Χίος: Ο εφιάλτης του αντιμονίου απειλεί με καταστροφή έναν παράδεισο – Τι απαντάει η υφυπουργός Ενέργειας

Κανονικά προχωράει στην καταστροφή της βόρειας Χίου, μέσω των εξορύξεων αντιμονίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υφυπουργός του Υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδώκου. Αν και είχαν διαβεβαιώσει τους πολίτες πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τον κοινωνικό διάλογο και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μέλλον της βόρειας Χίου, σήμερα οι κάτοικοι έμαθαν μέσω δημοσιεύματος της «Καθημερινής» ότι «χθες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου υπέγραψε την προκήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση αντιμονίου στη Χίο. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν σύντομα να εκφράσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έως και τις 10 Μαρτίου».

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί ήδη στη Χίο, στην οποία το Documento με οδοιπορικό είχε αναδείξει τον Οκτώβρη του 2024 τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που έβαλαν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης.

Να θυμίσουμε ότι συνολικά 40 εργαζόμενοι πέθαναν από τις επιπλοκές του αντιμονίου τη δεκαετία του 1950, αφού δεν είχαν κανένα μέσο προστασίας.

Ο παράδεισος της Βόρειας Χίου και το αντιμόνιο

Ο Δήμος Αμανής στη Βόρεια Χίο αποτελείται από 15 χωριά με μεγαλύτερο αυτό της Βολισσού. Τα χωριά αυτά βρίσκονται μέσα σε μια κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή Natura ξεχωριστού φυσικού κάλλους, στην οποία υπάρχουν περιπατητικές διαδρομές, με τις οποίες, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι κάτοικοι, επιθυμούν να αναπτυχθεί ο περιπατητικός τουρισμός. Η δε περιοχή, όπως αναφέρουν κάτοικοι στο documentonews.gr, λόγω των πλούσιων δασών της, είναι «ο κλιματισμός του νησιού, χάρη στην κατάφυτη βόρεια Χίο αναπτύσσει την μαστίχα στον νότο και έχει αυτό το μοναδικό κλίμα».

Τα ορυχεία βρίσκονται κοντά στο χωριό Κέραμος, στις αρχές της κοιλάδας της Κεράμου, η οποία τελειώνει στο βορειότερο άκρο της Χίου, στην παραλία των Αγιασμάτων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεικνύει παντελή αδιαφορία για τους κινδύνους που διατρέχει ο υδροφόρος ορίζοντας, όπως και οι ιαματικές πηγές των Αγιασμάτων, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις στοές του ορυχείου αντιμονίου. Ο λόγος του επίμονου ενδιαφέροντος είναι καθαρά οικονομικός, αφού οι παγκόσμιες τιμές του αντιμονίου έχουν εκτοξευτεί εξαιτίας του εμπάργκο της Κίνας, η οποία έχει τα πρωτεία στην παγκόσμια παραγωγή.

Κατηγορούν τον δήμαρχο

«Εμείς είδαμε στα δημοσιεύματα ότι η κ. Σδούκου χωρίς καμία κοινωνική συναίνεση, χωρίς να το φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος και να παρθεί μια απόφαση για το τι θα γίνει, ενώ την ίδια στιγμή κάτοικοι και επιστημονικοί φορείς αντιδρούν, η υφυπουργός αυθαίρετα, με τις πλάτες του δημάρχου, φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων το νησί» δηλώνει στο documentonews.gr ο Σωτήρης Θεοδώρου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των εξορύξεων αντιμονίου.

Επί ποδός πολέμου αναμένεται να είναι οι κάτοικοι του νησιού στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, στο οποίο δεν έχει ενταχθεί το επίμαχο θέμα του αντιμονίου. Ο Σωτήρης Θεοδώρου επισημαίνει ότι: «Για εμάς τετελεσμένα γεγονότα δεν υπάρχουν. Τον τόπο μας τον ορίζουμε εμείς οι κάτοικοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε αυτό το πράγμα να γίνει. Την Τετάρτη καλούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το φλέγον ζήτημα του αντιμονίου, την σύμβαση που υπέγραψε η υφυπουργός και να ξεκαθαρίσουμε πως η Χίος δεν θέλει τις εξορύξεις. Θα είναι η δεύτερη σφαγή του νησιού, μετά τη σφαγή από τους Τούρκους. Δεσμεύεται το νησί μας για τα επόμενα 100 χρόνια, Τριάντα χρόνια είναι η ενοικίαση της περιοχής (25+5 χρόνια) και το αποτύπωμα των εξορύξεων στην φύση και την δημόσια υγεία θα παραμείνει στον τόπο για τα επόμενο 70-80 χρόνια».

