Ξηλώνεται το πουλόβερ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του «επιτελικού κράτους»

Ξηλώνεται το πουλόβερ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του «επιτελικού κράτους»

Επιτάχυνση της κυβερνητικής φθοράς με το σκάνδαλο Φουρθιώτη ως συνέχεια σειράς λαθών, παραλείψεων, αστοχιών, αλαζονικών συμπεριφορών και στιγμών… ανεμελιάς.

Το σκάνδαλο Φουρθιώτη που έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς από λάθη, παραλείψεις, αστοχίες, αλαζονικές συμπεριφορές και «στιγμές ανεμελιάς» επιταχύνει το ξήλωμα του πουλόβερ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του «επιτελικού κράτους».

Στην πανδημία το κράτος έχει καταρρεύσει, ενώ η διαχείριση της επιτελικής ομάδας δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Αλλα δηλώνει ο ένας το πρωί και άλλα ο έτερος το βράδυ, ενώ ο αρμόδιος υπουργός είναι σε δυσμένεια. Η εξάπλωση της πανδημίας καταδεικνύει πέραν αμφιβολίας ότι δεν υπήρχε στρατηγική για την προστασία της δημόσιας υγείας – πέρα από το να δρέψει επικοινωνιακές δάφνες ο «Μωυσής» στο πρώτο lockdown. Τα κρούσματα αυξάνονται, τα νοσοκομεία καταρρέουν και τα εμβόλια, που ήταν η τελευταία ελπίδα, καθυστερούν, κάτι που προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι. Οι έμποροι βρίσκονται «στα κεραμίδια» και ο κόσμος πλέον δεν κρατιέται και ξεχύνεται σε κάθε ανοικτό χώρο. Στην εξωτερική πολιτική μετά και το φιάσκο της επίσκεψης στη Λιβύη καταδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν δύναται να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Στην οικονομία όσοι καταλαβαίνουν κρατούν την ανάσα τους. Σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε και το σκάνδαλο Φουρθιώτη για να δείξει τις συμμαχίες του συστήματος Μητσοτάκη ακόμη και με τον πολιτικό υπόκοσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που πέρασε δύο κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη έσπασαν την «ομερτά» που είχε επιβάλει το Μέγαρο Μαξίμου γύρω από το σκάνδαλο Φουρθιώτη. Ο μεν Γιάννης Βρούτσης έφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις παράνομες –όπως όλα δείχνουν– επιχορηγήσεις που είχε εισπράξει ο Μαίνανδρος Φουρθιώτης από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Κυρίως όμως ανέδειξε την τραμπούκικη συμπεριφορά του στο υπουργείο, που αναδεικνύει το βασικό ερώτημα γύρω από την υπόθεση: ποιον κρατάει ο Φουρθιώτης και απολαμβάνει αστυνομικής και πολιτικής προστασίας;

Εσπασε το εμπάργκο που είχε επιβάλει ο Κυριάκος

Ο Γ. Βρούτσης, μάλιστα, θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα δυσαρέσκειας –για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο–, έκανε τις επίσημες δηλώσεις του στο Documento σπάζοντας το εμπάργκο που έχει επιβάλει ο Κυρ. Μητσοτάκης γιατί η εφημερίδα επιμένει να εκτελεί τη δημοσιογραφική της αποστολή και να ασκεί έλεγχο στα οικονομικά του ιδίου και της συζύγου του. Ο Γ. Βρούτσης επανήλθε στις καταγγελίες του με παρεμβάσεις στα social media και με τηλεοπτική συνέντευξη αφήνοντας το ερώτημα τι έκαναν η διάδοχη ηγεσία και η εκλεκτή του Μαξίμου γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη για να επιστραφούν τα χρήματα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο Νικήτας Κακλαμάνης με τις δηλώσεις του να δικαιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ – κάτι που για το Μαξίμου είναι έγκλημα καθοσιώσεως εξίσου σημαντικό με τη συνέντευξη στο Documento– και να ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αστυνομική προστασία που είχε ο Φουρθιώτης.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε έναν υποκριτικό επικοινωνιακό χειρισμό, αφού είχε χαθεί ο έλεγχος, άφησε να διαρρεύσει την περασμένη Τρίτη ότι «θα ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα για τις δυσώδεις οικονομικές υποθέσεις του Φουρθιώτη». Προσπάθησε έτσι να αντιπαρέλθει το μείζον θέμα, που είναι η αστυνομική προστασία που είχε παρασχεθεί στον Φουρθιώτη και το ότι η ΕΛΑΣ συνελήφθη να ψεύδεται δημοσίως, όπως και ότι προσπάθησε παρανόμως να συλλάβει τον δημοσιογράφο που ανέδειξε τις πληροφορίες, τις οποίες η αστυνομία γνώριζε ότι είναι αληθείς. Για το θέμα της αστυνομικής προστασίας διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να δει τη λίστα των προστατευόμενων προσώπων» και άφησε να εννοηθεί στα φιλικά του μέσα ενημέρωσης ότι μετά τη δική του παρέμβαση αφαιρέθηκε η προστασία. Ωστόσο δεν διατάχτηκε αμέσως –όπως έπρεπε– ένορκη διοικητική εξέταση γύρω από το θέμα. Ετσι η πολιτική ευθύνη για τη μη απόδοση ευθυνών στο κύκλωμα των αστυνομικών που προστάτευε τον Φουρθιώτη, η οποία ισοδυναμεί με συγκάλυψη, περνάει από τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον πρωθυπουργό. Αλλωστε, ο Μ. Χρυσοχοΐδης φρόντισε εγκαίρως να… καρφώσει ως υπεύθυνο τον αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Καραμαλάκη.

