Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα τόσο με τον ομόλογό του, της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ όσο και με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr ο κ. Ζάεφ θα παραχωρήσει στις 2 το μεσημέρι συνέντευξη Tύπου, ενώ θα ακολουθήσει μία ώρα μετά, ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, οι δύο άνδρες αναμένεται να αναφερθούν στα επόμενα βήματα για την επίλυση του ονοματολογικού το οποίο ωστόσο «βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Την ίδια ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας του κυρίου Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο που αφορούσε το μεταμνημονιακό τοπίο από τον ερχόμενο Αύγουστο,
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια. pic.twitter.com/sRCz5WM9LA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 17, 2018
Συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, κα. Άνγκελα Μέρκελ. #EU2018BG #EUWesternBalkansSummit pic.twitter.com/KNSCxqsszh
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 17, 2018
Συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, κα. Άνγκελα Μέρκελ. #EU2018BG #EUWesternBalkansSummit pic.twitter.com/KNSCxqsszh
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 17, 2018
Διπλό μήνυμα τόσο για το ονοματολογικό της πΓΔΜ όσο και για την έξοδο από τα μνημόνια έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την ώρα που στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου ανακοίνωνε την παραίτησή του, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του, ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη Σόφια της Βουλγαρίας όπου βρίσκεται για την σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων έστελνε το μήνυμα ότι «Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της εξόδου από τα μνημόνια» και ότι «πρέπει όλοι να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Φρόντισε μάλιστα από τη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών να επισημάνει πως μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Μήνυμα που από πολλούς στην ημεδαπή είχε πολλαπλούς αποδέκτες τη στιγμή που στα υψηλά δώματα της Κυβέρνησης είναι κοινή εκτίμηση ότι τα τελευταία μέτρα της περιπέτειας χρέους της χώρας θα είναι και τα πιο δύσκολα με τους θύλακες του παλιού εντός του κράτους να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να ρίξουν την Κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά πάντως την αντίδραση του Μαξίμου στην παραίτηση Σακελαρίου πηγές στο κυβερνητικό μέγαρο μιλώντας στο Documentonews.gr παρέπεμπαν στην ανακοίνωση του κ. Κοντόνη ο οποίος αρκέστηκε να επισημάνει ότι «η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβόμενων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες».
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός περιμένει στη σημερινή συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ μια κίνηση από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ προς την κατεύθυνση της αποδοχής του erga omnes που θα ανοίξει και το δρόμο για την τελική συμφωνία.
Στην Κυβέρνηση όπως είναι φυσικό δεν άφησαν ασχολίαστη και τη δήλωση Μητσοτάκη από τη σύνοδο του ΕΛΚ στη Σόφια ότι «Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα».
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στο Documentonews.gr στέλεχος του Μαξίμου «ο κ. Μητσοτάκης φόρεσε για μια ακόμη φορά το Ευρωπαϊκό του κουστούμι υιοθετώντας την πάγια θέση της Κυβέρνησης εδώ και καιρό. Μόνο που θα πρέπει να την εξηγήσει», συνέχισε «και στο εσωτερικό του κόμματός του και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ή στον αντιπρόεδρό του Άδωνι Γεωργιάδη».