Πύρινη ανακοίνωση κατά του δημάρχου εξέδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χίου, Μάρκος Σκούφαλος. Κατηγορεί τον δήμαρχο Χίου, Γιάννη Μαλαφή για καθυστερήσεις που ευνοούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και για το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το καρκινογόνο αντιμόνιο το οποίο ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ο Μάρκος Σκούφαλος σχολιάζει την κατάσταση στο documentonews.gr τονίζοντας πως: «Ο εμπαιγμός του δημάρχου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Από το μαζεύουμε όλες τις ερωτήσεις και βλέπουμε, μαθαίνουμε ξαφνικά από τους συναδέλφους σας στον αθηναϊκό τύπο πως η κυβέρνηση σε μια λογική «αποφασίσομεν και διατάσσομεν» θέλει να βάλει ταφόπλακα στην Αμανή και σε ολόκληρο το νησί». Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου υπογραμμίζει:

«Ανεξάρτητα αν υπέγραψε ή αναμένεται η υπογραφή της, συνένοχοι στο έγκλημα είναι και η δημοτική αρχή Χίου που ενεργά ενεπλάκη στην όλη υπόθεση από την πρώτη στιγμή , με τον ίδιο τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο της περιοχής , να κάνουν μυστικές και φανερές συναντήσεις, να κλείνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με κυβερνητικούς παράγοντες και επιχειρηματίες των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, να στήνουν ολόκληρη φιέστα δήθεν διαβούλευσης στο νησί, με τη μόνη φωνή που ακούστηκε να είναι αυτή της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών.

»Δεν ξεχνάμε ότι σύρθηκε σε δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης και των άλλων αντιπολιτεύσεων και κάτω από την καθοριστική και ομόφωνη πίεση της λαϊκής συνέλευσης στη Βολισσό και το συντριπτικό όχι στις εξορύξεις όλων των χωριών της Αμανής, αλλά και των Χιωτών που το εξέφρασαν παντοιοτρόπως.

»Κι ενώ δεν τόλμησε να πάρει ξεκάθαρη θέση, πέρασε στο plan b, της κωλυσιεργίας για την τελική απόφαση, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε τετελεσμένα, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια , αυτά που η ίδια ψήφισε για επιπλέον ενημέρωση του χιώτικου λαού και τελική απόφαση σε νέο δημοτικό συμβούλιο. Τα ψέματα τελείωσαν. Ο λόγος ανήκει στα συνδικάτα που αγωνίζονται ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις, στους μαζικούς φορείς, στη συντονιστική επιτροπή, στα τοπικά συμβούλια της Αμανής και όλους τους Χιώτες που πονάνε το νησί μας.

»Την ερχόμενη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο θα ζητήσουμε de facto ως Λαϊκή Συσπείρωση Χίου να συζητηθεί το θέμα και να παρθεί απόφαση, που θα λέει όχι στις εξορύξεις του καρκινογόνου αντιμονίου στο νησί μας».

Δήμαρχος Χίου: Δεν είχα καμία ενημέρωση

Σε μια εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση αναμένεται να προχωρήσει το σύνολο της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης με τους δημοτικούς συμβούλους να τονίζουν πως πρόκειται για «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τους κατοίκους της βόρειας Χίου, αλλά και όλου του νησιού.

Το documentonews.gr απευθύνθηκε στην δήμαρχο Χίου, Γιάννης Μαλαφή, σχετικά με τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό στην υπόθεση των εξορύξεων του αντιμονίου:

«Εμείς έχουμε στείλει όλες τις απαντήσεις από τις ερωτήσεις σε όλους τους ενδιαφερόμενους και την πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς πήραμε μια απόφαση με συγκεκριμένους όρους περιβαλλοντολογικούς, αναπτυξιακούς κλπ. Θεωρούμε πως δεν έχει τελειώσει η διαβούλευση βάσει των όρων που έχουμε θέσει», ήταν η τοποθέτηση του.

Αλ. Σδούκου: Κανένας αιφνιδιασμός – Επόμενο και αναμενόμενο βήμα

«Όλα καλώς καμωμένα» για την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδώκου σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την υπόθεση του καρκινογόνου αντιμονίου. «Δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό αλλά για το επόμενο και αναμενόμενο βήμα σε οργανωμένη και μακρόχρονη προσπάθεια της πολιτείας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτηση που της απεύθυνε το documentonews.gr, ενώ σε αντίθεση με τα όσα δηλώνουν οι κάτοικοι της Αμανής της Βόρειας Χίου, η υφυπουργός τονίζει πως: «Η επαφή με την τοπική κοινωνία έγινε ουσιαστικά και σε βάθος».

Στην απάντησή της η Αλ. Σδώκου επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης προς δημάρχου Χίου, ότι «έκτοτε (σ.σ. από το Δημοτικό Συμβούλιο του Οκτώβρη που συγκεντρώθηκαν οι απορίες των κατοίκων), δεν διατυπώθηκαν νέα ερωτήματα ούτε ζητήθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις επί των απαντήσεων». Κάτοικοι της βόρειας Χίου και δημοτικοί σύμβουλοι κατηγορούν τον δήμαρχο Γ. Μαλαφή, πως καθυστερεί επίτηδες και δεν έχει θέσει το θέμα του καρκινογόνου αντιμονίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.

Τέλος, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει «μετά την πρόοδο της διαδικασίας (εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις), ο Δήμος και οι αρμόδιοι φορείς θα κληθούν να εκφράσουν θεσμικά την άποψή τους επί του επενδυτικού σχεδίου κατά τη διαδικασία αδειοδότησής του, και συγκεκριμένα να γνωμοδοτήσουν επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έκδοση της ΑΕΠΟ τόσο για την έρευνα, όσο και για την ενδεχόμενη εκμετάλλευση».

Ολόκληρη η απάντηση στο ερώτημα του documentonews.gr:

«Α. Δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό αλλά για το επόμενο και αναμενόμενο βήμα σε οργανωμένη και μαχρόχρονη προσπάθεια της πολιτείας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Συγκεκριμένα:

Το 2011 ξεκίνησε μια προσπάθεια για την εκτίμηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των δημοσίων μεταλλείων, των εξηρημένων υπέρ του Δημοσίου μεταλλευτικών περιοχών και των ήδη ερευνηθέντων λατομείων βιομηχανικών ορυκτών της χώρας

Το 2014 η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ & ΙΓΜΕ εισηγήθηκε υπέρ της αξιοποίησής του κοιτάσματος Αντιμονίου της Χίου

Το 2022 ζητήθηκε με επιστολή από 12 αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες η διατύπωση άποψης για τη δραστηριότητα:

  •  Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
  •  Δ/νσης Γ2 (Υποδομής και Προστασίας Περιβάλλοντος) του Γενικού Επιτελείου Στρατού
  • Δνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χϊου
  • Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αιγαίου του ΥΠΕΝ.
  • Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
  • Δ/νσης Δασών Χίου
  • Του τμήματος Επιτρεπτών Επεμβάσεων στα Δασικά Εδάφη, Πάρκων και Αλσών της Δ/νσης Προστασίας Δασών, της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ.
  • ΕΑΓΜΕ
  • Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου
  • Δνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφ Β. Αιγαίου
  • Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
  • Του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων, του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΝ.

Η αξιολόγηση των ληφθεισών γνωμοδοτήσεων από την αρμόδια Υπηρεσία καταλήγει: «Η διερεύνηση, όπως φαίνεται από τα έγγραφα των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, απέβη θετική».

