Χίος: «Όχι» στις εξορύξεις αντιμονίου που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ο δήμαρχος μιλάει στο documentonews.gr

Με ένα ομόφωνο «Όχι» στις εξορύξεις αντιμονίου, η Δημοτική Αρχή του Γ. Μαλαφή μετά από 8 μήνες πιέσεων υπερψήφισε την καθολική άρνηση της κοινωνίας και των αντιπολιτεύσεων. Χωρίς «ναι μεν αλλά» και την «αναμονή για τη διαβούλευση» η απόφαση του Δήμου Χίου είναι ξεκάθαρη και χωρίς κανέναν αστερίσκο:

«Το Δημοτικό συμβούλιο διαφωνεί με τη διαγωνιστική διαδικασία για την εκμίσθωση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης και ζητά την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας διότι δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα από το ΥΠΕΝ τα ευλόγα ερωτήματα του Δημοτικού συμβουλίου, των φορέων και πολιτών με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και συναίνεση στο νησί μας».

Πιο καθαρά και ξάστερα δεν μπορούσε να τεθεί το «Όχι» προς τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο με προκήρυξη γραμμένη στο πόδι και με ατέλειες που βγάζουν μάτι, επιθυμεί να εξορύξει το αντιμόνιο. Πρόκειται για το πέτρωμα που κόστισε τη ζωή σε 40 εργάτες των στοών του Μποδοσάκη, τη δεκαετία του 1950 και οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του για τη δημόσια υγεία.

Χρειάστηκαν 8 μήνες πελαγοδρομήσεων της Δημοτικής Αρχής, μαχητικών κινητοποιήσεων των κατοίκων της Βόρειας Χίου, κειμένων εναντίον των εξορύξεων από πάνω από 120 φορείς και δύο προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατοίκους της Βόρειας Χίου, για να ακούσει ο δήμαρχος Γ. Μαλαφής το νησί που διοικεί.

Η προσπάθεια των κατοίκων της Χίου συνεχίζεται μέχρι την πλήρη ακύρωση του διαγωνισμού, ενώ ακόμα μια ήττα για το ΥΠΕΝ ήρθε την Παρασκευή (4/4). Δεν προχώρησε σε καμία ανακοίνωση για τη β΄φάση του διαγωνισμού για τις εξορύξεις.

Τίθεται θέμα ασφάλειας του διαγωνισμού

Ο Παναγιώτης Λαζαράτος, συνήγορος των κατοίκων και καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ, εξηγεί στο documentonews.gr τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία πλέον πλέει ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο:

«Όπως έχω ξανατονίσει οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν αιτήσεις ακυρώσεως και σε μελλοντικές φάσεις, αλλά ελπίζουν ότι θα σταματήσει εδώ λόγω της σοβαρότητας των λόγων που πρέπει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας παρέλαβα τα έγγραφα του διαγωνισμού. Μας δόθηκαν και τα δώσαμε στους κατοίκους που εκπροσωπώ στις δύο προσφυγές στο ΣτΕ. Αυτό ενδεχομένως θέτει ζήτημα ασφάλειας και νόμιμης συνέχειας του διαγωνισμού. Θα έπρεπε κατά τη σύμβαση τα στοιχεία να δοθούν μόνο σε όσους προχωρήσουν στη β΄φάση του διαγωνισμού».

Δήμαρχος Χίου:«Λέει για δήμαρχο… γράφει το όνομά μου;»

Παράλληλα, η «Καθημερινή», την Κυριακή 6/4, ανέφερε σε δημοσίευμά της πως το ΥΠΕΝ προχώρησε τον διαγωνισμό στη Χίο «κατά προτεραιότητα» γιατί «είχε εξασφαλιστεί η συναίνεση του δημάρχου. Ωστόσο, ο τελευταίος μετά τις τοπικές αντιδράσεις ανέκρουσε πρύμναν».

