«Χολιγουντιανές» δολοφονίες στον ακήρυχτο πόλεμο Ιράν – Iσραήλ

«Χολιγουντιανές» δολοφονίες στον ακήρυχτο  πόλεμο  Ιράν – Iσραήλ

Η συντριβή του ελικοπτέρου με θύματα τον πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ του Ιράν προκάλεσε συνειρμούς για μια σειρά δολοφονιών Ιρανών που μοιάζουν με σενάριο ταινίας

Οι δρόμοι στην Αμπσάρντ, μια πόλη κοντά στην Τεχεράνη, είναι σχεδόν άδειοι από αυτοκίνητα το πρωινό της 27ης Νοεμβρίου 2020, καθώς η ιρανική ηγεσία έχει επιβάλει περιορισμούς μετακινήσεων στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Ενα θωρακισμένο όχημα σεντάν μεταφέρει τον επί χρόνια θεωρούμενο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, πανεπιστημιακό και πυρηνικό φυσικό Μοχσέν Φαχριζαντέχ στα ραντεβού του και σε συναντήσεις με τους φοιτητές του. Συνοδεύεται επίσης από θωρακισμένα αυτοκίνητα με συνολικά 14 σωματοφύλακες και άτομα της προσωπικής του ασφάλειας.

Ξαφνικά, στη μέση ενός επαρχιακού δρόμου, ένα άλλο όχημα εμφανίζεται στο αντίθετο ρεύμα. Ακολουθεί καταιγισμός πυρών, προερχόμενων από πολυβόλο προσαρμοσμένο στην οροφή του αυτοκινήτου. Πυροβολεί χωρίς να υπάρχει χειριστής. Οι σφαίρες βρίσκουν τον στόχο τους με τρομακτική ακρίβεια αφού η σύζυγος τού Φαχριζαντέχ που κάθεται δίπλα του δεν παθαίνει το παραμικρό. Ο κορυφαίος Ιρανός επιστήμονας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και υπεύθυνος και για την εξαγωγή πυρηνικής τεχνολογίας προς άλλες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα, έχει ακαριαίο θάνατο. Το όχημα στο αντίθετο ρεύμα από το οποίο έγινε η επίθεση ανατινάσσεται και διαλύεται ολοσχερώς. Για κάποιο διάστημα κανείς δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί. Οι φήμες οργιάζουν. Η δολοφονία τελικά αποδίδεται στην υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, τη διαβόητη Μοσάντ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το πολυβόλο ελεγχόταν πιθανότατα από δορυφόρο. Τα κρίσιμα στοιχεία εξαφανίστηκαν από την έκρηξη που ακολούθησε.

Επένδυση στις δολοφονίες

Η δολοφονία του Φαχριζαντέχ δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά από αντίστοιχες επιθέσεις από το 2007 και μετά εναντίον Ιρανών επιστημόνων αλλά και στρατιωτικών. Σχεδόν το σύνολο της ιρανικής ηγεσίας, αλλά και πέρα από τα στενά όρια του Ιράν, δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και σήμερα το ενδεχόμενο πίσω από το αεροπορικό δυστύχημα στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, να κρύβεται η ίδια υπηρεσία.

Το σενάριο αυτό μόνο επιστημονικής φαντασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού το Ισραήλ από την ίδρυσή του ακόμη χρησιμοποιεί τακτικά τις εξωδικαστικές εκτελέσεις για να βγάλει από τη μέση όσους «σημαντικούς» θεωρεί η ηγεσία αντίπαλους του Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια, κατά τα φαινόμενα, οι ισραηλινές κυβερνήσεις αλλά και υπηρεσίες όπως η Μοσάντ έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα σε τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον συγκεκριμένων αξιωματούχων του Ιράν με σκοπό να προκαλέσουν χάος και να διαβρώσουν τη σφιχτή δομή εξουσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Βασικός επίσης στόχος του Ισραήλ όλα τα προηγούμενα χρόνια –ανεξαρτήτως των συμφωνιών της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες για το πυρηνικό της πρόγραμμα– ήταν η πυρηνική τεχνολογία που ανέπτυσσε και αναπτύσσει το Ιράν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα δολιοφθοράς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τις ισραηλινές υπηρεσίες είναι σειρά δολοφονιών επιστημόνων και φυσικών που συμμετείχαν σε αυτό από το 2007 μέχρι και το 2020 και τη δολοφονία Φαχριζαντέχ.

Αέρια και βόμβες εν κινήσει

Συγκεκριμένα η αρχή έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2007 με τον… θάνατο του καθηγητή πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο τον ηλεκτρομαγνητισμό Αρντεσίρ Χοσεϊνπούρ. Εχασε τη ζωή του στη Σιράζ δηλητηριασμένος από κάποιο αέριο – άλλοι λένε από ραδιενέργεια.