Β. Η επαφή με την τοπική κοινωνία έγινε ουσιαστικά και σε βάθος. Τον Ιούλιο του 2024 έγινε ανοιχτή εκδήλωση – ενημέρωση στο Ομήρειο για την αξιοποίηση του ΔΜΧ. Στην εκδήλωση από πλευράς ελληνικού δημοσίου ήταν η Υφυπουργός Αλ. Σδούκου, ο ΓΓΕΟΠΥ Αρ. Αϊβαλιώτης, ο αρμόδιος Διευθυντής του ΥΠΕΝ Ι. Ζαφειράτος ΓΔΟΠΥ/ΔΜΕΒΟ, ο α.α. προϊστάμενος της ΔΙΠΑ Α. Κουλίδης, και η Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ. Κατά την δια ζώσης εκδήλωση επεξηγήθηκε λεπτομερώς η προτεινόμενη δραστηριότητα και απαντήθηκαν επί μακρόν ερωτήσεις από το κοινό.

Γ. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση 25/09/2024 – 25/10/2024 με θέμα: Δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σχέδιο διαγωνισμού «Προκήρυξη Α΄ Φάσης Διαγωνισμού Εκμίσθωσης τμήματος έκτασης 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Χίου στον Κέραμο Χίου».

Δ. Σε εφαρμογή της 343/2024 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου (ληφθείσα κατά συνεδρίαση της 9.10.202, που ολοκληρώθηκε μετά από διακοπή την 14.10.2024) ο Δήμος διαβίβασε στο ΥΠΕΝ την 4.11.2024 (και με συμπληρωματική ηλεκτρονική επιστολή την 5.11.2024) σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το ζήτημα.

Ε. Οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί (109 διακριτά σχόλια) που κατατέθηκαν στην ανοιχτή δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση αλλά και τα ερωτήματα που διαβιβάστηκαν δυνάμει της 343/2024 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου ομαδοποιήθηκαν ανά κατηγορία και στάλθηκαν σε φορείς, πανεπιστήμια, υπηρεσίες, και έγκριτους επιστήμονες για σχολιασμό και απαντήσεις. Όλα τα ερωτήματα απαντήθηκαν αρμοδίως από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, την ΕΑΓΜΕ και καθηγητές από το ΕΜΠ, ΕΚΠΑ & ΑΠΘ. Οι εκτενείς υπηρεσιακές και τεχνοκρατικές απαντήσεις και η έκθεση διαβούλευσης απεστάλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο,τον Δήμαρχο Χίου και την Περιφέρεια την 25.11.2024. Έκτοτε, δεν διατυπώθηκαν νέα ερωτήματα ούτε ζητήθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις επί των απαντήσεων.

ΣΤ. Σημειώνεται ότι ο Δήμος, οι τοπικοί φορείς αλλά και η τοπική κοινωνία έχουν ικανό μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για να καταθέσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις απόψεις τους, να διατυπώσουν, εφόσον το επιθυμούν, και άλλα ερωτήματα (πρόσθετα ή συμπληρωματικά σε αυτά που απαντήθηκαν την 25.11.2024 ως ανωτέρω) και να αιτηθούν και να λάβουν κάθε ειδικότερη πληροφορία.

Επιπρόσθετα δε, και μετά την πρόοδο της διαδικασίας (εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις), ο Δήμος και οι αρμόδιοι φορείς θα κληθούν να εκφράσουν θεσμικά την άποψή τους επί του επενδυτικού σχεδίου κατά τη διαδικασία αδειοδότησής του, και συγκεκριμένα να γνωμοδοτήσουν επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έκδοση της ΑΕΠΟ τόσο για την έρευνα, όσο και για την ενδεχόμενη εκμετάλλευση, εφόσον αξιολογηθεί θετικά από τους επενδυτές και το Ελληνικό Δημόσιο».

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Γεννηματάς: «Σκηνικό πολέμου σε κάθε εφημερία» – Οι εργαζόμενοι απαντούν στον Γεωργιάδη

Μπλόκα ετοιμάζουν οι αγρότες, την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλία – Επί ποδός από την Κρήτη έως τον Έβρο

Τέμπη: Απορρίφθηκε αίτημα συγγενών θυμάτων για αναβάθμιση κατηγορητηρίου σε στελέχη της Hellenic Train

Ετικέτες