Το Χονγκ Κονγκ θα επιβάλει καραντίνα σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες του ώστε να περιοριστεί η νέα έξαρση του κορονοϊού, το πρώτο τέτοιο μέτρο που λαμβάνει η υπό κινεζική διοίκηση πόλη από την έναρξη της πανδημίας, έγραψε σήμερα μια τοπική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της South China Morning Post, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, το νέο μέτρο θα έχει στόχο τις συνοικίες Τζόρνταν και Σαμ Σούι Πο, οι οποίες καλύπτουν ένα μικρό αλλά πυκνοκατοικημένο τμήμα της χερσονήσου Κοουλούν.
Στις περιοχές αυτές κατοικούν πολλοί ηλικιωμένοι σε διαμερίσματα χωρισμένα στα δύο για να τα μοιράζονται με άλλους ενοίκους και όπου ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ευκολότερα.
“Τα συστηματικά υψηλά ποσοστά των μολύνσεων (σε αυτές τις περιοχές) και η εξέταση των λυμάτων υποδηλώνουν ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο και πολλά ανενεργά κρούσματα παραμένουν στην περιοχή”, είπε μια πηγή.
Οι υγειονομικές αρχές στην πόλη αυτή των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων απομόνωσαν αρχικά, την περασμένη Παρασκευή, τέσσερα συγκροτήματα κατοικιών σταματώντας όσους επιχειρούσαν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τα κτίρια ώστε να βεβαιωθούν ότι όλοι οι ένοικοι βρίσκονται σε καραντίνα.
Η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση θα άρει το lockdown μόνο όταν βεβαιωθεί ότι όλος ο πληθυσμός της περιοχής, όπου έχει επιβληθεί το lockdown, έχει εξεταστεί.
Μέχρι στιγμής το Χονγκ Κονγκ έχει καταγράψει πολύ λιγότερα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου και συγκεκριμένα λιγότερα από 10.000 τον περασμένο χρόνο, ανάμεσά τους 167 θανάτους.
Την περασμένη εβδομάδα η πόλη επέκτεινε το μέτρο της τηλεργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Στα άλλα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας περιλαμβάνονται η απαγόρευση των δείπνων σε σπίτια μετά τις 6μμ και το κλείσιμο εγκαταστάσεων όπως γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, χώροι αθλητισμού, ινστιτούτα ομορφιάς και κινηματογράφοι.
Επίσης το Χονγκ Κονγκ θα ζητεί από τα πληρώματα αεροσκαφών που φθάνουν στο έδαφός του και παραμένουν για πάνω από δύο ώρες να αυτοαπομονώνονται σε ξενοδοχείο για δύο εβδομάδες.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)