Ακολούθησε η δολοφονία του καθηγητή πανεπιστημίου με αντικείμενο τη θεωρία κβαντικών πεδίων και βασικών σωματιδίων Μασούντ Αλί Μοχαμαντί (12 Ιανουαρίου 2010). Τινάχτηκε στον αέρα στην Τεχεράνη από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσικλέτα δίπλα στο αυτοκίνητό του η οποία εξερράγη με τηλεχειρισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέχεια του καταλόγου των δολοφονιών, αφού σειρά πήρε ο πυρηνικός μηχανικός και ειδικός στη μεταφορά νετρονίων Ματζίντ Σαχριαρί (29 Νοεμβρίου 2010), ο οποίος δολοφονήθηκε από έκρηξη βόμβας που τοποθέτησαν στο αυτοκίνητό του επιβαίνοντες σε μηχανή, ενώ την ίδια μέρα ολόιδια επίθεση επίσης στην Τεχεράνη δέχτηκε και ο καθηγητής και πυρηνικός φυσικός Φερεϊντούν Αμπασί, ο οποίος όμως επιβίωσε.

Ακολούθησαν η δολοφονία του ειδικού στη μεταφορά νετρονίων φυσικού Νταρίους Ρεζαϊνετζάντ (23 Ιουλίου 2011) που πυροβολήθηκε από επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα και η δολοφονία του πανεπιστημιακού και ειδικού σε τεχνικά κομμάτια της πυρηνικής σχάσης Μοσταφά Αχμαντί Ροσχάν (11 Ιανουαρίου 2012) από βόμβα που κόλλησαν στο αυτοκίνητό του επιβαίνοντες σε μηχανή ενώ περνούσαν δίπλα του. Αρκετά χρόνια μετά ήρθε η δολοφονία του κορυφαίου επιστήμονα του πυρηνικού προγράμματος, όπως προαναφέρθηκε, του Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Οι προαναφερθέντες επιστήμονες είχαν οι περισσότεροι εκ των πραγμάτων σχέση με το σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού πυλώνα της εξουσίας των μουλάδων. Η επιτυχία της δεκαετούς καμπάνιας δολοφονιών επιστημόνων φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη στους δράστες και σειρά πήραν στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης. Μόνο μες στο 2022 τουλάχιστον επτά στελέχη τους που σχετίζονταν με το πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και με το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων και drones δολοφονήθηκαν μυστηριωδώς, είτε από δηλητηρίαση είτε από επιθέσεις με άλλα μέσα συμπεριλαμβανομένων και drones.

Τον χορό των δολοφονιών μέσω drones ή άλλων αντίστοιχων πιο στρατιωτικών και λιγότερο… υπηρεσιακών μέσων σε ξένα εδάφη είχαν προφανώς ανοίξει οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που από το 2001 μέχρι σήμερα στην ουσία δεν έχει λήξει ποτέ, με αποκορύφωμα το πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Ιανουαρίου 2020 που είχε στόχο τον επικεφαλής της δύναμης Κουντς
των Φρουρών της Επανάστασης και ιδιαίτερα επιδραστικό στις εξελίξεις για το Ιράν στη Μέση Ανατολή, στρατηγό Κάσεμ Σολεϊμανί.

Οι εν λόγω δολοφονίες αποτελούν μέρος του αποκαλούμενου «ακήρυχτου πολέμου» ή «πολέμου των σκιών» μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν ο οποίος μαίνεται επί δεκαετίες. Μάλιστα για τις περισσότερες επιθέσεις ή ενέργειες κανείς δεν αναλαμβάνει επισήμως την ευθύνη, ενώ για ελάχιστες από αυτές το ένα ή το άλλο μέρος κατηγορεί ευθέως τον αντίπαλο.

Το ιρανικό… Iron Dome στο διαδίκτυο

Το Ισραήλ έχει επενδύσει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων όπλων για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου, εν αντιθέσει με το Ιράν που δεν φαίνεται να έχει αναπτύξει τόσο εξελιγμένα μέσα για να προχωρά σε κυβερνοεπιθέσεις. Παρά ταύτα, οι ισραηλινές αρμόδιες υπηρεσίες εντόπισαν ότι περίπου τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων από πλευράς του Ιράν. Μάλιστα πρόσφατη ισραηλινή έκθεση κατέγραψε τριπλασιασμό των κυβερνοεπιθέσεων από πλευράς Ιράν μετά την έναρξη της σφαγής στη Γάζα (κοντά στα 13.000 περιστατικά). Συγκεκριμένα οι αρμόδιες ισραηλινές υπηρεσίες για την κυβερνοασφάλεια, με αφορμή τη δραματική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων που αποδίδουν σε Ιρανούς χάκερ για τους οποίους οι αμερικανικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει άλματα στην τεχνογνωσία τους και την αποτελεσματικότητα των επιθέσεών τους, υποστήριξαν ότι έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ένα «σιδηρούν θόλο» (Iron Dome) στο ισραηλινό διαδίκτυο που δρα όπως το Iron Dome απέναντι σε πυραύλους και επιθέσεις με drones.

Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως, αλλά και τα στοιχεία που παρατέθηκαν παραπάνω, καταδεικνύουν ότι στον «ακήρυχτο πόλεμο» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν προς το παρόν η Τεχεράνη παίζει… άμυνα (με εξαίρεση την επίθεση με πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ, την πρώτη ευθεία επίθεση εναντίον ισραηλινού εδάφους). Οι ισραηλινές υπηρεσίες αλλά και η τεχνολογική υπεροχή του εξασφαλίζουν την πρωτοβουλία των κινήσεων παρασκηνιακά και τον έλεγχο της έντασης της σύγκρουσης ανοιχτά. Σημειώνεται ότι η πρώτη επίθεση επί ισραηλινού εδάφους στην κόντρα Ισραήλ – Ιράν έγινε επί των ημερών των προσφάτως εκλιπόντων Εμπραχίμ Ραϊσί και Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Το μέλλον της σύγκρουσης θα καθοριστεί από τις εσωτερικές εξελίξεις στο Ιράν.

Το «σκουλήκι» που… σκότωσε τα πυρηνικά

Ο «πόλεμος των σκιών» Τεχεράνης – Τελ Αβίβ επεκτείνεται σε πολλά πεδία αντιπαράθεσης. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το πεδίο της κυβερνοασφάλειας και των κυβερνοεπιθέσεων, στο οποίο και οι δύο πλευρές έχει αποδειχθεί ότι επενδύουν σημαντικούς πόρους καθώς το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγκρουσης η οποία στην ουσία καθορίζει και τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.  Το πιο γνωστό όπλο των Ισραηλινών εναντίον του Ιράν στο αναφερόμενο πεδίο δεν είναι άλλο από τον ιό Stuxnet. Το «σκουλήκι», όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό (malware), αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2010. Είχε προλάβει να μολύνει περισσότερους από 30.000 υπολογιστές σε 14 εγκαταστάσεις που σχετίζονταν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είχε μολύνει και τα υπολογιστικά συστήματα των ίδιων των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ως αποτέλεσμα καταστράφηκαν περίπου 9.000 φυγοκεντρητές στην εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ. Την επόμενη χρονιά ένα άλλο πρόγραμμα malware, το επονομαζόμενο Stars, αποκαλύφθηκε ότι είχε μολύνει υπολογιστές αξιωματούχων και τα υπολογιστικά συστήματα πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ενώ την ίδια χρονιά και ένα τρίτο πρόγραμμα, το Duqu, κατασκοπευτικό λογισμικό (spyware) με βάση το Stuxnet, βρέθηκε να συλλέγει δεδομένα από κυβερνητικούς υπολογιστές του Ιράν. Την επόμενη χρονιά αποκαλύφθηκε το Wiper, το οποίο είχε εισβάλει σε υπολογιστές του υπουργείου Πετρελαίου και της Εθνικής Εταιρείας Ιρανικού Πετρελαίου και έσβηνε αρχεία, ενώ λίγο αργότερα ανακαλύφθηκε ο ιός Flame που έκλεβε δεδομένα από κυβερνητικούς υπολογιστές. Τα χρόνια που ακολούθησαν κεντρικό ρόλο στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος έπαιξε η συμφωνία του Ιράν με άλλες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για πάγωμα του πυρηνικού του προγράμματος. Οι επιθέσεις από ισραηλινά προγράμματα ατόνησαν. Ομως το 2018 οι Ιρανοί ανακάλυψαν ότι υπολογιστές είχαν μολυνθεί από μια νέα έκδοση του Stuxnet, ενώ μια κυβερνοεπίθεση στο σύστημα διανομής πετρελαίου στα 4.300 πρατήρια καυσίμων του Ιράν έκανε ανέφικτες τις συναλλαγές.

Δείτε επίσης: Ιράν: Κοσμοπλημμύρα στη νεκρική πομπή του Εμπραχίμ Ραϊσί – Την Πέμπτη η ταφή του (Photos)

Ιράν: Καρέ καρέ η μεταφορά των σορών του προέδρου Ραϊσί και του ΥΠΕΞ (Videos – Photos)

Το Ιράν αντιμέτωπο με εσωτερική πολιτική κρίση μετά τον θάνατο Ραϊσί – Τα σενάρια

Ιράν: Ανασύρθηκε η σορός του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί – Αρνείται κάθε ανάμειξη το Ισραήλ

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν: Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μόχμπερ που αναλαμβάνει τα ηνία – Εκλογές σε 50 μέρες λέει το ιρανικό Σύνταγμα

Documento Newsletter