Ανεμπόδιστα, τουλάχιστον από νομικής πλευράς, μπορεί από σήμερα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να τοποθετήσει οικίσκους στον καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο.
Με απόφαση του που έγινε γνωστή σήμερα Τρίτη το πρωί, το Ειρηνοδικείο Χίου απέρριψε τη σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του δήμου Χίου, κατά του ελληνικού Δημοσίου. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του δήμου Χίου είχε συζητηθεί στο Ειρηνοδικείο Χίου την περασμένη Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, και η απόφαση εκδόθηκε εντός του αναμενόμενου χρόνου, λόγω και του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η όλη υπόθεση.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα είχαν παγώσει, με τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει ο δήμος Χίου, οι εργασίες τοποθέτησης κοντέινερ στην «επέκταση» του ήδη υπερπλήρους hot spot της ΒΙΑΛ, όπου ζουν αυτή τη στιγμή 1.900 άνθρωποι με επίσημη χωρητικότητα 900.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο δήμος Χίου προσανατολίζεται να καταθέσει εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα και να ζητήσει ξανά διακοπή των εργασιών.
Με βαρύτατες μομφές κατά του δήμου Χίου συνοδεύει η ειρηνοδίκης Χίου κα Θεοδώρα Αρώνη την απορριπτική απόφασή της στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ελληνικού Δημοσίου για την μη εγκατάσταση νέων οικίσκων στο hot spot της ΒΙΑΛ.
Η ειρηνοδίκης με την απόφαση 308/2017 απορρίπτει ως ουσία αβάσιμη την αίτηση του δήμου Χίου, ενώ αναγνωρίζοντας ότι οι εργασίες εγκατάστασης των νέων οικίσκων σκοπούν επί της ουσίας στην προστασία των προσφύγων και μεταναστών εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, τονίζει τα ακόλουθα:
«Όταν πιθανολογείται κίνδυνος σημαντικής προσβολής της αξίας του ανθρώπου, η οποία διασφαλίζεται συνταγματικώς (άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος), και ειδικότερα η προστασία του εννόμου αγαθού της ζωής, το οποίο είναι υπέρτερο της ιδιοκτησίας, το Δικαστήριο μπορεί και πρέπει να διατάξει το προσφορότερο μέτρο προς περιφρούρηση αυτής».
Στην απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε το πρωί της Τρίτης, 19 Δεκεμβρίου 2017, η ειρηνοδίκης επισημαίνει ότι «εν κατακλείδι, ο αιτών ενώ όπως προκύπτει από την επισκόπηση της αιτήσεως για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων που φιλοξενούνται στον χώρο και ενώ εδώ και δύο χρόνια από την υπογραφή της παρούσας σύμβασης δεν είχε εκφράσει την εναντίωσή τους σ΄ αυτή, ξαφνικά και ενώ επίκειται χειμώνας καταγγέλλει χωρίς βέβαια να πληρούνται οι προϋποθέσεις τη σύμβαση ενεργώντας παντελώς άκαιρα και καταχρηστικά».
Σε άλλο σημείο τονίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο «δεν έχει καμία υποχρέωση, όπως προκύπτει από την υπογραφείσα σύμβαση να ενημερώνει τον αιτούντα για τις εργασίες στις οποίες θα προβαίνει εντός του παραχωρηθέντος χώρου».
Σε ό,τι δε αφορά την εγκατάσταση των νέων οικίσκων, που αποτελεί και την αιτία της διένεξης, η ειρηνοδίκης τονίζει ότι «στη δε σύμβαση δεν αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που θα φιλοξενηθούν εντός του χώρου. Η τοποθέτηση δε οικίσκων / κοντέινερ… μπορούν να συμβάλλουν στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων που φιλοξενούνται στο χώρο και να βελτιώσουν τις άθλιες συνθήκες που όπως ισχυρίζεται ο αιτών επικρατούν»..
Δημοσιεύουμε κατωτέρω δύο σελίδες από την απορριπτική απόφαση του ειρηνοδικείου Χίου, στις οποίες διαλαμβάνονται τα προαναφερόμενα:
Στην σελίδα αυτή γίνεται αναφορά στην μη λειτουργία της κοινής επιτροπής δήμου Χίου – Δημοσίου για την ΒΙΑΛ, όπως υποστηρίζει ο δήμος Χίου:
Πληροφορίες: astraparis.gr / left.gr