Χρήματα αντί κυρώσεων προς την Τουρκία φαίνεται πως προκρίνει η Γερμανία και η Ε.Ε.

Χρήματα αντί κυρώσεων προς την Τουρκία φαίνεται πως προκρίνει η Γερμανία και η Ε.Ε.

Αντί κυρώσεων προς την Τουρκία η Γερμανία -όπως φαίνεται- προτιμά να αυξήσει τα χρήματα προς την Άγκυρα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στην ίδια γραμμή φαίνεται πως κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο, φθάνοντας στην Άγκυρα απευθείας από τον Έβρο.

Την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, ως στήριξη στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών προσφύγων, αποφασίζει σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου.

Τα χρήματα προορίζονται «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της», ενώ στη σχετική εισήγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών από τις 23 Φεβρουαρίου προς την Επιτροπή επισημαίνεται ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι απολύτως εγγυημένη η επιχειρησιακή ικανότητα, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών διάσωσης προσφύγων/μεταναστών οι οποίοι κινδυνεύουν και λόγω της προσπάθειας πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται μάλιστα ότι οι δαπάνες «είναι αναπόφευκτες», καθώς διαφορετικά «θα πληγούν σοβαρά κρατικά συμφέροντα πολιτικής φύσης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv για το θέμα, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μεσόγειο είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως και η παρεμπόδιση μιας ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής κίνησης με κατεύθυνση την Γερμανία».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα BILD, από την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών προς την Bundestag προκύπτει ότι η ίδια η Καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευθεί στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την παροχή αυτής της ενίσχυσης. «Η Τουρκία ζήτησε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να υπάρξει εντατικοποίηση της διμερούς υποστήριξης της τουρκικής Ακτοφυλακής», αναφέρει το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, ενώ διευκρινίζεται ότι «η ανάγκη ήταν απρόβλεπτη» και ότι «ο χρόνος πιέζει», ιδίως ενόψει της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών την άνοιξη, η οποία θα ευνοήσει τις μεταναστευτικές ροές από την θάλασσα.

Χρήματα και από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα στην Τουρκία ότι η κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη και ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενθαρρύνει περαιτέρω μετακινήσεις μεταναστών προς τα σύνορα με κράτη της ΕΕ.

Ο Μπορέλ, μιλώντας έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, περιέγραψε τη συνάντησή τους ως μακρά και ωφέλιμη.

Εξάλλου ο Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια 170 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία.

Από το ποσό αυτό, 60 εκατ. ευρώ θα αφιερωθούν στη βορειοδυτική Συρία που μαστίζεται από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ο Μπορέλ στη συνέντευξη που έδωσε στην Άγκυρα αφού συναντήθηκε με τούρκους αξιωματούχους.

Συνάντηση Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν «κλειστή» στους δημοσιογράφους

Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας είχε διάρκεια δυο ωρών και ήταν κλειστή για τους εκπροσώπους του Τύπου. 

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο ΥΕ/ΑΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέπ Μπορέλ.

Βασικό αντικείμενο της  συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου να ανοίξει τις πόρτες στη χώρα του και να επιτρέψει σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως χθες, Τρίτη, ο Μισέλ βρέθηκε στον Έβρο, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter