Νέα στοιχεία αναφορικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της πρωθυπουργικής συμβούλου Χάρις Κούτση σχετικά με αναθέσεις από το κράτος φέρνει στο φως της δημοσιότητας το documentonews.gr. Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, η ειδική σύμβουλος του Μητσοτάκη και συντονίστρια στη ΝΔ, Χάρις Κούτση συνδέεται με μία ακόμη εταιρεία η οποία παίρνει δουλειές από το κράτος, όπως για παράδειγμα υπουργεία και κρατικούς οργανισμούς. Πρόκειται για την εταιρεία «HAVAKO MON. IKE» με έδρα τη Βάρκιζα στην οποία η κα Κούτση εμφανίζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος της και η οποία έχει λάβει την περίοδο 2021 – 2022 αναθέσεις συνολικού ύψους περίπου 180.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. Την ώρα δηλαδή που κα Χάρις Κούτση εμφανίζεται ως σύμβουλος του πρωθυπουργού ταυτόχρονα συνδέεται με μία ακόμη εταιρεία με κρατικές αναθέσεις, μετά και την Virality, της οποίας απέκτησε το 35% από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Ιούλιο του 2022. Ας ξετυλίξουμε όμως το «κουβάρι» και αυτών των κρατικών αναθέσεων.
Ιδρύθηκε το 2021 με 2.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο
Πιο αναλυτικά η κα Χάρις Κούτση εμφανίζεται ως νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας «HAVAKO MON. IKE». Πρόκειται μια εταιρεία με έδρα τη Βάρκιζα της Αττικής η οποία ιδρύθηκε στις 18 Ιουνίου του 2021. Όταν η κα Κούτση φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα ήδη ως σύμβουλος του Μητσοτάκη. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανήλθε σε 2.000 ευρώ, ενώ ως μοναδική μέτοχος και διαχειρίστρια εμφανίζεται η Χάρις Κούτση με 200 εταιρικά μερίδια.
Η εταιρεία γρήγορα κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, από τον Ιούνιο του 2021 έως και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους κατέγραψε κέρδος χρήσης ύψους 43.855 ευρώ. Πιο αναλυτικά οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν το 2021 σε 162.862,00 ευρώ, ενώ ο EBITDA της εταιρείας στο 2021 ανήλθε σε 57.082,03 ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανήλθαν σε 45.855,62€ με κεφάλαιο εταιρείας 2.000 όπως αναφέρεται.
Χορός κρατικών αναθέσεων για την πρωθυπουργική σύμβουλο
Με το καλημέρα της ίδρυσης της εταιρείας, η κα Κούτση υπέγραψε μία σειρά από συμβάσεις με το κράτος.
Όπως μπορείτε να δείτε από τα επίσημα έγγραφα στη Διαύγεια, τον Ιούλιο του 2021 ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ανέθεσε στην «HAVAKO MON. IKE» την «παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την ενημέρωση των ειδικών κοινών και τοπικών κοινωνιών των προγραμμάτων της δια βίου μάθησης και νεολαίας», έναντι ποσού ύψους 27.280 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος από το 2019 και μετά όταν η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την εξουσ’ία. Η θητεία του έχει σχολιαστεί μάλιστα αρνητικά ακόμη και από δεξιά ΜΜΕ όπως η εφημερίδα «Δημοκρατία». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσίευμά της η εφημερίδα έκανε λόγο τον περασμένο Απρίλιο για «σκιές στον τρόπο διαχείρισης των κρατικών πόρων», ενώ το επικοινωνιακό πακέτο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανήλθε σε 1.496.871 ευρώ μόνο για το 2022.
Στις 19 Ιουλίου του 2021 ο υπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Πλακιωτάκης κατακύρωσε ένα ακόμη έργο στη «HAVAKO MON. IKE. Πρόκειται για «την κατακύρωση της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης, κατόπιν έρευνας αγοράς, του έργου «Χάραξη Επικοινωνιακής Στρατηγικής και Σχεδιασμός Εταιρικής Ταυτότητας για το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Νέαρχος”». Το κόστος ανήλθε σε 37.038,80 ευρώ ενώ η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιήθηκε «από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του βαρύνουν το ΠΔΕ 2021 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής» όπως επισημαίνεται στην σχετική απόφαση που έχει αναρτηθεί και στη Διαύγεια.
