«Χωριό των νεφρών»: Ο παράδεισος του οργανωμένου εγκλήματος (Video)

«Χωριό των νεφρών»: Ο παράδεισος του οργανωμένου εγκλήματος (Video)

Η «καρδιά» της μαύρης αγοράς νεφρών βρίσκει επιχειρηματικές «ευκαιρίες» σε ένα αγροτικό χωριό του Νεπάλ, εξοντώνοντας συστηματικά τον φτωχό πληθυσμό του.

Πρόκειται για την περιοχή Χόκσε (Hokse), το οποίο αποκαλείται και «Κοιλάδα των Νεφρών», καθώς τουλάχιστον ένα μέλος από κάθε νοικοκυριό έχει πουλήσει ένα νεφρό. Η μακάβρια «σοδειά» συνήθως καταλήγει στην Καλκούτα, το επονομαζόμενο και «Μεγάλο Παζάρι των Νεφρών».

Το Sky News έφερε στο φως την σοκαριστική υπόθεση, μέσα από την ιστορία δύο ανδρών, του Κάντσα και του Ραμ. Όταν σηκώνουν τα πουκάμισά τους αποκαλύπτονται οι μεγάλες ουλές στο σώμα τους. Και οι δύο ηλικίας 40 ετών, δείχνουν αμήχανοι, μιλώντας γι’ αυτό που τους συνέβη.

Αμφότεροι πούλησαν τα νεφρά τους κινούμενοι από οικονομική απελπισία. Ο Κάντσα εξακολουθεί να πονάει και να μην μπορεί να εργαστεί εξαιτίας παρενεργειών από την επέμβαση.

«Είναι αδύνατο να μετρήσουμε πόσοι το έχουν κάνει», σημείωσε. «Παντού σε αυτό το χωριό, τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν πουλήσει τα νεφρά τους», πρόσθεσε.

Όλα ξεκινούν όταν διάφοροι «διαμεσολαβητές» επισκέπτονται το χωριό εδώ και χρόνια, πείθοντας τους κατοίκους να αποχωριστούν ένα όργανο, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι παράνομο.

Οι ντόπιοι έχουν προσπαθήσει απεγνωσμένα να αποτινάξουν αυτήν τη δυσφήμιση τα τελευταία χρόνια, καθώς αισθάνονται εξαπατημένοι. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τους εκμεταλλεύτηκαν, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται πως τους είπαν ακόμη και ότι… τα νεφρά τους θα αναπτύσσονταν ξανά.  Δυστυχώς, κάποιοι εξ αυτών πέθαναν μετά την εγχείρηση αφού δεν παρέχεται κανενός είδους ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αμέσως μετά το χειρουργείο.

Άλλη μία περίπτωση είναι αυτή του 31χρονου Σουμάν. Ο άνδρας, πριν από μερικά χρόνια, εξουθενωμένος οικονομικά, ένιωθε ότι δεν είχε «άλλη επιλογή» από το να ταξιδέψει στην Ινδία για να πουλήσει το νεφρό του σε μια γυναίκα που προσποιούνταν την αδελφή του. Πληρώθηκε γι’ αυτό 3.000 λίρες.

«Ένιωσα αδύναμος και έχασα τις αισθήσεις μου», δήλωσε ο ίδιος. «Όταν ξύπνησα, με πονούσε πολύ. Τώρα δεν μπορώ να δουλέψω και προσπαθώ να προειδοποιήσω όποιον μπορώ, να μην πουλήσει το νεφρό του».

Ο Σουμάν πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν ήταν σίγουρος αν ο γιατρός ήξερε τι έκανε, αλλά η ινδική νομοθεσία είναι σαφής: οι δότες πρέπει να είναι συγγενείς και να προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Sky News, στο Χόκσε, οι ντόπιοι επιμένουν ότι κανείς δεν πουλάει πλέον τα νεφρά του, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να παίρνουν ακραία ρίσκα για να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Νέα (αλλά διαφορετική) κρίση «νεφρών» στο Νεπάλ

Τώρα, η φτώχεια τροφοδοτεί μια άλλη κρίση υγείας στο Νεπάλ – με τα νεφρά να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο.

Όλο και περισσότεροι Νεπαλέζοι επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό, στις χώρες του Κόλπου και στη Μαλαισία, για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα για τις οικογένειές τους που έχουν μείνει στην πατρίδα. Αλλά αυτό ενέχει τους δικούς του κινδύνους.

Νέοι, άλλοτε υγιείς άνδρες επιστρέφουν στο Νεπάλ με επείγουσα ανάγκη για μεταμόσχευση νεφρού. Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης σε ακραία ζέστη και σοβαρής αφυδάτωσης.

Ο Τζιτ Μπαχαντούρ Γκουρούνγκ, πέρασε τρία χρόνια εργαζόμενος στη Σαουδική Αραβία. Σε ηλικία μόλις 29 ετών, έκανε τέσσερις ώρες αιμοκάθαρση – την οποία πραγματοποιεί τρεις φορές την εβδομάδα – στο Εθνικό Κέντρο Νεφρού στο Κατμαντού.

«Έπρεπε να δουλέψω σε ακραία ζέστη – γύρω στους 50 βαθμούς», λέει. «Δεν είχαμε χρόνο να φάμε μεσημεριανό, να πάμε στην τουαλέτα ή να πιούμε νερό».

Περιγράφοντας τη στιγμή που κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ανέφερε το εξής: «Είχα υπερθερμανθεί. Ξαφνικά ένιωσα τα πόδια μου να πρήζονται και δεν μπορούσα να περπατήσω. Τότε μου είπαν ότι το νεφρό μου είχε καταρρεύσει».

Ετικέτες

Documento Newsletter