Η εν λόγω φράση του δημοσιεύματος επιβεβαιώνει τις τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις που υπήρξαν κατά του δημάρχου Γ. Μαλαφή από τον λαό της Χίου και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας το έχει εισπράξει εκείνος, παρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πριν την ομόφωνη απόφαση κατά των εξορύξεων, ο δήμαρχος είχε δεχτεί τα βέλη σύσσωμη της αντιπολίτευσης πως είναι «τροχονόμος συμφερόντων της κυβέρνησης στη Χίο», ενώ η συνεχής θέση του για την περίφημη «διαβούλευση» διαψεύστηκε από τη στάση της πρώην υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου και της κυβέρνησης που προχώρησε κανονικά στο διαγωνισμό. Τέλος, η εμμονή του δημάρχου για πάγωμα και όχι ακύρωση του διαγωνισμού κατακρημνίστηκε και από τα νομικά επιχειρήματα του Π. Λαζαράτου που είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και τα ΜΜΕ ότι:

«Το πάγωμα του διαγωνισμού είναι καθαρά μια λέξη κενή περιεχομένου. Μιλάμε για το περιβάλλον και για σοβαρότατες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία του νησιού που έχουν τονιστεί πολλάκις από σειρά επιστημόνων».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του δημάρχου σχετικά με το αν «είχε εξασφαλιστεί η συναίνεση του δημάρχου». Το documentonews.gr επικοινώνησε με τον Γ. Μαλαφή, ο οποίος απαντάει επίσημα στο δημοσίευμα της «Κ» επισημαίνοντας:

«Τι λέει η Καθημερινή; Γράφει το όνομά μου; Λέει για δήμαρχο… γράφει το όνομά μου; Γιατί εγώ δεν έδωσα καμία γνωμάτευση. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή (σ.σ. Η «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο του Σταμάτη Κάρμαντζη) έδωσε τις γνωματεύσεις. Η μοναδική συμφωνία που έκανα με το ΥΠΕΝ ήταν μόλις το έμαθα από δημοσιογράφο της Καθημερινής που με πήρε, ανέβηκα και τους είπα να κάνουν διαβούλευση. Τίποτα άλλο. Δεν είχα άλλη σχέση, ούτε και συζήτησα το θέμα».

Διαβάζοντας μάλιστα το επίμαχο απόσπασμα στον Γ. Μαλαφή μας απάντησε το εξής:

«Ποιανού δημάρχου; Πότε; Γιατί και το Βήμα δυο μήνες πριν τις εκλογές γράφει τα ίδια… για αυτό ρωτώ ποιανού δημάρχου; Ο Δήμος δεν πήρε ποτέ καμία θετική απόφαση. Έβαλε τις κόκκινες γραμμές της στο Δημοτικό Συμβούλιο και πήρε απόφαση όταν έπρεπε. Ο Δήμος ζήτησε τη διαβούλευση. Αυτό ζήτησε. Τώρα για το τι γράφει η Καθημερινή ας γράψει και ποιος δήμαρχος. Η διαδικασία και οι γνωματεύσεις που έγινε ο διαγωνισμός είναι του 2022, όχι του 2024».

Η αλήθεια είναι πως πέραν της διάχυσης πολιτικών ευθυνών το δημοσιογραφικό ερώτημα που προκύπτει από την τοποθέτηση του δημάρχου είναι το εξής: Εν τέλει ποιος είχε μιλήσει με το Υπουργείο Ενέργειας για το αντιμόνιο;

Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος το έκανε, αυτός ο «άγνωστος Χ» λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Ο αγώνας του κινήματος κατά των εξορύξεων έχει σημειώσει ναι μεν μια νίκη (η ομόφωνη απόφαση κατά του αντιμονίου-έστω και στο παρά πέντε για τη Δημοτική Αρχή), αλλά η προσπάθεια στις δικαστικές αίθουσες του ΣτΕ και στους δρόμους της Χίου θα συνεχιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Η «ολότητα» του πορίσματος ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το μπρος-πίσω του Κυριάκου Μητσοτάκη (Video) 

Κυβίστηση Σκέρτσου: Από το «ευαγγέλιο για την εθνική αυτογνωσία» στην «πολιτική σκευωρία»

Προκλητική γραμμή Μαξίμου για Τέμπη και μπάζωμα: Είχαμε την «αντίθετη συγκάλυψη» – Σύγχυση με Τριαντόπουλο (Video)

Τέμπη: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποσύρει και επισήμως την αναφορά για την πυρόσφαιρα

Ετικέτες