«Χόλιγουντ» ήταν και πάει…

«Χόλιγουντ» ήταν και πάει…
Ο Αντόνιο Μπαντέρας στην ταινία «The enforcer», σκηνές της οποίας γυρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Το πρότζεκτ για τη δημιουργία μεγάλου στούντιο στη συμπρωτεύουσα ξεκίνησε, αλλά πάγωσε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις

Σε όνειρο θερινής νυκτός κινδυνεύει να μετατραπεί το σχέδιο να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη στούντιο εφάμιλλο του Χόλιγουντ.

Μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες πολλά κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν με ύφος… χιλίων καρδιναλίων για τη μετατροπή περιοχής στη Θεσσαλονίκη σε χώρο ιδανικό για την κατασκευή στούντιο αλά Χόλιγουντ. Ολα ξεκίνησαν το 2018, όταν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης κοινοποιούνταν στον Τύπο η είδηση της δημιουργίας των ιδανικών συνθηκών στην πόλη ώστε να φιλοξενηθούν τα γυρίσματα διεθνούς παραγωγής με τίτλο «Barracuda». H ταινία θα ήταν η πρώτη που θα είχε οφέλη από τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου περί ενίσχυσης των οπτικοακουστικών παραγωγών (Greek cash rebate) που επιμελήθηκε και διαμόρφωσε ο τότε υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

Το πρότζεκτ που πάγωσε

Το φιλμ θα περνούσε τελικά από μύρια κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί και να βγει στις αίθουσες με τον τίτλο «The enforcer». Τους επόμενους μήνες οι τοπικοί άρχοντες της Θεσσαλονίκης αλλά και της βόρειας Ελλάδας περηφανεύονταν για το γεγονός ότι «η νύμφη του Βορρά είναι πλέον συνώνυμο του Χόλιγουντ» (αμέτρητες οι φωτογραφίες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και άλλων θεσμικών δίπλα σε διάσημους σταρ) καθώς, εκτός της προσέλκυσης πανάκριβων κινηματογραφικών πρότζεκτ, δόθηκε η αίσθηση πως η δημιουργία στούντιο χολιγουντιανών προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι όχι απλώς εφικτή αλλά πιο δυνατή από ποτέ.

Το 2019 οι Αβι και Γιαρίβ Λέρνερ, επικεφαλής και ιδρυτές της Νu Boyana Studios, σε συνεργασία με την εταιρεία York Studios του Ελληνοαμερικανού Τζον Καλαφάτη, ανακοίνωσαν την επισημοποίηση του δεσμού μεταξύ των εταιρειών τους και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), με στόχο την κατασκευή κινηματογραφικού στούντιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Η είδηση χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από πολιτικούς και τοπικούς φορείς, αλλά η πανδημία φρέναρε το πρότζεκτ. Τελικά ξεκίνησε να υλοποιείται το 2021, με τις ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον τότε πρόεδρο του ΕΚΟΜΕ Πάνο Κουάνη να ξεχειλίζουν από αισιοδοξία και μεγαλοστομίες.

Πριν από λίγους μήνες όμως το σχέδιο πάγωσε αιφνιδίως για αδιευκρίνιστους λόγους. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης στον οποίο απευθυνθήκαμε μας δήλωσε αναρμόδιος πλέον για το θέμα, ενώ ο νυν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ, ο νέος φορέας που προέκυψε από την ενοποίηση του ΕΚΟΜΕ και του ΕΚΚ) Λεωνίδας Χριστόπουλος μέσω της υπεύθυνης του γραφείου Τύπου του οργανισμού Σοφίας Μπερετάνου μάς ενημέρωσε ότι «το ΕΚΚΟΜΕΔ δεν έχει καμία εμπλοκή με τα στούντιο στη Θεσσαλονίκη, όπως δεν έχει και κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο στο πρόγραμμά του για οικονομική υποστήριξη τέτοιων επενδύσεων». Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζον Καλαφάτη και ιδιοκτήτη της York Studios που μας ανέλυσε με ακριβείς λεπτομέρειες το επιχειρηματικό πλάνο το οποίο «στόχευε στη δημιουργία στούντιο υψηλών προδιαγραφών κόστους 50 εκατ. ευρώ με απόσβεση σε βάθος πενταετίας».

Ο φάκελος στο ΕΚΚΟΜΕΔ

Η πρώτη φάση αφορούσε τον εντοπισμό του χώρου και την κατασκευή των κατάλληλων κτιρίων ή ακόμη και την ανακατασκευή των ήδη υπαρχόντων, όπως κι έγινε. Το σχέδιο που προσκομίστηκε στην ιδιωτική εταιρεία δημόσιου συμφέροντος Enterprise Greece, που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό (η ευθύνη της μελέτης τέτοιων στρατηγικών επιχειρηματικών), «μας κόστισε γύρω στις 200.000 ευρώ για την εύρεση των κατάλληλων αρχιτεκτόνων και συμβούλων (από τη Θεσσαλονίκη φυσικά για ευνόητους λόγους) που έφτιαξαν μια πλήρη μελέτη με τον εντοπισμό των ιδανικών χώρων, την εκπαίδευση των Ελλήνων τεχνικών κ.λπ.» μας είπε ο κ. Καλαφάτης και συνέχισε: «Οταν ολοκληρώθηκαν όλα τα σχέδια, καταθέσαμε τον φάκελο στο ΕΚΟΜΕ προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα στον επενδυτικό νόμο και να περιμένουμε το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής που θα είχε την τελική απόφαση. Αυτό συνέβη πριν από σχεδόν δύο χρόνια και ακόμη περιμένουμε κάποια ειδοποίηση. Μαθαίνω πως τώρα, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση, θα συσταθεί η εν λόγω επιτροπή για να αποφασίσει για την επένδυση τη δική μας αλλά και κάποιες άλλες που χρονίζουν εδώ και καιρό».

Η καταγγελία του Τζον Καλαφάτη

Το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται αλλού, σύμφωνα με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, κι έχει να κάνει με τον πραγματικό λόγο που δεν προχωρούν οι επενδύσεις. «Το καλοκαίρι των εκλογών του 2023 κι ενώ ήμασταν ήδη σε οκτάμηνη αναμονή για την οριστική απόφαση, η υπεύθυνη σύμβουλος του έργου μού είπε ότι έχουμε πρόταση να γίνει παράλληλη χρηματοδότηση. Στην αρχή δεν κατάλαβα τι εννοούσε και όταν ρώτησα από πού έρχεται αυτή η πρόταση μου είπε από πολύ υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Μου ανέφερε λοιπόν ότι υπάρχουν 2 δισ. ευρώ για επενδυτικά προγράμματα -όχι ΕΣΠΑ- που τα διαχειρίζονται κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης», όπως είπε. Οταν τον ρωτήσαμε αν έχει αποδείξεις, ο κ. Καλαφάτης απάντησε: «Φυσικά και δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο, αλλά οφείλω να το πω όπως ακριβώς μου αναφέρθηκε. Οταν μάλιστα ρώτησα πόσα χρήματα της επένδυσης σκοπεύουν να μας δώσουν, μου απάντησε “όλα”. Αλλά θα πρέπει πρώτα να βάλουμε 100 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν με τις διάφορες αλχημείες να μας δοθούν πίσω και να πάρουν εκείνοι τις μίζες τους».

Documento Newsletter