Εμφατικό όχι στο ενδεχόμενο εξόρυξης αντιμονίου στην Αμανή της Βόρειας Χίου είπε και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σε συνέντευξη Tύπου, ενώ οι τοπικές ενώσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Κινήματος Δημοκρατίας τάσσονται ξεκάθαρα κατά της όποιας συζήτησης για αξιοποίηση του καρκινογόνου αντιμονίου στο νησί της μαστίχας. Τα πυρά προς την Δημοτική Αρχή του Γιάννη Μαλαφή συνεχίζονται από τους τοπικούς φορείς που εγκαλούν τον δήμαρχο για τις καθυστερήσεις και την ουδέτερη στάση του να συζητηθεί το θέμα του αντιμονίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.
Σήμερα στις 19:30 το ζήτημα των εξορύξεων θα συζητηθεί εκτός της ημερήσιας διάταξης και θα είναι η «μητέρα των μαχών για να μην ζήσουμε τη δεύτερη σφαγή της Χίου» όπως αναφέρουν μέλη της Επιτροπής Δράσης και Ενημέρωσης για το αντιμόνιο μιλώντας στο documentonews.gr. Πέραν των χιλιάδων κατοίκων του νησιού, το παρόν αναμένεται να δώσει στο Συμβούλιο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χίου, Σταύρος Μιχαηλίδης, ο οποίος είναι επίσης κατά των εξορύξεων.
Διαβάστε επίσης: Χίος: Σε συναγερμό το νησί για την απόφαση νέων εξορύξεων αντιμονίου (Photos-Video)
Αποφασιστικό ρόλο ως προς την συζήτηση για το αντιμόνιο έπαιξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, Κλέαρχος Χρύσης, που ξεκαθάρισε πως πρέπει να τηρηθεί η απόφαση του Συμβουλίου του Οκτώβρη και να υπάρχει μια απόφαση για το ζήτημα. Σημαντική παρέμβαση έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου με επίσημη τοποθέτησή του επισημαίνοντας τις επικίνδυνες επιπτώσεις του αντιμονίου για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον.
Επιβάλλεται να πάρουμε απόφαση- Το βήμα στους πολίτες
Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι ποιος εν τέλει είναι υπέρ της επένδυσης αφού αναμένεται σήμερα έξω από το δημαρχείο να υπάρξει πανχιακή κινητοποίηση, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, στο τοπικό ιστότοπο, «Πολίτης Χίου»:
«Καταρχήν το θέμα θα συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης. Αυτό που έχω κατά νου να κάνουμε είναι να έχω μια λίστα στο φουαγιέ ώστε να γράφει ο καθένας το όνομα και την ιδιότητα του για να μην μπούμε στη διαδικασία της προηγούμενης φοράς. Αυτό θα βοηθήσει τη διαδικασία και η λίστα θα είναι ήδη διαθέσιμη μισή ώρα πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, από τις 19:00 και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία που κάνουμε κάθε φορά με τις ερωτήσεις, συζητήσεις, τοποθετήσεις και μετά θα μιλήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλείς παρατάξεων κλπ» ενώ τόνισε πως «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους πολίτες και να διασφαλίσουμε ότι κάθε άποψη θα εκφραστεί. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και είναι αυτονόητο ότι ο διάλογος πρέπει να κυριαρχεί».
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: «Δεν έχω βρει ούτε έναν να συμφωνεί»
Ιδιαίτερα ξεκάθαρος ως προς την επένδυση στην Βόρεια Χίο είναι και ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ενώ υπενθυμίζουμε πως η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει πρόγραμμα στο νησί με στόχο την διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών στα δάση της Αμανής και έχει ως στόχο τη δημιουργία, ενός οικολογικού τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με τα ιαματικά λουτρά των Αγιασμάτων. «Δεν είναι συμβατές οι εξορύξεις με το μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, το οποίο έχει υιοθετηθεί για τη Βόρεια Χίο από τον Δήμο στο παρελθόν» σημείωσε ο Κ. Μουτζούρης, ενώ με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού υπογράμμισε έντονα τις επικίνδυνες και μακροχρόνιες επιπτώσεις του αντιμονίου στον ανθρώπινο οργανισμό. Τέλος σε ερώτηση του «Πολίτη Χίου» για τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, ο Κώστας Μουτζούρης ξεκαθάρισε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι αντιπεριφερειάρχες της Χίου τρεις αντιπεριφερειάρχες της Χίου, (Παντελής Μπουρνιάς, Παντελής Βρουλής και Νίκος Νύκτας), τάσσονται κάθετα κατά της συγκεκριμένης επένδυσης. Μάλιστα, αυτή η θέση θα καταγραφεί σε επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο σχετικής απόφασης.
Γιατροί Χίου: Γνωστές και τεκμηριωμένες οι τοξικές δράσεις του αντιμονίου στον ανθρώπινο οργανισμό
Λίγο πριν το κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο, παρέμβαση έκανε και Ιατρικός Σύλλογος Χίου επισημαίνοντας ότι:
«Το αντιμόνιο και οι ενώσεις του είναι γνωστά στην Ιατρική για περισσότερο από 600 χρόνια. Παρότι ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως στην περίπτωση της λεϊσμανίασης, είναι γνωστές και τεκμηριωμένες οι τοξικές τους δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων εμφανίζονται μετά την έκθεσή τους στο αντιμόνιο και τις ενώσεις του, μέσω της αναπνοής, της δερματικής έκθεσης ή της κατανάλωσης μολυσμένου νερού και τροφίμων. Από τη συστηματική μελέτη της βιβλιογραφίας προκύπτουν ως πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία η εμφάνιση αναπνευστικών, καρδιολογικών, γαστρεντερικών, δερματολογικών, νεοπλασματικών και άλλων προβλημάτων».
Όλη η Χίος έξω από το Δημαρχείο
Το ερώτημα της μέρας στο ακριτικό νησί είναι τι στάση θα κρατήσει η Δημοτική Αρχή, η οποία ολοένα και απομονώνεται. Κάτι παραπάνω από καθολικό είναι το «Όχι» στις εξορύξεις καρκινογόνου αντιμονίου από τους κατοίκους, τους τοπικούς θεσμούς, τις δημοτικές παρατάξεις και τις ενώσεις. Ήταν η εκμετάλλευση του που κόστισε την ζωή σε 40 εργάτες της Κεράμου τη δεκαετία του 1950 στις υπόγειες στοές του Μποδοσάκη. Μια μοναδική περιοχή Natura και πολύτιμη για το κλίμα του νησιού κινδυνεύει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια της υφυπουργού Αλ. Σδούκου προχωράει κανονικά στην διάλυσή της. Η συνάντηση για την κινητοποίηση είναι στις 19:00 και αναμένονται χιλιάδες πολίτες με μαζική παρουσία για ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον της Χίου.
Διαβάστε επίσης: