Χιλή: Για 40ή ημέρα ο λαός στους δρόμους

Χιλή: Για 40ή ημέρα ο λαός στους δρόμους

Τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών στη Χιλή, οι οποίοι συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους 40 ημέρες μετά το ξέσπασμα του κινήματος διαμαρτυρίας με αίτημα τη λήψη έκτακτων κοινωνικών μέτρων.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά χθες, Τρίτη, στους δρόμους του Σαντιάγο έπειτα από έκκληση πολλών συνδικάτων του δημόσιου τομέα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας στη Χιλή, που ξέσπασε στις 18 Οκτωβρίου, συνεχίζεται ακολουθώντας το συνηθισμένο του σενάριο: η ημέρα ξεκινάει κανονικά, στη συνέχεια διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στο τέλος της ημέρας σημειώνονται επεισόδια μεταξύ των πιο ακραίων διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και πυρπολήσεις και λεηλασίες οι οποίες αποδίδονται σε οργανωμένες ομάδες εγκληματιών.

Τα εμπορικά κέντρα του Σαντιάγο κλείνουν νωρίτερα καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους και το μετρό δεν λειτουργεί κανονικά στην πόλη αυτή των 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΗRW), καταγγέλλουν «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία».

Ο διευθυντής του HRW για την Αμερική Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο δήλωσε ότι η ΜΚΟ έχει λάβει εκατοντάδες καταγγελίες «για υπερβολική χρήση βίας στους δρόμους και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων».

Ένας πανεπιστημιακός, ο Γκουστάβο Γκάτικα, έχασε εντελώς την όρασή του αφού τραυματίστηκε από τις δυνάμεις της τάξης στις 8 Νοεμβρίου στη διάρκεια διαδήλωσης στο Σαντιάγο, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται.

Πρόκειται για τον πρώτο διαδηλωτή που τυφλώνεται εντελώς από την έναρξη των κινητοποιήσεων και η υπόθεσή του έχει αναχθεί σε σύμβολο των πολλών τραυματιών στα μάτια από τις σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ που χρησιμοποιεί η αστυνομία, η οποία δεσμεύθηκε πρόσφατα να σταματήσει τη χρήση τους.

Ωστόσο ο Ερυθρός Σταυρός της Χιλής καταγγέλλει ότι εξακολουθεί να δέχεται τραυματίες από τις σφαίρες αυτές.

«Ιστορική συμφωνία»

Η ιστορική συμφωνία την οποία υπέγραψαν τα κόμματα στις 15 Νοεμβρίου για την οργάνωση δημοψηφίσματος με στόχο την αντικατάσταση του Συντάγματος της Χιλής, το οποίο αποτελεί κληροδότημα της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), είχε δημιουργήσει ελπίδες για τερματισμό της κρίσης. Όμως τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν, όπως και οι διαδηλώσεις και το κλείσιμο δρόμων.

Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως από την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τα εργατικά συνδικάτα να ζητούν να φτάσει τα 500.000 πέσος (625 δολάρια) από 301.000 πέσος (400 δολάρια) που είναι τώρα.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης τη Δευτέρα ότι κατέθεσε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στον στρατό να προστατεύει τις σημαντικές, κρατικές υποδομές χωρίς την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει προκαλέσει επίσης την οργή των πολιτών. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων είχε επικριθεί σφοδρά.

Η κρίση που συγκλονίζει τη Χιλή είναι η σοβαρότερη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990. Μέχρι στιγμής 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter