Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι και τη Μασσαλία κατά των απολύσεων (Photos)

«Για την απασχόληση και την αξιοπρέπεια»: χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, τη Μασσαλία και τη Νάντη για να διαμαρτυρηθούν κατά της κατάργησης θέσεων εργασίας και υπέρ της αύξησης των μισθών, σε μια εποχή αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων και μαζικών απολύσεων, μεσούσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση μετά το τέλος της θερινής περιόδου, που οργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις CGT, Solidaires, FSU και πολλές νεολαίες (Fidl, MNL, Unef και UNL).

Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι, φορώντας μάσκα, κατέκλυσαν τους δρόμους μεταξύ των Πλατειών της Δημοκρατίας και του Έθνους, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη Μασσαλία, στη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι. «Ανήκω σε ευάλωτη ομάδα (για την Covid), όμως για εμένα ήταν σημαντικό να έρθω, να δείξω ότι πίσω από τους αριθμούς που προτάσσει η κυβέρνηση, υπάρχουν άνθρωποι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελέν, που εργάζεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και «βλέπει την κοινωνική μιζέρια καθημερινά».

«Υπάρχει πολύς θυμός και την ίδια στιγμή το κλίμα είναι αγχωτικό», δήλωσε ο επικεφαλής του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ.

«Τα υγειονομικά θέματα επικρατούν, σκέφτομαι, για παράδειγμα, την κατάσταση στα σχολεία, όπου κάθε ημέρα υπάρχουν τάξεις που κλείνουν και γονείς που βρίσκονται σε αναμονή (…), υπάρχουν πιέσεις στην απασχόληση, με μακροχρόνια ανεργία…».

Για τον Μπενουά Τεστ, τον γενικό γραμματέα της συνδικαλιστικής ένωσης FSU, «σε αυτήν την επιστροφή (από τις διακοπές), ο κόσμος είναι ήδη κουρασμένος», από τους υγειονομικούς περιορισμούς.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αξιώνοντας μεταξύ άλλων αυξήσεις μισθών, την «οριστική» απόσυρση των μεταρρυθμίσεων για το ασφαλιστικό και τα επιδόματα ανεργίας, τη μείωση του χρόνου εργασίας «χωρίς απώλεια του μισθού» και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τους επετράπη από τις αρχές να διαδηλώσουν υπό την προϋπόθεση οι συγκεντρώσεις τους να μην υπερβούν το όριο συμμετοχής των 5.000 ανθρώπων, που βρίσκεται σε ισχύ στη Γαλλία στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες