Στα 90 έτη της, σε νοσοκομείο του Μαϊάμι, πέθανε την Δευτέρα (4/12) η Χουανίτα Κάστρο, αδερφή των ηγετών της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο. Το θάνατό της γνωστοποίησε μέσω Instagram η Μαρία Αντονιέτα Κόλινς, η οποία συνέβαλε στη συγγραφή των απομνημονευμάτων της θανούσας. Ήταν το τέταρτο από τα παιδιά του Άνχελ Κάστρο υ Αργκίθ και της Λίνα Ρουθ Γκονζάλεθ. Στην αρχή συμμετείχε στην Επανάσταση που οδήγησε την Πρωτοχρονιά του 1959 στην ανατροπή του φασίστα δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Η νεαρή τότε Χουανίτα ενεπλάκη μέσω εράνων και αγοράς όπλων για τους αντάρτες μέχρι να έρθει σε ρίξη με τον αδερφό της. Ο λόγος;
Ο Φιντέλ και ο Ραούλ, ηγέτες της Κούβας για πάνω από 50 χρόνια, ήθελαν την ιδιοκτησία της οικογένειας να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισής και του περιορισμού της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Σε πλήρη ρήξη ήρθαν η Χουανίτα με τον Φιντέλ, όταν ο δεύτερος αντελήφθη ότι η αδερφή του πουλούσε βοοειδή της οικογενειακής φυτείας, ενώ πρόθεσή του ήταν να απαλλοτριωθεί ολόκληρη από το κράτος.
Η στρατολόγησή της από τις ΗΠΑ
Η ίδια είχε περιγράψει το πώς στρατολογήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από άλλον συνεργάτη τους στο περιβάλλον των Κάστρο. «Ήθελε να μου μιλήσει γιατί είχαν ενδιαφέροντα πράγματα να μου πουν και ενδιαφέροντα πράγματα να με ρωτήσουν, όπως αν ήμουν διατεθειμένη να πάρω το ρίσκο, αν ήμουν έτοιμη να τους ακούσω… Ήμουν μάλλον σοκαρισμένη, αλλά ούτως ή άλλως είπα ναι». Στην Χουανίτα Κάστρο χρεώνεται συνεργασία στην αυτομόληση τουλάχιστον 200 ατόμων την περίοδο αμέσως μετά την επικράτηση της επανάστασης.
Τελικά, το 1964 ταξίδεψε στο Μεξικό με την αδερφή της Ένμα που είχε παντρευτεί εκεί. Αμέσως, συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε την αυτομόλησή της, καταγγέλλοντας Φιντέλ και Ραούλ για μετατροπή της Κούβας σε ένα νησί-φυλακή.
Το 1964 πήγε στις ΗΠΑ και στο Μαϊάμι άνοιξε φαρμακείο το 1973, ενώ πήρε και την αμερικανική υπηκοότητα το 1984. Το 1998 κινήθηκε δικαστικά κατά της «νόθας» κόρης του Φιντέλ για αναφορές στην αυτοβιογραφία της τελευταίας, κερδίζοντας μία αποζημίωση 45.000 δολαρίων. Ακολούθησε το 2009 η δημοσίευση της αυτοβιογραφίας της στα ισπανικά με τίτλο «Ο Φιντέλ και ο Ραούλ, τα αδέρφια μου: Η κρυφή Ιστορία», στην συγγραφή της οποίας συμμετείχε και μεξικανή δημοσιογράφος.
Στις τηλεοπτικές παρουσίες εκείνης της χρονιάς, η Χουανίτα δήλωσε σε συνέντευξη στο WLTV-23 ότι είχε υποστηρίξει την επανάσταση κατά του Μπατίστα αλλά στη συνέχεια απογοητεύτηκε και ότι πριν αυτομολήσει το σπίτι της είχε γίνει καταφύγιο για τους αντικομμουνιστές, ενώ παραδέχθηκε ότι την είχε προσεγγίσει η CIA.
«Η αδελφή της Έμα και η ευρύτερη οικογένειά της ζητούν να γίνει σεβαστή η ιδιωτική τους ζωή σε αυτή την οδυνηρή στιγμή. Δεν θα παραχωρηθούν συνεντεύξεις και, όπως ήταν η επιθυμία της, η κηδεία θα είναι ιδιωτική», ανέφερε η Μαρία Αντονιέτα Κόλινς στην ανάρτησή της στο Instagram.
Διαβάστε επίσης
Η Κούβα γιορτάζει τα 60 χρόνια της επανάστασης ενώ η Λατινική Αμερική στρέφεται προς την ακροδεξιά