«Χιλιάδες ασημένια πτώματα κάλυψαν το λιμάνι» – Τα διεθνή ΜΜΕ για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο (Photos)

«Χιλιάδες ασημένια πτώματα κάλυψαν το λιμάνι» – Τα διεθνή ΜΜΕ για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο (Photos)

Διεθνής διαστάσεις λαμβάνουν οι απόκοσμες εικόνες από το Λιμάνι του Βόλου με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια και την τεράστια οικολογική καταστροφή η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η έντονη δυσοσμία, εκτός των άλλων, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή, με καταστηματάρχες, κατοίκους αλλά και τουρίστες να εκφράζουν την αγανάκτησή τους.

«Τουριστικό λιμάνι στην Ελλάδα πλημμύρισε με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια» γράφει ο Guardian ο οποίος επικαλείται ρεπορτάζ του Reuters και του AFP.

«Τα κουφάρια που επέπλεαν δημιούργησαν μια ασημένια κουβέρτα σε όλο το λιμάνι και μια δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις αρχές που έτρεξαν να τα μαζέψουν πριν η δυσοσμία φτάσει σε κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

To Reuters επισημαίνει και την πληγή στον τουρισμό της περιοχής:

«Ο Δημοσθένης Μπακογιάννης, 33 ετών, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στην παραλία, 10 χλμ. από τον Βόλο, είπε ότι ο τζίρος του μειώθηκε κατά 80% αυτό το καλοκαίρι, καθώς λιγότεροι τουρίστες θέλησαν να το επισκεφθούν μετά τις πλημμύρες. «Το κλείσιμο του φράγματος τώρα δεν βοηθάει», είπε. «Τώρα είναι πολύ αργά, η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει». «Η κατάσταση με τα νεκρά ψάρια θα είναι ο θάνατός μας», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου εστιατορίων και μπαρ. «Ποιος επισκέπτης θα έρθει στην πόλη μας μετά από αυτό;»

Το λιμάνι του Βόλου στην κεντρική Ελλάδα έχει καλυφθεί από νεκρά ψάρια γλυκού νερού, αφού εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια έντονων πλημμυρών πέρυσι γράφει το BBC και παραθέτει βίντεο από την περιοχή.

«Τα νερά της λίμνης έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τότε, αναγκάζοντας τα ψάρια να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα, όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν. Χιλιάδες ασημένια πτώματα κάλυψαν το λιμάνι, δημιουργώντας μια δυσοσμία που έχει θορυβήσει τους κατοίκους και τις αρχές» σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC.

«Αυτό το λιμάνι στην Ελλάδα παλεύει με μια κουβέρτα από νεκρά ψάρια. Οι ντόπιοι ανησυχούν ότι τα ψάρια θα καταστρέψουν τα οικοσυστήματα και θα βλάψουν τις επιχειρήσεις», γράφει η Deutsche Welle.

Υπενθυμίζεται ότι επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε αυτεπάγγελτα η προϊσταμένη Εισαγγελίας που ανέθεσε σε εισαγγελέα που θα εποπτεύσει την έρευνα, η οποία ανατέθηκε στο Λιμεναρχείο Βόλου.

 «”Ταφόπλακα” του τουρισμού»

Την ίδια ώρα μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς και αγωγή για δυσφήμηση της περιοχής από το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό σκέφτεται να καταθέσει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Σε ανακοίνωσή τους συντάσσονται με άλλους φορείς και προειδοποιούν για την συνέχεια.

Η ανακοίνωση των Ξενοδόχων

«Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμό για την καταστροφή που απειλεί τον Παγασητικό μετά τις πλημμύρες του Daniel και Elias. Τον τελευταίο καιρό το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ανυπολόγιστης μακάβριας εικόνας των νεκρών ψαριών κατά μήκος των παραλιών της Μαγνησίας.

Ζητήσαμε με επιστολές μας, αλλά πριν από αυτές και με άμεσες τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου να διερευνηθεί το θέμα. Οχι άμεσα αλλά «χθες», γιατί επηρεάζει καθοριστικά την πορεία του τουρισμού στην περιοχή μας. Ζητήσαμε από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου τα νεκρά ψάρια και τα φερτά υλικά να συλλεχθούν το γρηγορότερο δυνατό. Η απάντησή του ήταν ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις εκ μέρους του ΟΛΒ, με τους αρμόδιους Φορείς, προκειμένου το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί, ενώ έχει ενταθεί και ο ρυθμός καθαρισμού. Το αφήνουμε στην κρίση σας.

Δεν γίνεται για μια ακόμη φορά να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τέτοιες αποκρουστικές εικόνες από τη Μαγνησία μας και ξανά και ξανά να γινόμαστε θύματα μιας ανυπολόγιστης δυσφήμησης της περιοχής μας. Ως αποτέλεσμα, είμαστε αναγκασμένοι και διερευνούμε με τους νομικούς το θέμα της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου καθώς και της αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής.

Μετά από έρευνα που κάναμε γι’ αυτό το θέμα, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας είναι ο φορέας που ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρότεινε να κλείσει το φράγμα οριστικά (μιας και η υπουργική απόφαση που υπάρχει κάνει σαφές ότι το φράγμα ανοίγει μόνο σε έκτακτη ανάγκη) μέσα σε ένα «μουδιασμένο» κλίμα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας συντάσσεται με όλους τους φορείς που αντιδρούν και εκφράζουν την μαζική αγανάκτησή τους όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ένωση της Εστίασης και άλλοι επαγγελματικοί φορείς για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου, δυσφημίζοντας την περιοχή ανά το Πανελλήνιο. Αυτό το φαινόμενο θα βάλει την «ταφόπλακα» του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες.

Θεωρούμε θετική την εξέλιξη με την οποία η Περιφέρεια μετά από την έκτακτη σύσκεψη υιοθέτησε την πρότασή μας να κλείσει το θυρόφραγμα.

Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί αγωνία και θλίψη όχι μόνο στα μέλη μας και στους επισκέπτες μας αλλά και στους κατοίκους της Μαγνησίας.

Δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του Παγασητικού και του οικοσυστήματός του. Κρίνεται το μέλλον της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας».

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Λινού, η δικαίωση Πολάκη και στο βάθος… Κεντρική Επιτροπή

Δύο μέτρα και σταθμά στις εκδόσεις κρατουμένων – Ο Αρειος Πάγος άναψε πράσινο για τον Γεσίλνταγ αλλά όχι για Αγιαβέφε, Γιαμπέλι

Καιρός: Η «Ψυχρή Λίμνη» φέρνει βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν τις επόμενες ώρες (LIVE)

ΒΟΑΚ: Ο άξονας του κακού – Υποσχέσεις που μένουν στα λόγια, απουσία υποδομών και έλλειμμα οδικής παιδείας

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter