15 Απριλίου 1989. Ημέρα πένθους για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κυρίως όμως, για το αγγλικό, καθώς συμπληρώνονται σήμερα 32 χρόνια από την μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία στην ιστορία της βρετανικού ποδοσφαίρου.
Σαν σήμερα 15 Απριλίου του 1989 στο γήπεδο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ και κατά τη διάρκεια του ημιτελικού αγώνα του Κυπέλλου Αγγλίας, Λίβερπουλ – Νότιγχαμ Φόρεστ, 96 φίλαθλοι σκοτώθηκαν γιατί είτε ποδοπατήθηκαν είτε πέθαναν από ασφυξία, ενώ υπήρξαν και 766 τραυματίες.
Όλα ξεκίνησαν έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, όταν ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στο «Χίλσμπορο» επέτρεψε την είσοδο σε 2.000 φιλάθλους της Λίβερπουλ που είχαν εισιτήριο, αλλά δεν είχαν προλάβει να μπουν στο γήπεδο λόγω των αυξημένων ελέγχων. Η άτακτη είσοδός τους, όμως, προκάλεσε πανικό στην ήδη υπερπλήρη εξέδρα των ορθίων στο ένα πέταλο του γηπέδου, με αποτέλεσμα πολλοί φίλαθλοι να στριμωχτούν στα κάγκελα και να γίνει το κακό. Κάποιοι πιο τυχεροί μπόρεσαν να πηδήξουν στον αγωνιστικό χώρο, ο αγώνας διακόπηκε και σε λίγα λεπτά ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε… νοσοκομείο. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες ξαπλωμένοι στο χορτάρι, άλλοι να τρέχουν πανικόβλητοι και άλλοι πιο ψύχραιμοι να προσπαθούν να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη. Χάος. Οι διαφημιστικές πινακίδες μετατράπηκαν σε φορεία για τη μεταφορά των τραυματιών στα ασθενοφόρα. 94 φίλαθλοι έχασαν επί τόπου τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, ενώ δύο ακόμη εξέπνευσαν τις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν βαρύτατα τραυματισμένοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 96.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ διέταξε έρευνα, την οποία ανέλαβε ο αρχιδικαστής Πίτερ Τέιλορ. Έναν χρόνο αργότερα, εξέδωσε το πόρισμά του και έριξε όλο το φταίξιμο στην τοπική αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ. Δύο ανώτατοι αξιωματικοί αποτάχθηκαν από το σώμα και οδηγήθηκαν σε δίκη το 2002, αλλά αθωώθηκαν.
Από τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία, ξεκίνησε μια ιστορία συγκάλυψης των υπευθύνων με πολλά ΜΜΕ στη Μ. Βρετανία να ρίχνουν την ευθύνη για ο,τι συνέβη στους φιλάθλους. Από κοντά και η αστυνομία και κάθε λογής εμπλεκόμενους. Ολοι μαζί προσπαθούσαν να ενοχοποιήσουν τους φιλάθλους, αναφέροντας πως μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο και πως ήταν μεθυσμένοι. Η εφημερίδα «Sun» έριξε όλο το φταίξιμο στους χούλιγκαν και στα ίδια τα θύματα. Παράλληλα πολλοί αστυνομικοί είπαν ψέματα στις καταθέσεις τους για να αποποιηθούν την ευθύνη.
Όμως μετά από σκληρές δικαστικές περιπέτειες και έρευνες χάρις στην επιμονή των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών, μετά από χρόνια, ο φάκελος «Χίλσμπορο» ξανάνοιξε και η αλήθεια αποκαλύφθηκε το 2012, όποτε η επιτροπή των οικογενειών των θυμάτων, έφερε στο φως μια σειρά από παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο 96 ανθρώπους.
Αποτέλεσμα της νέας έρευνας ήταν, ότι τον Μάρτιο του 2015, ο επικεφαλής της Αστυνομίας τον Απρίλιο του 1989 στο Χίλσμπορο, παραδέχθηκε πως είπε ένα «τρομερό ψέμα» σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία, ζητώντας παράλληλα «συγγνώμη» από τις οικογένειες των θυμάτων.
Στην κατάθεσή του, ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που ερεύνησε επί αρκετά χρόνια την υπόθεση, ο Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ παραδέχθηκε ότι λανθασμένα άφησε την αγγλική ομοσπονδία να πιστεύει πως ήταν ευθύνη των οπαδών η μαζική είσοδος στο πέταλο «Λέπινγκς Λειν» του «Χίλσμπορο».
Ο Ντάκενφιλντ ήταν αυτός που είχε δώσει την εντολή να ανοίξουν οι θύρες ώστε να μπουν πιο σύντομα οι οπαδοί της Λίβερπουλ και για την απόφαση του κατέθεσε: «Μετανιώνω για αυτήν την παράλειψη και θα μετανιώνω μέχρι να πεθάνω». Παραδέχθηκε δε, πως «δεν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά». Επίσης περιέγραψε την επικοινωνία με τον τότε γραμματέα της αγγλικής ομοσπονδίας Γκρέιαμ Κέλι: «Του ανέφερα ότι οι οπαδοί πέρασαν από μια θύρα, αλλά αυτό που δεν του είπα ήταν ότι εγώ έδωσα την εντολή. Ήμουν πιθανότατα βαθιά ντροπιασμένος και πολύ στεναχωρημένος και πιθανότατα δεν ήθελα να παραδεχθώ ούτε σε μένα ούτε σε κάποιον άλλο ποια ήταν η κατάσταση. Αυτό που θα ήθελα να πω στις οικογένειες των θυμάτων είναι ότι μετανιώνω για αυτή την παράλειψη. Είπα κάτι πολύ βιαστικά, χωρίς να λάβω υπόψη τη θέση, χωρίς να σκεφτώ τις συνέπειες και το τραύμα, την στεναχώρια και την αγωνία που θα προκαλούσε σε εκείνους τους ανθρώπους που ήταν ήδη σε κατάσταση σοκ»…
Με τις οικογένειες να δίνουν μάχη για την δικαίωση των ανθρώπων τους να συνεχίζεται κόντρα σε θεούς και δαίμονες, αφού είχαν να αντιμετωπίσουν ψέματα, απόκρυψη γεγονότων, ανθρώπους που ξαφνικά «εξαφανίστηκαν» ή «ξέχασαν» τι ακριβώς είχε συμβεί, η αλήθεια άρχισε να αποκαλύπτεται καθώς ορισμένοι βασικοί μάρτυρες «έσπασαν» τελικά και μίλησαν και η πλήρης δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, ήρθε στις 26 Απριλίου 2016, 27 ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα ημέρα…
Η 9μελής Επιτροπή που είχε συσταθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης, αποφάσισε και ανακοίνωσε πως υπάρχουν ένοχοι, ότι είχαν σημειωθεί παραλείψεις και ουσιαστικά θα μπορούσε με πολύ καλύτερο προγραμματισμό να έχει αποφευχθεί αυτή η τεράστια τραγωδία του Χίλσμπορο και πως ουδεμία ευθύνη είχαν οι οπαδοί για τα όσα συνέβησαν.
Στο επίσημο πόρισμα της η επιτροπή ανέφερε ακόμη πως «η Αστυνομία όφειλε να κάνει πολύ καλύτερη προετοιμασία για τον ημιτελικό, ενώ ακόμα και την ημέρα του αγώνα με την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο, δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ούτε ακολουθήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για να βρεθούν άπαντες ασφαλείς στις θέσεις τους».
Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν οι φίλαθλοι σκαρφάλωναν στα κάγκελα για να μην ποδοπατηθούν, οι αστυνομικοί θεωρούσαν πως ήθελαν να μπουν στο γήπεδο για επεισόδια και τους έσπρωχναν πάλι μέσα στο χάος. Οι παραλείψεις είχαν συνέχεια, καθώς τα ασθενοφόρα καθυστέρησαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια άνθρωποι, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, να πεθάνουν…
Μετά την τραγωδία, το πρώτο μέτρο που πάρθηκε ήταν η κατάργηση των εξεδρών για ορθίους και η τοποθέτηση καθισμάτων, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η χωρητικότητά τους αλλά να αυξηθεί η ασφάλεια των φιλάθλων. Μέτρο που ίσχυσε και σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα…
https://www.youtube.com/watch?v=4SdGtCWrvlo