Χοντρά ψέματα για το ασφαλιστικό

Χοντρά ψέματα για το ασφαλιστικό

Η ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου, αφού η αρχιτεκτονική του παραμένει απαράλλακτη. Ομως βαθαίνει την επίθεση κάνοντας νέες αντεργατικές αντιασφαλιστικές προσθήκες για να τον θωρακίσει και να ξεπεράσει τα νομικά κενά που δικαίωσαν δεκάδες χιλιάδες δικαστικές προσφυγές συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπέρμαχος του συστήματος των τριών πυλώνων του Πινοσέτ, υμνεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και την ανταποδοτικότητα, τα οποία αποτελούν τη βάση στη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης. Ενός συστήματος στο οποίο οι συντάξεις μετατρέπονται σε επενδυτικά προϊόντα και στηρίζονται στο ρίσκο και στις λοταρίες του χρηματιστηρίου.

Ανταποδοτικότητα σημαίνει ότι υπηρεσίες που χρηματοδοτούνταν και παρέχονταν από το κράτος πλέον θα παρέχονται με πρόσθετη άμεση ή έμμεση πληρωμή μέσω επιβολής πρόσθετου φόρου, εισφοράς και άλλων. Αυτό σημαίνει ότι οι αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική δυνατότητα των λαϊκών οικογενειών. Αν δεν μπορούν να πληρώσουν, δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Την ίδια στιγμή λένε χοντρά ψέματα για αυξήσεις στις συντάξεις. Ψάχνουν το άλλοθι για τη νέα επίθεση σε ψέματα και υποσχέσεις. Αλλωστε ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει μικρότερη δαπάνη κατά 230 εκατ. ευρώ για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, δηλαδή για όσους έχουν 15 με 30 χρόνια ασφαλισμένης δουλειάς, παραμένουν οι ίδιοι μειωμένοι που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε συνδυασμό με τη μείωση του συντάξιμου μισθού, που πλέον υπολογίζεται στον μέσο όρο αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο και όχι στα πέντε καλύτερα χρόνια που ήταν έως πρόσφατα, οι συντάξεις οδηγούνται σε άθλια επίπεδα.

Η κυβέρνηση επικαλείται την αύξηση που θα φέρουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 χρόνια δουλειάς (9.000 μέρες ασφάλισης). Ομως οι συνταξιούχοι που έχουν λιγότερες από 9.000 ημέρες ασφάλισης αποτελούν σήμερα το 82%. Ολοι αυτοί δεν θα έχουν καμιά αύξηση.

Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, τη στιγμή που η ανεργία και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα έχουν αποτέλεσμα ο μέσος όρος των ασφαλιστικών ημερών σήμερα στον ΕΦΚΑ να είναι 150 ή 160 τον χρόνο. Δηλαδή οι 9.000 ημέρες ασφάλισης θα συγκεντρωθούν με αυτούς τους ρυθμούς… σε εξήντα ημερολογιακά χρόνια!

Μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων σπρώχνονται στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών που καραδοκούν. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια συνεχούς ασφαλισμένης εργασίας; Πόσοι εργαζόμενοι περιπλανιούνται στα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ; Πόσοι είναι αυτοί που δουλεύουν μαύρα, που δουλεύουν τετράωρα, μερικές μέρες τον μήνα; Πώς θα μαζέψουν τα ένσημα; Απάντηση: Δεν θα τα μαζέψουν. Για τους εργαζόμενους δε που θα έχουν από 15 ως 20 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας και έναν μισθό περίπου στα 700 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη θα είναι από 60 έως 80 ευρώ.

Τον νόμο Κατρούγκαλου το εργατικό κίνημα τον αντιπάλεψε με τις δεκάδες κινητοποιήσεις, αποκάλυψε το μέγεθος των ανατροπών, διεκδικούσε και διεκδικεί την κατάργησή του. Αυτό θα κάνει και σήμερα με τη νέα μορφή του νόμου και τη μετονομασία του σε ν. Κατρούγκαλου – Βρούτση.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Διότι το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά και ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της λαϊκής οικογένειας, το οποίο εμπεριέχει από τα εμβόλια και τα φάρμακα μέχρι παροχές για τη μητρότητα και τον επαγγελματικό κίνδυνο. Παλεύει για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Χρήστος Κατσώτης είναι βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Documento Newsletter