Χλιαρή η αντίδραση της Κομισιόν στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Χλιαρή η αντίδραση της Κομισιόν στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Χλιαρή ήταν ή πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες, και συγκεκριμένα την εκχώρηση-εκμίσθωση της ΑΟΖ της πολύπαθης αφρικανικής χώρας (όπως αυτή ορίζεται και από το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο) για υπεράκτιες έρευνες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από τουρκικές εταιρείες.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, τόνισε ότι ήδη το προηγούμενο αμφιλεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχε υπογραφεί το 2019 «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη». Ωστόσο, σε μια φράση που παραπέμπει περισσότερο σε συμβουλή παρά επίσημη τοποθέτηση, ο κ. Στάνο παρότρυνε «να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Επικοινωνία Δένδια-Σούκρι

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης, ενώ συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική ΑΟΖ: Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί και βάζει «φωτιά» στη ΝΑ Μεσόγειο

Νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Διάβημα στην Ελλάδα για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» στα νησιά

Documento Newsletter