«Ξημερώνει» λιτότητα 12 δισ. ευρώ το 2022

«Ξημερώνει» λιτότητα 12 δισ. ευρώ το 2022

Τα επανειλημμένα αιτήματα της κυβέρνησης να μην ισχύσει ο κανόνας για πρωτογενές έλλειμμα 0,3% έπεσαν στο κενό.

Μπορεί τα «πετσωμένα» ΜΜΕ να παραπληροφορούν για την πορεία της οικονομίας και να περισσεύουν οι ευφάνταστες δηλώσεις των υπουργών, όμως τα γεγονότα έρχονται να αποκαθηλώσουν τα κυβερνητικά αφηγήματα.

Μόλις πριν από έναν μήνα σε ανεπίσημη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε αποκρούσει τα παρακάλια του ώστε να μην ισχύσει η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2022.

Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη (και ως συνήθως πέρασε στα ψιλά από τα ελληνικά ΜΜΕ) ο Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τον ισχυρό άνδρα του ESM ώστε να μην ισχύσει ο κανόνας για συρρίκνωση των πρωτογενών ελλειμμάτων στο 0,3% για το 2022.

Το τείχος άρνησης που υψώθηκε από τον Ρέγκλινγκ βάζει τον βρόχο στον λαιμό της ελληνικής οικονομίας. Τα ελλείμματα σε πρωτογενές πεδίο θα πρέπει να συρρικνωθούν στο 0,3% από 7,2% που αναμένεται να κλειδώσουν εντός του 2021. Για να καταλάβουμε σε απόλυτα νούμερα τι σημαίνει αυτή η νέα αποτυχία του Χρ. Σταϊκούρα, ούτε λίγο ούτε πολύ στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα πρέπει να υπάρξει λιτότητα συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Με δεδομένη τη χρηματοδότηση των εξοπλισμών, το βάρος αυτών των 12 δισ. ευρώ αναμένεται να το σηκώσει η κοινωνία με φορολόγηση και μείωση των κοινωνικών παροχών.

Τα μεγέθη της οικονομίας αυτήν τη στιγμή είναι τραγικά. Αναλυτικότερα:

• Στα 10,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 9,7 δισ. ευρώ, έφτασε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου.

• Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8,1 δισ. έναντι στόχου 7,1 δισ.

• Ακριβότερες κατά 28,2% σε σύγκριση με πέρυσι είναι οι εισαγωγές προϊόντων για τη βιομηχανία (ορυχεία – μεταλλεία, μεταποίηση, ενέργεια) σύμφωνα με τον γενικό δείκτη τιμών εισαγωγών βιομηχανίας της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο.

• Αύξηση κατά 3,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) τον Απρίλιο του 2021. Πρόκειται για τον δείκτη μεταβολών στις τιμές διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς στη χονδρική. Προκαλεί ανησυχία ότι η άνοδος αυτή προέρχεται από την αύξηση κατά 7,7% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής, με 15% άνοδο στα κρέατα.

• Ο δείκτης τιμών εισροών (αντανακλά τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα) έφτασε το 4,6%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ μειωμένος κατά 5,6% ήταν ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές.

Όλα αυτά, και με δεδομένη τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και λόγω της δωρεάν υπερωρίας που θέσπισε η κυβέρνηση, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην αγορά αφού αυξάνονται οι τιμές στα προϊόντα και μειώνεται το εισόδημα των εργαζομένων.

Μαύρα πέπλα στον τουρισμό

Εκεί όμως που η αποτυχία είναι παταγώδης είναι στον τομέα της τουριστικής κίνησης. Ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει μεταβληθεί σε ανέμελο ταξιδιώτη που συναντά αξιωματούχους ανά χώρα ζητώντας να στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας από την ανέμελη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτρέπουν όσους θέλουν να επιλέξουν την Ελλάδα. Η TUI προχώρησε σε ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από Βρετανία έως και τις 4 Ιουλίου σε Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονο, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θεσσαλονίκη.

Ήδη η Βρετανία κρατά κλειστά τα σύνορά της μέχρι την 21η Ιουλίου. Ηδη χάθηκε ο Ιούλιος, εκτιμούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς. Ήδη θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος για συγκέντρωση 9 δισ. ευρώ όπως δήλωνε το καταστροφικό για τον τουρισμό δίδυμο των Μητσοτάκη – Θεοχάρη.

Ετικέτες

Documento Newsletter