Ο Γιώργος Διδυμιώτης κάτοικος του νησιού και μέλος της ομάδας Αλληλεγγύης Κυθήρων δίνει τη δική του μαρτυρία στο documentonews.gr, περιγράφοντας την κατάσταση των δεκάδων προσφύγων και μεταναστών που ναυάγησαν το βράδυ της Τετάρτης στο Διακόφτι Κυθήρων αλλά και για τη γενικότερη αντιμετώπιση τους από τη Δημοτική Αρχή του νησιού, αλλά και τον κρατικό μηχανισμό.
«Εχθές το βράδυ κατά τις 10 άρχισαν να έρχονται τα πρώτα μηνύματα ότι έγινε δυστύχημα και πρέπει να τρέξουμε να βοηθήσουμε. Το ναυάγιο έγινε κάτω από πάρα πολύ δυνατό μεγάλο βοριά. Το καραβάκι ήταν πολύ μικρό, ωστόσο μετέφερε στοιβαγμένους 95-100 ανθρώπους. Στο σημείο που χτύπησε ο βράχος έχει μεγάλο ύψος, πάνω από 15 μέτρα και δεν μπορείς να σκαρφαλώσεις να βγεις. Το Λιμενικό και το ελικόπτερο δεν μπορούσαν να πλησιάσουν από την κακοκαιρία. Ένας ιδιώτης ήρθε με έναν μεγάλο γερανό οικοδομής, έριξε μια «αμπούλα» –σαν μια μεγάλη σακούλα- έμπαιναν μέσα όσοι μπορούσαν και τους ανέβαζαν είτε έτσι είτε με σκοινί για 15 μέτρα. Η επιχείρηση αυτή κράτησε περίπου 4-5 ώρες. Οι περισσότεροι μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα και εκτός από την κακοκαιρία οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν μπάνιο οπότε αυτό επιδείνωσε την κατάσταση.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιβατών το ιστιοφόρο μετέφερε 95-100 ανθρώπους. Οι αγνοούμενοι στο μέρος εκείνο, δεν μπορούν να επιβιώσουν. Τους βλέπαμε να επιπλέουν πεθαμένοι. Δεν υπάρχει πρόσβαση, δεν μπορείς να κατέβεις να τους βοηθήσεις, γιατί σκάει το κύμα στο βράχο, έχει και μια μεγάλη σπηλιά. Οι περισσότεροι είναι αφγανικής καταγωγής. Το ρούχα τους μυρίζουν πετρέλαιο, που χύθηκε πάνω τους όταν έγινε η πρόσκρουση στα βράχια. Τα πλύναμε και δεν φεύγει η μυρωδιά. Από το ιστιοφόρο δεν απέμεινε τίποτε, έχει γίνει χίλια κομμάτια και παντού επιπλέουν αντικείμενα των μεταναστών. Αυτή τη στιγμή οι επιβιώσαντες έχουν μεταφερθεί σε ένα σχολείο στο κέντρο του νησιού.
Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη 40 πρόσφυγες, γυναικόπαιδα, που κοιμούνται εδώ και 4 μέρες, στο Καψάλι, στο μόλο. Αισίως σήμερα θα μεταφερθούν σε σχολείο στην περιοχή Μητάτα. Πριν από ένα μήνα έφτασαν στο νησί άλλα 3 πλοία με συνολικά 270 ανθρώπους. Πλέον είναι συνεχής η ροή τέτοιων μικρών ιστιοπλοϊκών».
Ο Δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, δήλωσε ότι δεν έχει ξαναδεί χειρότερη επιχείρηση διάσωσης και παραπονέθηκε ότι δεν έχει δοθεί βοήθεια στο νησί. Βέβαια το καλοκαίρι ο ίδιος δεν ήταν διατεθειμένος να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς και όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο: «δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για νερό».
Πριν λίγο καιρό σε επίσκεψή του στο νησί ο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος δήλωνε ότι «Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα περιπολούν σε μόνιμη βάση στην θαλάσσια περιοχή γύρο από τα Κύθηρα 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος μεταξύ αυτών και ένα μεγάλο σκάφος 40 μέτρων». «Παράλληλα από αύριο το πρωί θα υπάρχει και εναέρια επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχή γύρο από τα Κύθηρα από ένα ελικόπτερο που θα σηκωθεί από την Κρήτη. Δεν πέρασε ούτε μήνας και κατέφτασαν δύο καράβια. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δομή φιλοξενίας στα Κύθηρα. Όσοι μετανάστες έρχονται μένουν εδώ, 2-5-10 μέρες το πολύ και μετά μεταφέρονται στην Αθήνα. Eάν και με όσους από αυτούς έχουμε κρατήσει επαφή, μας εξηγούν ότι ο στόχος τους δεν είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη».
Το ελπιδοφόρο από την άλλη μεριά, είναι ότι οι αλληλέγγυοι του νησιού προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στους μετανάστες. “Ήδη από εχθές το βράδυ έφεραν φαγητό, μια ταβέρνα έφερε φαγητό τα ξημερώματα. Τους βοηθάμε να πλυθούν, να φορέσουν στεγνά ρούχα. Για τα δεδομένα των Κυθήρων είναι εντυπωσιακό το κύμα αλληλεγγύης. Είναι άνθρωποι ασυνήθιστοι σε αυτές τις καταστάσεις, δεν είχαμε μέχρι τώρα παρόμοια περιστατικά. Παρά τις δύσκολες χθεσινές συνθήκες κάτοικοι του νησιού, νέοι, ηλικιωμένοι, βοηθούσαν μέχρι το πρωί. Τους έπαιρναν σχεδόν γυμνούς τους έντυναν, σαν να ήταν συγγενείς τους…”
Διαβάστε επίσης: Ναυάγια σε Λέσβο – Κύθηρα: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων – Συγκλονιστικές μαρτυρίες (Photos-Videos)