Χορτοφαγία και τρέξιμο: Τι πρέπει να προσέξετε για να μη σας λείψει τίποτα

Χορτοφαγία και τρέξιμο: Τι πρέπει να προσέξετε για να μη σας λείψει τίποτα

Η χορτοφαγία έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με έρευνες να αναφέρουν ότι το 2,5% των Αμερικανών είναι χορτοφάγοι, με το ποσοστό στον Καναδά να βρίσκεται στο 4% και στην Ευρώπη στο 5%.

Όπως είναι λογικό η χορτοφαγία έχει μπει για τα καλά στη ζωή και τον μαραθωνοδρόμων, με τους αθλητές που την ακολουθούν να χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες.

1. Ημιφυτοφάγοι: Αποφεύγουν μερικά ζωικά προϊόντα, όπως  πουλερικά, ψάρια και αυγά, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ίσως να φάνε ελάχιστο βοδινό ή χοιρινό.

2. Ωογαλακτοφυτοφάγοι: Τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά αποφεύγουν κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και άλλα θαλασσινά.

3. Λακτοφυτοφάγοι: Η διατροφή τους περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα.

4. Αυστηρά φυτοφάγοι: Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται όσοι δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν, όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτομικά και το μέλι.

5. Μακροβιοτικά φυτοφάγοι: Η διατροφή τους περιλαμβάνει συνήθως προϊόντα ολικής αλέσεως.

6. Οι φρουτοφάγοι: Η Φρουτοφαγία είναι διατροφή που αποτελείται μόνο από φρούτα, καρύδια, σπόρους, και άλλων φυτικών προϊόντων που μπορούν να μαζευτούν χωρίς βλάβη των φυτών.

Χρειάζεται προσοχή και πλάνο

Όσοι μαραθωνοδρόμοι ακολουθήσουν τον δρόμο της χορτοφαγίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς πρέπει να λαμβάνουν ικανοποιητική ποσότητα τροφής σε μεγάλο αριθμό γευμάτων, καθώς το βάρος τους γίνεται ευμετάβλητο, ενώ στη διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε θερμίδες (πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως 2.500-3.000 θερμίδες), όπως είναι   ξηροί καρποί, τα φασόλια, το καλαμπόκι, ο αρακάς, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, το αβοκάντο, ο χυμός πορτοκαλιού, οι σταφίδες, οι χουρμάδες, τα σύκα, το ψωμί ολικής άλεσης και τα ζυμαρικά.

Πάντως, ο Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων δεν θεωρεί την χορτοφαγία κατάλληλα σχεδιασμένη για άτομα που ασχολούνται με τον μαραθώνιο, καθώς μπορεί να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές, ανεπάρκεια θερμίδων, βιταμινών, ανόργανων συστατικών αλλά και πρωτεϊνών.

Μάλιστα, ένα πρόβλημα της χορτοφαγίας είναι η κατανάλωση τροφίμων που δεν έχουν βιταμίνη Β12 (βρίσκεται  σε ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, το αυγό, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά), η έλλειψη της οποίας μπορεί να προκαλέσει μείωση της μεταφοράς οξυγόνου στον οργανισμό. Ενας ωογαλακτοφυτοφάγος δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, όμως ένας πιο αυστηρός φυτοφάγος θα χρειαστεί ενισχυμένο γάλα από σόγια, ενισχυμένα δημητριακά ή συμπλήρωμα Β12. Υπάρχουν, πάντως, λύσεις και δεν πρέπει κανείς να τρομάζει, απλώς να είναι μεθοδικός.

Πρωτεϊνη και λύσεις

Ένα άλλο θέμα που θα αντιμετωπίσει ένας φυτοφάγος μαραθωνοδρόμος είναι η πρόσληψη πρωτεΐνης, που βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Ετσι, θα πρέπει να έχει στην διατροφή του λαχανικά, δημητριακά, αλεύρι, ρύζι, καλαμπόκι, φασόλια, σόγια και μπιζέλια.

Ένας αυστηρά φυτοφάγος θα έχει πιθανότατα μειωμένη πρόσληψη λυσίνης, θρεονίνης, τριπτοφάνης αλλά και μεθιονίνης λόγω της απουσίας του κρέατος και του γάλακτος από τη διατροφή του.

Θα πρέπει να καταναλώνει φυτικά προϊόντα με συμπληρωματικές πρωτεΐνες. Προϊόντα, δηλαδή, που έχουν χαμηλά αμινοξέα (δημητριακά), για παράδειγμα λυσίνη, θα πρέπει να  καταναλώνονται με προϊόντα που περιέχουν τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, όπως τα όσπρια.

O Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων συστήνει στους χορτοφάγους αθλητές περίπου 1,3- 1,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους στην ημερήσια ενεργειακή τους πρόσληψη.

Θα πρέπει να πούμε ότι ακόμα και μεγάλοι αθλητές, όπως για παράδειγμα ο Γιουσέιν Μπολτ, έχει ερωτηθεί και απάντησε ότι το τρέξιμο σε όλες του τις μορφές και η χορτοφαγία είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνυπάρξουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή ένας επαγγελματίας αθλητής, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στις νίκες και πάνω του “ποντάρουν” τεράστια χρηματικά ποσά πολυεθνικές εταιρείες, είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει.

Άλλωστε οι δικές του ανάγκες, τα σκευάσματα που χρησιμοποιεί και οι ώρες προπόνησης, καμία σχέση δεν έχουν με τους απλούς αθλούμενους.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter