Χιλή: «Πράσινο φως» για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Χιλής αποφάνθηκε σήμερα ότι ο νόμος που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι συνταγματικός, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή του, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται μια νίκη για τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ αλλά και για τις οργανώσεις που έκαναν εκστρατεία εδώ και χρόνια εναντίον της παντελούς απαγόρευσής τους, που εφαρμόζεται ακόμη σε άλλες 18 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο νόμος αυτός, καρπός επίμοχθων συνομιλιών που κράτησαν δυόμισι χρόνια, εγκρίθηκε στις αρχές του Αυγούστου από τη Βουλή και κατόπιν από τη Γερουσία, όμως η συντηρητική δεξιά προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενη μια παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Σύνταγμα.

Με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύντομα οι γυναίκες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα επιτρέπεται να προχωρούν σε αμβλώσεις εάν η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο, όταν το έμβρυο δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να ζήσει, ή εάν η κύηση αποτελεί συνέπεια βιασμού.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε «τις δύο προσφυγές (σ.σ. της δεξιάς) με έξι ψήφους έναντι τεσσάρων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΣΔ, Ροδρίγο Πίκα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Μέχρι σήμερα, η άμβλωση δεν επιτρεπόταν στη Χιλή σε απολύτως καμία περίπτωση.

Ως το 1989 και για πάνω από 50 χρόνια η άμβλωση επιτρεπόταν στη Χιλή εάν η μητέρα διέτρεχε κίνδυνο ή το έμβρυο θεωρείτο ότι δεν υπήρχαν πιθανότητες να ζήσει. Αλλά τις τελευταίες ημέρες πριν εγκαταλείψει την εξουσία, ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990) απαγόρευσε τις επεμβάσεις αυτές σε κάθε περίπτωση, κάτι που παρέμεινε σε ισχύ για πάνω από δύο δεκαετίες.

Ο δρόμος για την έγκριση του νόμου από το Κογκρέσο ήταν δύσκολος και υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις, λόγω των βαθιών διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό και της εναντίωσης της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που επιτυγχάνεται οριστικά με την απόφαση (του ΣΔ) είναι ότι η Χιλή βγαίνει μια για πάντα από τον κατάλογο της ντροπής με τις χώρες που συνεχίζουν να ποινικοποιούν την άμβλωση χωρίς καμιά εξαίρεση», επισήμανε η Άνα Πικέρ, η εκτελεστική διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Χιλή.

Το 70% των πολιτών τασσόταν υπέρ του νόμου, που αποτελούσε μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις της Μπατσελέτ.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ζητωκραυγές μπροστά στην έδρα του από δεκάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες που είχαν συγκεντρωθεί περιμένοντας το αποτέλεσμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος Μπατσελέτ είχε δηλώσει ότι αυτός ο νόμος ήταν «το ελάχιστο που οφείλεται από τη Χιλή στις γυναίκες της».

Επίσημα, στη Χιλή καταγράφονται περίπου 30.000 αμβλώσεις τον χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα υπολογίζεται ότι οι παράνομες επεμβάσεις για τον τερματισμό κυήσεων ξεπερνούν τις 160.000 ετησίως.

Λίγο πριν από το τέλος της θητείας της, της δεύτερης στην προεδρία της Χιλής, η Μπατσελέτ θα επιδιώξει να εγκριθεί άλλος ένας νόμος στον οποίο προβάλλει σθεναρή αντίσταση η αντιπολίτευση, για τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Ετικέτες