Το σκάνδαλο Φουρθιώτη όμως, που έρχεται στον απόηχο της υπόθεσης Λιγνάδη – Μενδώνη, αγγίζει τον σκληρό πυρήνα των δεξιών οπαδών, οι οποίοι θα πρέπει να απολογούνται για κατηγορούμενους ως παιδεραστές και συνοδούς μοντέλων. Μία επιπλέον διάσταση είναι ότι επισκίασε εντελώς την προσπάθεια για επικοινωνιακή αντεπίθεση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Αντί στην επικαιρότητα να κυριαρχεί η θετική ατζέντα, κυριαρχούν οι πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Φουρθιώτη και τα ερωτήματα για την κάλυψη που απολαμβάνει. Αποδεικνύει όμως και κάτι άλλο: ότι η προστασία που μπορεί να παράσχει το σύστημα των μέσων ενημέρωσης στον Κυρ. Μητσοτάκη έχει όρια.

Κινείται το σαμαρικό υποσύστημα;

Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στην υπόθεση Φουρθιώτη, όπως δείχνουν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών. Την αρχή έκανε ο (σαμαρικός) εκ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος με δημόσια δήλωσή του κατηγόρησε ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου για την επικοινωνιακή διαχείριση της αντιπαράθεσης με τους φαρμακοποιούς για τα self tests. Στη συνέχεια ο Στρ. Σιμόπουλος «ξαναχτύπησε» ασκώντας κριτική για το μπρος πίσω της κυβέρνησης όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην εκλογική του περιφέρεια. Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης μεγάλωσε τη ζημιά για τους εμπόρους που ξεκίνησαν τις διαδικασίες να ανοίξουν τα καταστήματά τους και μεγιστοποίησε τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις τους. Το παράδειγμα του Στρ. Σιμόπουλου ακολούθησε και ο βουλευτής Ανδρέας Κατσανιώτης –που τυγχάνει επίσης σαμαρικός–, ο οποίος συντάχτηκε με τον εμπορικό κόσμο της εκλογικής του περιφέρειας, της Αχαΐας, που διαμαρτύρεται ασκώντας κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σε ένα άλλο πεδίο κρίσιμο για την κυβέρνηση, το θέμα των Μεταλλείων Χαλκιδικής, παρενέβη ο τοπικός βουλευτής (κι εκείνος συγκαταλέγεται στους σαμαρικούς) Γιώργος Βαγιωνάς. Καίτοι ψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο, χαρακτήρισε «λεόντειο» τη σύμβαση, ενώ όσον αφορά την επιφανειακή εξόρυξη δήλωσε: «Εγώ θα κινήσω τις διαμαρτυρίες των κατοίκων αν χρειαστεί για το θέμα αυτό». Μέχρι δύο σαμαρικοί βουλευτές θα μπορούσε να είναι σύμπτωση, τρεις όμως και ακόμη περισσότερο τέσσερις –με τον Γ. Βρούτση– είναι πολλοί. Φυσικά δεν πήραν γραμμή από τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο είναι σαφές ότι το σαμαρικό μπλοκ κινείται.

Καραμανλικοί εναντίον σημιτικών στη ΝΔ

Εσωτερικές παρενέργειες προκαλεί στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη η αντιπαράθεση Σημίτη – Καραμανλή γύρω από την πολιτική του Ελσίνκι στα ελληνοτουρκικά. Ο Κώστας Καραμανλής ως όφειλε απάντησε συνολικά στον Κώστα Σημίτη, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον Κυρ. Μητσοτάκη. Εξήγησε γιατί «απεγκλωβίστηκε» το 2004 από την πολιτική του Ελσίνκι που οδηγούσε σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μέσω της αδιευκρίνιστης παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών –και όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας– στην Χάγη.

