Χωρίς εναέρια μέσα η Ηλεία τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς

Χωρίς εναέρια μέσα η Ηλεία τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε χθες το απόγευμα στην πολύπαθη από τις πυρκαγιές Ηλεία θυμίζοντας στους πολίτες το τραγικό καλοκαίρι του 2007 με τα δεκάδες αθώα θύματα και τις τεράστιες καταστροφές.

Τότε ήταν ο …στρατηγός άνεμος που ευθυνόταν για τις φλόγες που ξέφυγαν και εκτός ελέγχου κατέκαψαν ζωές και περιουσίες …

Χθες ήταν οι καιρικές συνθήκες και οι …διάσπαρτες πυρκαγιές, η αιτία που δεν μπόρεσαν έγκαιρα τα εναέρια μέσα να παρέμβουν και να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.

Οι …βαρύγδουπες δηλώσεις και αναφορές του «γαλάζιου» Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και των στενών του συνεργατών περί αντιπυρικής θωράκισης και μέτρων προστασίας , πήγαν κυριολεκτικά περίπατο και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος που είχαν οι χθεσινές πυρκαγιές σε Ηλεία και Αχαία.

Χωρίς εναέρια μέσα πυρόσβεσης τις κρίσιμες ώρες

Κάτοικοι στην περιοχή της Πηνείας Ηλείας, όπου η φωτιά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με συνεχείς αναζωπυρώσεις, καταγγέλλουν την ολιγωρία, της Πολιτείας, των πυροσβεστικών δυνάμεων και τον κακό συντονισμό ως τις βασικές αιτίες που το πύρινο μέτωπο έλαβε τεράστιες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο Παναγιώτης Λαζανάς, κάτοικος της περιοχής Σιμόπουλο καταγγέλλει στο Documentonews.gr ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην παρέμβαση εναέριων μέσων κατάσβεσης στα μέτωπα της φωτιάς με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα την εικόνα της καταστροφής.

«Βρέθηκα από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς μαζί με τους συμπολίτες μου και ριχθήκαμε στην μάχη με τις φλόγες για να αποτρέψουμε την καταστροφή των περιουσιών μας. Αφησαν το πύρινο μέτωπο να εξελιχθεί,  να μεγαλώσει και πάρει τεράστιες διαστάσεις διότι δεν εμφανίστηκαν έγκαιρα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Εμφανίστηκαν δύο  Air Τractors , περίπου δύο ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και αφού είχαν καεί τα χωριά Απιδούλα και Μαζαράκι. Επαιρνα τηλέφωνο και ζητούσα βοήθεια με εναέρια μέσα και μου έλεγαν ότι δεν μπορούν διότι υπήρχαν διάσπαρτες πυρκαγιές και επιχειρούσαν σε άλλα σημεία…» – λέει στο documentonews.gr ο κ. Λαζανάς και προσθέτει.

«Αυτό που συνέβη χθες στην περιοχή μας έχει συμβεί κατά το παρελθόν πολλές φορές. Είναι αδιανόητο κάποιοι να λένε δημόσια ότι είμαστε θωρακισμένοι το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές κι εμείς να καιγόμαστε συνέχεια…»

Για καθυστέρηση στην παρέμβαση των εναέριων μέσων κάνει λόγο και ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Ηλιδας, Κώστας Τσεριώνης.

«Από την πρώτη στιγμή, όταν οι φλόγες έφτασαν στην περιοχή μας , ζητήσαμε εναέρια μέσα αλλά μας έλεγαν ότι αυτά ήσαν απασχολημένα σε άλλα πύρινα μέτωπα. Εκτιμώ ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην εμφάνισή τους και γι αυτό η φωτιά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην περιοχή της Πηνείας» – κατήγγειλε ο κ. Τσεριώνης.

Όπως είπε η φωτιά τώρα είναι υπό μερικό έλεγχο ενώ πίσω της άφησε τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, ελαιώνες  και αγροτικές εγκαταστάσεις.

« Εχουμε 15 στάβλους κατεστραμμένους,  4 σπίτια με σοβαρές υλικές ζημιές και μια εκκλησία στην περιοχή Απιδούλα η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς»

Δυο πύρινα μέτωπα

Το πύρινο μέτωπο στην Ηλεία ξεκίνησε αρχικά λίγο μετά τις 5 μμ χθες το απόγευμα από την περιοχή του λόφου «Φραγκαπήδημα» του δήμου Πύργου.

