Ποσά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εκταμιεύονται συνεχώς από τον κρατικό κορβανά για αποζημιώσεις προς εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους οδικούς άξονες της χώρας και διεκδικούν τεράστια ποσά από διαφυγόντα έσοδα λόγω της πανδημίας. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει προ πολλού με παλιές ή και τροποποιημένες συμβάσεις-χάδι στους ιδιώτες και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακροβατεί πάνω σε ερμηνευτικά νομικά σχήματα και πολιτικά ιδεολογήματα για παροχές λόγω Covid19 προς επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ απλόχερα προσφέρει , και… αεροπλανικώς αλά Fraport, ουρανομήκεις οικονομικές διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, και οδικώς, αποζημιώσεις για την πανδημία στους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων.
Φρέσκια είναι η απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που παρουσιάζει το Documento.gr και αφορά στην έγκριση καταβολής ποσού 10.190.000 ευρώ στον Παραχωρησιούχο «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» (αυτοκινητόδρομος «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα»). Συνδέεται με τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία –Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα–Κόρινθος–Πάτρα–
Η ουσία είναι ότι την επιχειρηματική χασούρα -με όποια επιχειρηματολογία κι αν επενδύεται- την πληρώνει ως συνήθως το δημόσιο. Ετσι, λόγω των επιπτώσεων από την υγιειονομική κρίση, της μείωσης του κυκλοφοριακού όγκου και με νομική βάση ρήτρες και συμβατικούς όρους /ερμηνείες, δίνεται το πράσινο φως για τη δέσμευση και διάθεση πίστωσης αναφορικά με την καταβολή στον Παραχωρησιούχο χρημάτων λόγω διαφυγόντων εσόδων από μέτρα κατά του κορονοϊού. Με απόφασή του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής (Αριθ. Πρωτ. ΝΟ/ΕΠ/00/07/52/04/188046 -12.7.2021) ενέκρινε ποσό 10.190.000 ευρώ. προς τον παραχωρησιούχο ως αποζημίωση «για την απώλεια Εσόδων του λόγω συνδρομής Παρέμβασης του Δημοσίου και Γεγονότων Ευθύνης Δημοσίου, για τη χρονική περίοδο από 01.07.2020 έως 31.12.2020 (2ο εξάμηνο 2020), που συνίστανται στους περιορισμούς και απαγορεύσεις που επέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο στις μετακινήσεις, προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά της πανδημίας (Covid-19) ». Έπονται και νέες αποφάσεις για έτερους παραχωρησιούχους αυτοκινητόδρομων, με πλαίσιο –καρμπόν, όπως άλλων που προηγήθηκαν.
Τέλος Δεκεμβρίου του 2020 είχαν εκδοθεί ήδη οι πρώτες αποφάσεις από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ώστε να καταβληθούν ποσά προς παραχωρησιούχους σε οδικούς άξονες για κέρδη που απώλεσαν λόγω της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι τότε για απώλειες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και έως τον Ιούνιο της χρονιάς εκείνης το δημόσιο δέχτηκε να πληρώσει ποσά 13.500.000 ευρώ στην εταιρεία «Ολυμπία Οδός», 6.370.000 ευρώ στην εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», 13.360.000 ευρώ στην εταιρεία «Νέα Οδός», 1.740.000 στην εταιρεία παραχώρησης «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας», 5.300.000 ευρώ στην εταιρεία «Γέφυρα». Από εκείνη την εποχή υπολογιζόταν ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα σαράντα εκατομμύρια ευρώ (Ethnos.gr, 23.12.2020) οι αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο στους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων «για τα διαφυγόντα έσοδα από τη μη είσπραξη διοδίων, αλλά και τις καθυστερήσεις άλλων προβλεπόμενων εργασιών κατά τη διάρκεια των περιόδων ισχύος του lockdown το πρώτο εξάμηνο του 2020».
Η συνέχεια με διεκδικήσεις των εταιρειών παραχώρησης αυτοκινητόδρομων για το δεύτερο εξάμηνο είναι στο ίδιο καμβά. Οι παραχωρησιούχοι ζήτησαν να αποζημιωθούν από το δημόσιο για διαφυγόντα έσοδα λόγω περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση για την μείωση της διασποράς του κορονοϊού. Απαιτούν και επιφυλάσσονται πάντα να ασκήσουν όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Στην πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών αναφέρεται ότι με έγγραφό της η παραχωρησιούχος «Ολυμπία Οδός Α.Ε», « επιφυλασσόμενος όλων των νόμιμων δικαιωμάτων του, αναφορικά με τη συνδρομή Γεγονότος Ανωτέρας Βίας (άρθρο 22), Γεγονότος Ευθύνης Δημοσίου (άρθρο 26.5), Παρέμβασης Δημοσίου (άρθρο 20) και Μεταβολής Νομοθεσίας (άρθρο 35)», αιτήθηκε να αποζημιωθεί, για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, συνολικού ύψους 10.191.340,90€ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Στον υπολογισμό της αποζημίωσης έχει ληφθεί υπόψιν έκπτωση της τάξης του 10%.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδέχθηκαν τις απαιτήσεις της εταιρείας. Αφορούν το δεύτερο εξάμηνο και κυρίως από 07.11.2020 έως 31.12.2020 (επιβολή γενικευμένων απαγορεύσεων). Η κυβέρνηση είχε εκδώσει, όπως αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, πλήθος Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων με έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, «επιβάλλοντας μεταξύ άλλων με κανονιστικές πράξεις σειρά περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων στη λειτουργία επιχειρήσεων, στην προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους, στις συναθροίσεις, στην κυκλοφορία των πολιτών, στις διανομαρχιακές μετακινήσεις, στις οδικές συνδέσεις με όμορες χώρες. Κατά το διάστημα των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων στις μετακινήσεις η κυκλοφορία στο Έργο Παραχώρησης σημείωσε μεγάλη πτώση συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους».
Στην απόφαση για να δοθούν τα ποσά προς την εταιρεία «Ολυμπία Οδός» βάρυνε επίσης ότι με βάση το Προσάρτημα 7 της Σύμβασης Παραχώρησης (Απαιτήσεις Ασφάλισης) ο κίνδυνος της πανδημίας ή της βιολογικής μολύνσεως δεν περιλαμβάνονταν στους κινδύνους για τους οποίους έπρεπε υποχρεωτικά να ασφαλιστεί ο Παραχωρησιούχος.
Έτσι, μετά την δέσμευση της εταιρείας ότι παραιτείται από οιαδήποτε άλλη αξίωση που αφορά απώλεια εσόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 συναρτώμενων με την πανδημία (Covid-19) υπογράφηκε η απόφαση με την οποία το υπουργείο Υποδομών αποδέχτηκε να καταβάλλει ποσό των 10.190.000 ευρώ αποζημίωσης για την απώλεια εσόδων του παραχωρησιούχου κατά το διάστημα αυτό που σχετίζονται με την πανδημία.