Οι καραμανλικοί βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν ότι το κόμμα έχει συνέχεια και θα έπρεπε η ηγεσία αντί να τηρεί στάση Πόντιου Πιλάτου να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη γραμμή που χάραξε ο Κ. Καραμανλής και ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς, που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του Ελσίνκι του Σημίτη. Αντιθέτως, φοβούνται ότι η παρέμβαση Σημίτη είναι για να στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη να κινηθεί στη δική του υποχωρητική αντίληψη στα ελληνοτουρκικά. Ως προς αυτό είναι καθαρή η προειδοποίηση Καραμανλή προς τον Μητσοτάκη: «Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν τη θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».

Εχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Καραμανλής επικαλείται και τον διάδοχό του στην ηγεσία της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, δείχνοντας ότι στα ελληνοτουρκικά συγκλίνει με τον Σαμαρά (η θέση του είναι πιο σκληρή και αρνείται συνολικά την παραπομπή στη Χάγη), ενώ υποδεικνύει ότι και η θέση του Βαγγέλη Βενιζέλου τον Ιανουάριο του 2015 ως υπουργού Εξωτερικών και προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ταυτιζόταν με του Σημίτη.

Ο Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο εκλογών

Αμήχανος, δίχως να ζητά συγγνώμη από τους πολίτες και με τη γνωστή εμμονή στη λανθασμένη του πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας εμφανίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star. Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Αν και οι πρόωρες εκλογές είναι πάντα στο τραπέζι, αυτήν τη φορά φαίνεται ότι το εννοεί. Είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και η ραγδαία αποδόμηση της κυβέρνησης που εξανεμίζουν τις πιθανότητες. Απεναντίας, τις πρόωρες εκλογές μπορεί να τις επιβάλουν η αποδυνάμωση της κυβέρνησης και οι εξελίξεις στην οικονομία και στα ελληνοτουρκικά. Εκτός εάν επικρατήσουν άλλα σενάρια, καθώς ακόμη και οι παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και των μίντια που στήριξαν τον Κυρ. Μητσοτάκη στην άνοδό του αναζητούν εναλλακτικές – πλην εκείνων που του υποβάλλουν πολιτικές, όπως π.χ. με την προανακριτική.

Απειλεί τους βουλευτές το Μαξίμου

Η υπόθεση Φουρθιώτη επιβεβαιώνει την ανικανότητα του Μεγάρου Μαξίμου στον στρατηγικό σχεδιασμό και στη διαχείριση κρίσεων, ενώ επιτείνει τις αιτιάσεις της πλειονότητας των βουλευτών για το επιτελείο του. Την υποτίμησαν και επιχείρησαν να τη συγκαλύψουν με τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης. Εν συνεχεία τρέχουν πίσω από τις αποκαλύψεις, όπως έκαναν αλλά δεν έμαθαν και με το σκάνδαλο Λιγνάδη. Στο στόχαστρο βρίσκονται ο επιτελάρχης Γιώργος Γεραπετρίτης και ο βοηθός του Ακης Σκέρτσος.

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει σε καταστολή την κοινοβουλευτική ομάδα και να διατηρήσει την επίπλαστη ομοθυμία με απειλές που διοχετεύει μέσω των φιλικών του μέσων ενημέρωσης ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επανεξετάσει τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφέρουν οι πληροφορίες, εξετάζει τους βουλευτές ανά περιφέρεια και έχει πλήρη εικόνα για τον καθένα, όπως και για τους πολιτευτές. Συμπληρωματικά κυκλοφορεί ότι ακόμη και νυν βουλευτές –και μάλιστα τέσσερις από το λεκανοπέδιο– δεν θα είναι στις επόμενες εκλογές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να βγάλει πολύ περισσότερους βουλευτές από τους δικούς του τεχνοκράτες, νεοφιλελεύθερους και πρώην εκσυγχρονιστές, ώστε είτε να ελέγξει την επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα συνολικά είτε να έχει μια δική του ισχυρή ομάδα. Οπως άλλωστε έχει κάνει και με το κόμμα. Το εάν θα το πετύχει είναι αμφίβολο, μάλλον θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για διάσπαση της ΝΔ πριν ή μετά τις εκλογές. Θα έχει δε άπλετο χρόνο για τις αλλαγές, όχι όμως και την ευχέρεια αφού πλέον είναι ένας αποδυναμωμένος πρωθυπουργός.

Documento Newsletter