Η ένταση του ανέμου και η υψηλή θερμοκρασία συνέβαλαν στο να επεκταθεί αμέσως η φωτιά στις περιοχές Αλποχώρι, Μυρτιά και Χανάκια.

Εκεί έχασε τη ζωή του και ο 54χρονος Θεόδωρος Παπαδημητρόπουλος ο οποίος στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει την οικία του μαζί με άλλα μέλη της οικογένειά του επαθε εισρόφηση και πέθανε παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο νοσοκομείο του Πύργου όπου μεταφέρθηκε.

Λίγη ώρα αργότερα το πύρινο μέτωπο που είχε εκδηλωθεί στην Αχαία, πέρασε στην Ηλεία απειλώντας άμεσα τα χωριά Απιδούλα, Μαζαράκι, Λαγανά, Βάλμη, Σκλίβα, Πρόδρομο, Καλό Παιδί, Βουλιαγμένη.

Μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων εστάλησαν από το 112, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση απομάκρυναν τους πολίτες από τα σπίτια τους.

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νικόλαος Κοροβέσης μιλώντας στο documentonews.gr ανέφερε ότι η φωτιά άφησε πίσω της εκατοντάδες στρέμματα καμένων καλλιεργειών, ελαιώνων και αγροτικών εγκαταστάσεων.

« Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα. Εκείνο του Πύργου στην Μυρτιά, Αλποχώρι, Φραγαπήδημα τέθηκε ευτυχώς σε πλήρη έλεγχο αργά χθες το απόγευμα. Όμως το άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο στην Πηνεία είναι ακόμη ενεργό  με συνεχείς αναζωπυρώσεις αλλά η κατάσταση ελέγχεται κάπως. Στείλαμε δεκάδες μηχανήματα, υδροφόρες και ερπυστριοφόρα προσπαθώντας να συμβάλουμε στην κατάσβεση της φωτιάς. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μειώσουμε την καταστροφή…» ανέφερε ο κ. Κοροβέσης.

Ενδείξεις εμπρησμού

Πηγές της Πυροσβεστικής ανέφεραν στο Documentonews.gr ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως κάποιες από τις χθεσινές φωτιές στην Ηλεία ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού και για αυτό ερευνούν προσεκτικά τα στοιχεία που έχουν προκύψει γι αυτό.

Για εμπρησμό κάνουν λόγο και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του δήμου Πύργου. Σε δημόσιες δηλώσεις του ο αναπληρωτής δήμαρχος Νόντας Κυριαζής επικαλούμενος πηγές της πυροσβεστικής κατήγγειλε ότι πίσω από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στα Λαστέϊκα του Πύργου υπληρχε …ανθρώπινος παράγοντας.

Η τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ στην Ηλεία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ολιγωρία της κυβέρνησης:

«Ο λαός του νομού μας βρίσκεται για ακόμα μια φορά θύμα πυρκαγιών που καίνε ανεξέλεγκτα χωρίς ο κρατικός μηχανισμός να μπορεί  να τον προστατέψει.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν  σε Αλποχώρι-Μυρτια και στον Ερύμανθο που πέρασε και κατακαίει το νομό μας απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ο λαός μας, η ζωή του και το βιός του, αλλά και τα δάση του τόπου μας είναι ανοχύρωτα απέναντι στις φωτιές, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής θωράκισης. Ήδη μετράμε έναν νέον άνθρωπο νεκρό που πήγε να προστατέψει την περιουσία του. Επίσης έχουμε καταστροφές σε λιοστασια μαντριά και ζώα.

Κράτος, περιφέρεια και Δήμοι δεν μπορούν να χύνουν κροκοδειλια δάκρυα εκ των υστέρων και να πάρουν μέτρα τώρα, γιατί το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

Διαβάστε επίσης

Νύχτα κόλασης: Καίγονται σπίτια στην Ηλεία – Τεράστιο το μέτωπο στην Πηνεία – Νεκρός 55χρονος στη Μυρτιά – Τραυματίας πυροσβέστης

Ξημερώνει νέα εποχή λιτότητας – Tα σπασμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία

Σε επιφυλακή για πρόωρες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ – Ξεκίνησαν οι οι πρώτες διεργασίες του προοδευτικού κόσμου

Τα βαφτίσια, ο Δημητριάδης και ο Μυλωνάκης

Απόστολος Λύτρας: Καταθέτει τις επόμενες ημέρες αίτημα αποφυλάκισης (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter