Χουλιαράκης: Η Ελλάδα δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» 18 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής συνθήκη για την έξοδο από το πρόγραμμα», σημείωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης

«Τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος, νομοθετώντας όλα τα προαπαιτούμενα και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ουσιαστικό εμπόδιο για να ολοκληρώσουμε αυτή την υποχρέωση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, εκτιμώντας ότι ως τις 21 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής συνθήκη για την έξοδο από το πρόγραμμα», σημείωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι στη μεταπρογραμματική περίοδο πρέπει να τηρούνται τρεις προϋποθέσεις:

α) Σταθερή δημοσιονομική πολιτική, με παράλληλη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

β) Δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας για αντιμετώπιση ενδεχόμενης αναταραχής στις αγορές, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες. «Η Ελλάδα δημιουργεί ένα cash buffer για τους επόμενους 20-22 μήνες. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 6,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό από τον οποίο δεν μπορούν τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο λόγο παρά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Έως το τέλος του προγράμματος εκτιμούμε ότι θα φτάσουν τα 17-18 δισ. ευρώ», τόνισε ο αναπληρωτήςυπουργός.

γ) Ελάφρυνση χρέους. Χωρίς πρόσθετα μέτρα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπε ο κ. Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι πρέπει να παραμετροποιηθούν έγκαιρα τα μέτρα για το επόμενο Eurogroup.

«Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει και με το βλέμμα στο μέλλον θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε εντατικότερα στην επενδυτική κοινότητα. Πρέπει να διευρύνουμε την επενδυτική μας βάση και σταδιακά να αλλάξουμε τη σύνθεση των επενδυτών, προς αυτούς που έχουν μακροπρόθεσμη στόχευση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας» σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης.

Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, υπογράμμισε ότι αυτή στέφθηκε από επιτυχία τους τελευταίους έντεκα μήνες. Απαντώντας δε σε ερώτηση που αναφέρονταν στις ιταλικές εξελίξεις, την αναταραχή στις αγορές και σε φημολογούμενη αναβολή έκδοσης ομολόγου, τόνισε: «Δεν αναβάλαμε καμία έκδοση ομολόγου, διότι δεν είχαμε σχεδιάσει κάποια έκδοση ομολόγου, είναι κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις από πριν».

Οι εκπρόσωποι των θεσμών Φίλιπ Γκέρσον (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Νικολά Τζιαμαρόλι (ESM) και Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) επέμειναν στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αναφέρθηκαν στην επιτήρηση που θα ακολουθήσει η οποία θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση, όπως υπογράμμισε ο Ντέκλαν Κοστέλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