Στις 16 Ιουνίου του 2021 η «HAVAKO MON. IKE» υπέγραψε μία ακόμη κρατική σύμβαση αυτή τη φορά με τον ΟΣΕ. Το έργο αφορούσε στη «χάραξη ψηφιακής επικοινωνιακής στρατηγικής ενόψει των δράσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, την ενδυνάμωση της εικόνας του ΟΣΕ, την ενδυνάμωση της σχέσης του Οργανισμού με τους υπάρχοντες πελάτες του καθώς και την απόκτηση μελλοντικών πελατών» με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 28.500 ευρώ.
Στις 6 Αυγούστου του 2021 η HAVAKO MON. IKE υπέγραψε άλλη μία σύμβαση με κρατικό φορέα. Αυτή τη φορά με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). O ΔΑΠΕΕΠ αποτελεί τη µετεξέλιξη του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) και δηµιουργήθηκε µε σκοπό να ικανοποιήσει τις σύγχρονες προκλήσεις στον χώρο των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας. Είναι ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου που εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σύμβαση HAVAKO MON. IKE και ΔΑΠΕΕΠ αφορούσε στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών «στρατηγικής επικοινωνίας» για τρεις περίπου μήνες. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 20.000 ευρώ.
Στις 27 Οκτωβρίου του 2021 το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας απέστειλε έγγραφο προς τη «HAVAKO MON. IKE» με θέμα την «αποδοχή προσφοράς στο πλαίσιο των αναγκών της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – Απόφαση απευθείας ανάθεσης».
«…Σας ενημερώνουμε ότι μετά και τον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών, αποδεχόμαστε να προχωρήσουμε στη μεταξύ μας συνεργασία και σας αναθέτουμε την παροχή υπηρεσιών της Δράσης «Απολογισμός Έργου της Παρουσίας του ΕΔΥΤΕ Α.E. Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας GRNET », αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο. Το κόστος της σύμβασης ανήλθε σε 28.950 ευρώ ενώ η χρονική διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ένα μήνα.
Τον περασμένο Αύγουστο η HAVAKO υπέγραψε μία ακόμη σύμβαση αυτή τη φορά με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από «απευθείας διαπραγμάτευση διαδικασία». Η σύμβαση αφορούσε την παροχή συμβούλου Συμβούλου Επικοινωνίας των Προγραμμάτων των Δράσεων 1 και 2 και προκαταρκτικές εργασίες δημοσιότητας» του Έργου με Τίτλο «Οριζόντια Τεχνική Υποστήριξη των Δράσεων «Economic transformation on the Agricultural Sector – 16626» και «Proposals for actions in the Aquaculture Sector – 16584» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Το κόστος της σύμβασης ανήλθε σε 37.014 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.
Η συμμετοχή στη Virality
Εκτός από την HAVAKO, η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού Χάρις Κούτση συνδέεται με μία ακόμη εταιρεία. Συγκεκριμένα η κα Κούτση απέκτησε τον Νοέμβριο του 2021 το 35% της εταιρείας με την επωνυμία «BUILD, ENGAGE AND SPREAD CONSULTING SERVICES» και διακριτικό τίτλο Virality, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr.
Διαβάστε επίσης: Νέα αποκάλυψη για τη γαλάζια «φάμπρικα»: Μία ακόμα σύμβουλος του Μητσοτάκη σε εταιρεία με κρατικές αναθέσεις
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 από τον Νίκο Δημάκη ο οποίος συμμετείχε σε ποσοστό 35%. Ο Δημάκης είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και προέρχεται από τον κομματικό «σωλήνα» καθώς ήταν μέλος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ. Τον Ιούνιο του 2020 ο Δημάκης αποχώρησε από την Virality και μεταβίβασε το ποσοστό του στον Ανδρέα Μπαλομήνου. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου του 2021 η κα Χάρις Κούτση απέκτησε το ποσοστό του Μπαλομήνου, ενώ παράλληλα της μεταβιβάσθηκε η «αρμοδιότητα, η διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρείας». Τελικά η Κούτση αποχώρησε από την εταιρεία λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022. Δηλαδή παρέμεινε ως μέτοχος με ποσοστό 35% από τον Νοέμβριο του 2021 έως τις αρχές Ιουλίου του 2022.
