Χωρίς τέλος τα πάθη των Παλαιστινίων

Με νέα καταστολή και πλαστικές σφαίρες απάντησαν οι ισραηλινές δυνάμεις απέναντι σε Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη, σηματοδοτώντας την έναρξη ακόμη ενός κύκλου βίας στην πολύπαθη περιοχή.

Το μήλον της έριδος μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, το τέμενος Αλ Ακσα, ήταν πάλι το σημείο από το οποίο ξεκίνησαν οι διαμάχες που έχουν τις ρίζες τους επτά δεκαετίες πίσω, στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Απρόκλητη επίθεση

Την προηγούμενη εβδομάδα η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στο τέμενος Αλ Ακσα ή Ορος του Ναού όπως λέγεται στην εβραϊκή παράδοση. Η αφορμή ήταν ότι οι Παλαιστίνιοι είχαν βάλει οδοφράγματα για να εμποδίσουν την ομαλή προσέλευση των Εβραίων πιστών στον ναό. Το τέμενος Αλ Ακσα είναι ιερός τόπος τόσο στη μουσουλμανική όσο και στην εβραϊκή μυθολογία, όμως οι Εβραίοι πιστοί δεν επιτρέπεται να προσεύχονται εντός του ναού, παρά μόνο να τον επισκέπτονται. Οπως είναι εύκολα κατανοητό, η πρόβλεψη αυτή θέτει τις προϋποθέσεις για εκρηκτικές καταστάσεις. Η επιχείρηση εκκαθάρισης έγινε πριν από το προκαθορισμένο τρίωρο διάστημα που επιτρέπεται η προσέλευση των μη μουσουλμάνων πιστών στον ναό, ενώ η ένταση είχε ήδη ανέβει από την προσφορά της ακροδεξιάς εβραϊκής γκρούπας Επιστροφή στο Ορος του Ναού για χρηματική ανταμοιβή σε όποιον θυσίαζε ένα κατσίκι στο τέμενος Αλ Ακσα, πράγμα που απαγορεύεται και θα αποτελούσε κλιμάκωση της πρόκλησης.

Οι επισκέψεις των Ισραηλινών στο τέμενος Αλ Ακσα δεν είναι και τόσο αθώες όσο ένα ταξίδι προσκυνήματος. Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι Ισραηλινοί ακροδεξιοί παρεισφρέουν στις ορδές των πιστών και δημιουργούν ένταση με εθνικιστικά και μισαλλόδοξα συνθήματα μέσα στις παλαιστινιακές γειτονιές.

Πέρυσι οι ίδιες εντάσεις οδήγησαν σε μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που κράτησε έντεκα μέρες και οδήγησε στον θάνατο 256 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 66 παιδιά, και 13 Ισραηλινούς. Την εβδομάδα που τελειώνει το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα και οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί σε έναν ανοιχτό πόλεμο όπως πέρυσι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Αντιστέκονται

Αραβες πολιτικοί αναλυτές λένε ότι το επεισόδιο αυτό εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των «αποικιοκρατικών μηχανορραφιών» του Ισραήλ. Ο στόχος του είναι ξεκάθαρος: να αρνηθούν στους Παλαιστίνιους οποιαδήποτε αίσθηση κυριαρχίας πάνω σε ένα από τα πιο ιερά μέρη της πίστης τους, υπονομεύοντας την αίσθηση ότι τους ανήκει κάτι από τη χώρα τους.

Το Ισραήλ έχει καταλάβει από το 1967 τα πάντα στην ανατολική Ιερουσαλήμ εκτός από το τέμενος Αλ Ακσα, το οποίο συμβολίζει στη συνείδηση των Παλαιστινίων ότι δεν τα έχουν χάσει όλα από την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Αύξηση της βίας

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί έχουν γίνει μάρτυρες αύξησης της βίας τον περασμένο μήνα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εντείνουν τις επιδρομές, τους πυροβολισμούς και τις συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και Παλαιστίνιους επιτιθέμενους να στοχεύουν ανθρώπους σε ισραηλινές πόλεις.

Τέσσερις επιθέσεις Παλαιστινίων σε τέσσερις ισραηλινές πόλεις έχουν λάβει χώρα από τις 22 Μαρτίου, σκοτώνοντας 14 άτομα, ενώ το Ισραήλ αύξησε τις επιδρομές του σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, οδηγώντας σε συλλήψεις. Τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί την ίδια περίοδο. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι το τελευταίο ξέσπασμα βίας προέρχεται από την απογοήτευση για τις ισραηλινές πολιτικές απέναντί τους, τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και την αδύναμη παλαιστινιακή ηγεσία.

Ετικέτες