Ήπιας μορφής αντίδραση βγαίνει την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο μετά το χθεσινό άγριο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές, με τον γενικό δείκτη να ανακάμπτει στις 670 μονάδες και τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ενισχύονται μέχρι 1,5% σε ένα περιβάλλον χρηματιστηριακό που στην πρώτη ώρα συναλλαγών ο τζίρος δεν ξεπερνάει τα 8 εκατ. ευρώ.
Τόσο η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, όσο και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, θεωρούν την χθεσινή αντίδραση υπερβολική. Άλλωστε, χθες μετά το κλείσιμο της αγοράς πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση. Σε ανακοίνωση που ακολούθησε αργότερα τονίζεται – κι αυτό ήταν που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές- ότι ««η κυβέρνηση, σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Μάλιστα σήμερα, η Moody’s σε έκθεσή της κρίνει ως πιστωτικά θετική για τις τράπεζες την άρση των capital controls, παρά το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές πιέσεις στις τράπεζες εκδηλώθηκαν την ίδια περίοδο…
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της χώρας και η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες επέτρεψαν την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, κάτι που πιθανότατα θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν το προφίλ χρηματοδότησής τους.
Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους επτά μήνες και η μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την επιτυχημένη έξοδο από το Μνημόνιο είναι οι βασικοί οδηγοί στην απόφαση για τους κεφαλαιακούς ελέγχους».
Η χθεσινή πτώση στο χρηματιστηριακό ταμπλό των τραπεζικών μετοχών συνδέεται με τις φήμες ότι οι τράπεζες αναθεωρούν επί τα χείρω τους στόχους τους για την μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2021 από περίπου 50% σε 17 – 18%. Η φήμη αυτή σε συνδυασμό με την έκθεση της HSBC που έγραφε χαρακτηριστικά για την κατάσταση των τραπεζών ότι, ««φαίνονται χειρότερα απ’ όσο ελπίζαμε, αλλά καλύτερα απ’ όσο φοβόμαστε», πυροδότησαν τις χθεσινές ρευστοποιήσεις.