Τα έργα από το Δημόσιο όταν ήταν μέτοχος
Την περίοδο εκείνη η Virality πήρε διάφορες δουλειές από το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, στις 16 Δεκεμβρίου του 2021 η Περιφέρεια Αττικής ανέθεσε απευθείας στην Virality «την ψηφιακή προώθηση των εκδηλώσεων του Χριστουγεννιάτικου εορτασμού 2021 της Περιφέρειας Αττικής που θα πραγματοποιηθούν στο Πεδίον Άρεως». Το κόστος της ανάθεσης ανήλθε σε 19.964 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.
Τον Φεβρουάριο του 2022 η εταιρεία έλαβε ακόμη ένα project για λογαριασμό του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Επρόκειτο για «σύμβαση παροχής υπηρεσιών υποστήριξης διαχείρισης του εταιρικού προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» έναντι ποσού ύψους 5.000 ευρώ.
Ένα μήνα μετά η εταιρεία στην οποία συμμετείχε η σύμβουλος Μητσοτάκη έλαβε ακόμη ένα έργο αυτή τη φορά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2022 η εταιρεία ανέλαβε το υποέργο με τίτλο «Κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου Επικοινωνίας και Δημοσιότητας για τον Αλιευτικό Τουρισμό», του έργου «Δημοσιότητα, Προβολή & Πληροφόρηση του Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020». Το κόστος ανήλθε σε 30.000 ευρώ και ήταν παραδοτέο σε τρεις φάσεις, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση. Με απλά λόγια η εταιρεία την περίοδο που η κα Κούτση είναι μέτοχος με 35% πήρε έργα από το κράτος συνολικής αξίας 55.000 ευρώ μέσα σε μερικούς μήνες. Κάτι που ναι μεν μπορεί να είναι νόμιμο αλλά εγείρει σοβαρά ζητήματα κατά πόσο είναι πολιτικά ορθό και ηθικό.
Πρώην συνεργάτης του Χατζηδάκη
Πρώην συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη όταν ήταν ευρωβουλευτής και σύμβουλος του την περίοδο 2007 – 2009 στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης η Χάρις Κούτση είναι διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Nord Quality Services. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Χάρις Κούτση είναι «ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού για επενδύσεις» ενώ φέρεται σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ως «ειδική σύμβουλος Λιμένων και Επενδύσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας«.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα στο ΓΕΜΗ και το Διαύγεια, ο πατέρας της Χάρις Κούτση ονομάζεται Βασίλειος Κούτσης. Το ίδιο όνομα είχε ένας εκ των εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα τέλη της δεκαετίας οποίος ασχολούνταν με τον οικονομικό τομέα του κόμματος.
Δημοσίευμα του Βήματος μάλιστα το 2008 με τίτλο «γαλάζιος εμφύλιος» στο λιμάνι έκανε λόγο για «ισχυρή τριανδρία της ΝΔ στα τέλη 80» η οποία αποτελούνταν από τους κκ. Διονύση Μπεχράκη, διευθυντή του κόμματος την εποχή εκείνη, Βασίλη Κούτση, ο οποίος ασχολούνταν με τον οικονομικό τομέα του κόμματος και Αντώνη Σγαρδέλη.
Ο Αντώνης Σγαρδέλης είναι τώρα πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής Πόρων και Διαφάνειας της ΝΔ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΝΔ. Ως μέλος της Επιτροπής είναι ο Βασίλειος Κούτσης. Είναι άγνωστο εάν πρόκειται για τον πατέρα της Χάρις Κούτση, η απλά για συνωνυμία.
Σε κάθε περίπτωση τίθεται ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον πρωθυπουργό. Σύμβουλος του και στενή του συνεργάτης εμφανίζεται να συνδέεται με δύο εταιρείες που παίρνουν αναθέσεις από υπουργεία και κρατικούς φορείς επί των ημερών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Κάτι που ναι μεν μπορεί να είναι νόμιμο αλλά σίγουρα δεν είναι ηθικό. Αναμένουμε λοιπόν από τον πρωθυπουργό απαντήσεις επί της ουσίας, αν και το πιο πιθανό είναι να εκδώσει η ΝΔ ακόμη μία υβριστική ανακοίνωση σε βάρος του Documento και του Κ. Βαξεβάνη αντί να απαντήσει επί της ουσίας.