτάθηκε στις ΗΠΑ, καθώς εμφανίστηκε σε τουλάχιστον τέσσερις νέες πολιτείες. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί σήμερα στο 0,7650%. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολις Νιλ Κασκάρι δήλωσε αργά χθες ότι η Fed μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν χρειαστεί.

Οι χρηματαγορές προεξοφλούν μια ακόμα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης από το σημερινό εύρος του 1% με 1,25% στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 18-19 Μαρτίου και κατά 50 μονάδες βάσης έως τον Απρίλιο.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της περασμένης χρονιάς.

Νωρίτερα στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 2,1%, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei κατέγραψε βουτιά 2,94%.

Οι μετοχές στην Κίνα υποχώρησαν κατά 1,22%, ενώ οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, μια ακόμα πόλη που έχει πληγεί σοβαρά από τον ιό, υποχώρησαν κατά 2,12%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και διαμορφώθηκε νωρίτερα στα 105,77 γεν. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε πτώση σε χαμηλό δύο ετών έναντι του ελβετικού νομίσματος στο 0,9410 ελβετικό φράγκο. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,3% στο 1,1271 δολάριο.

Πτώση σημείωσαν και οι τιμές πετρελαίου λόγω των ανησυχιών ότι οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ μπορεί να μην συμφωνήσουν σε μειώσεις της παραγωγής παρόλο που μειώνεται η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 1,63% στα 45,15 δολάρια το βαρέλι, με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 1,8% στα 49,10 δολάρια, καθώς οι ανησυχίες για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω του ιού και της αβεβαιότητας για τις μειώσεις στην παραγωγή να πλήττουν τις τιμές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter