Στην προσπάθειά τους να ανακόψουν τον παλμό των πολύμηνων διαδηλώσεων, η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε να αποσύρει επίσημα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στάθηκε αφορμή για να πρωτοβγεί ο κόσμος στους δρόμους.
Όταν τον περασμένο Απρίλιο ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο για την έκδοση των υποδίκων στην ηπειρωτική Κίνα, οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ βγήκαν εξοργισμένοι στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την ολοένα μεγαλύτερη επιρροή που ασκεί το κινεζικό καθεστώς μέσω της τοπικής κυβέρνησης, του μακριού χεριού των κόκκινων καπιταλιστών, όπως την βλέπουν πολλοί.
Η επιμονή των διαδηλωτών οι οποίοι για περισσότερους από πέντε μήνες συνεχίζουν να απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στην πράξη ανάγκασε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να αναστείλουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο τώρα ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν πλήρως.
Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν κάνουν πίσω. Εδώ και μήνες διεκδικούν άλλα τέσσερα αιτήματα, για τα οποία δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
– Να μην χαρακτηρίζονται οι διαμαρτυρίες ως «ταραχές»
– Να δοθεί αμνηστία στους συλληφθέντες διαδηλωτές
– Να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για την αστυνομική βία
– Να εφαρμοστεί πλήρως η καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της τοπική κυβέρνησης, η οποία σήμερα ελέγχεται από το Πεκίνο
Οι πρώτες αντιδράσεις
«Πολύ λίγο, πολύ αργά». Έτσι χαρακτήρισε η 27χρονη διαδηλώτρια Κόνι την κίνηση των αρχών του Χονγκ Κονγκ να αποσύρουν επίσημα το νομοσχέδιο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Κίνα ετοιμάζεται να απομακρύνει από την θέση της επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ την Κάρι Λαμ, η οποία όλο αυτό το διάστημα στάθηκε αδύναμη να αμβλύνει την κατάσταση.