Μία γεύση από την τακτική που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και του ΝΑΤΟ που έπεται έδωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός στην προηγούμενη Σύνοδο, απέφυγε και πάλι να μιλήσει για αίτημα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, περιοριζόμενος στην «ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα» που θα κάνει στους υπόλοιπους ηγέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Την ανάγκη της σταθερότητας στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την πλήρη εφαρμογή των Συνθηκών που έχουμε υπογράψει, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε ειδικότερα ως κεντρική επιδίωξη της Ελλάδας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, κρατώντας και σε αυτή τη συγκυρία χαμηλά τον πήχη της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τουρκικής.
Διαβάστε επίσης: Απειλές Ερντογάν στα ελληνικά στο Twitter – Στο στόχαστρο η Μεγίστη όσο η κυβέρνηση αναζητά εσωτερικό εχθρό
Η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται στις 22 και 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενώ στις 29 και 30 Ιουνίου θα λάβει χώρα στη Μαδρίτη η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ. Για την πρώτη, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που στην προ 20 ημερών Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε προαναγγείλλει πως θα θέσει την τουρκική επιθετικότητα, εφόσον αυτή συνεχιστεί.
Σε ερώτηση που δέχθηκε ο Γιάννης Οικονόμου, απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά σε «κυρώσεις» κατά της Τουρκίας, περιοριζόμενος στην «ενημέρωση» που θα κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ομολόγους του. «Ο πρωθυπουργός και στις διμερείς συνομιλίες του με ξένους ηγέτες, αλλά και κατά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής, πάντοτε ενημερώνει με τον πλέον πρόσφορο και αποτελεσματικό, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις, τρόπο, για την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς» ανέφερε συγκεκριμένα.
Αναφορικά με τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν αλλά και τις κατηγορίες που επέρριψε στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν σε διάφορα διεθνή fora έχει πάρει τις απαντήσεις της από την ελληνική πλευρά, νηφάλια, απολύτως τεκμηριωμένα, με βάση Συνθήκες που έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες και με βάση το Διεθνές Δίκαιο».
«Από κει και πέρα, σε ό,τι αφορά στις εντελώς ανυπόστατες και αστήρικτες κατηγορίες για το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων, η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές, είτε στο Αιγαίο, είτε στον Έβρο. Καλά θα κάνουν -όλοι όσοι μπορούν κάτι να κάνουν προς την κατεύθυνση αυτή- να στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που εμπορεύονται ανθρώπους και που δεν υπολογίζουν καθόλου την ανθρώπινη ζωή» πρόσθεσε ο Γ. Οικονόμου.
Διαβάστε επίσης: Επιτροπή LIBE: Ζητά μέτρα κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις Μητσοτάκη
Σε άλλη ερώτηση που δέχθηκε για τις τουρκικές αναφορές στο προσφυγικό και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο Γ. Οικονόμου σχολίασε πως «πολλές μπορεί να είναι οι ερμηνείες, δεν είναι δική μας δουλειά να ερμηνεύσουμε τον κ. Ερντογάν», καταλήγοντας πως η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει μία πολιτική αρχών.
«Αναδεικνύει ότι οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην πραγματικότητα των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Αναδεικνύει την αλήθεια, σε ό,τι συμβαίνει, με την πολύ ουσιαστική συνδρομή που έχει η χώρα μας στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και σε ό,τι αφορά τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, αλλά και στον Έβρο» συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ωστόσο πως με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, όπου ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κατά τα τουρκικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο Τούρκος αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Για την κυβέρνηση, αναφορικά με ενδεχόμενο περιθώριο συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, η απάντηση είναι πως «πάντοτε θέλουμε να κρατούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Ελπίζουμε η Τουρκία, να συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο αυτής της επιθετικής ρητορικής και των παράνομων ενεργειών».
Κατά τα λοιπά, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η χώρα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, αλλά και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά ορισμένα βασικά πράγματα: Τον σεβασμό των Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και προφανώς των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας».
Ένα τελευταίο πάντως που έχει ενδιαφέρον προέκυψε από την απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να βάλει η χώρα μας θέμα στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία και τη συνοχή της Συμμαχίας, με τον Γ. Οικονόμου να μην φείδεται λόγων, αλλά να μην δίνει ξεκάθαρη απάντηση.
«Η Ελλάδα πάντοτε, με τη συμμετοχή της σε όλα τα fora, κάνει οτιδήποτε είναι πρόσφορο και ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα είτε της Ένωσης, είτε της Συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουμε με τον πλέον αποτελεσματικό και δόκιμο τρόπο. Αυτό που γίνεται πάντοτε -νομίζω το έχουν δει οι Έλληνες πολίτες σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπησή τους από τον Έλληνα Πρωθυπουργό- είτε αυτό αφορά ευρωπαϊκές Συνόδους είτε αφορά την πρόσφατη παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την ομιλία του στο Κογκρέσο, είναι ότι τίθενται με τον καλύτερο δυνατό, δόκιμο τρόπο, πάντοτε τα θέματα που έχουν να κάνουν και με τα εθνικά μας συμφέροντα και με τα συμφέροντα της Συμμαχίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ήταν η απάντησή του.
Διαβάστε επίσης: