Ξεπλένουν δισεκατομμύρια ευρώ των μεγαλομπαταχτσήδων

Περάστε, αφήστε μερικά ψιλά και τελειώσατε, ο νόμος της κυβέρνησης για εξωδικαστικό «κούρεμα» σε «ημετέρους»

Εκεί που σβήνει το κράτος δικαίου, ακόμη και αυτή η ισότητα των πολιτών ενώπιον των νόμων που θεσπίζει το σύνταγμα, αρχίζει να νομοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οπως αποκαλύπτει το Documento, ο επενδυτής της Κομοτηνής, δίπλα στον οποίο εμφανίστηκε περιχαρής ο Αδωνης Γεωργιάδης, ξέπλυνε πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ από πλαστά και εικονικά τιμολόγια καταβάλλοντας τελικά μόλις 7.500 ευρώ! Πρόκειται για εταιρεία του ομίλου Alfa Wood που επί τρία χρόνια έκοβε πλαστά τιμολόγια. Το προκλητικό είναι ότι ο όμιλος Alfa Wood, στον οποίο υπάγεται η εταιρεία της οποίας τα πρόστιμα διαγράφηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%, εμφανίζει κέρδη μεγαλύτερα των 20 εκατ. ευρώ.

Οπου λοιπόν υφίστανται πρόδηλες παραβιάσεις όλων των αρχών δικαίου και ζημία του δημοσίου ύψους εκατομμυρίων έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θεσπίζει το ακαταδίωκτο. Με τον ν. 4714/2020, άρθρο 16, συστήνεται η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Επίσημη δικαιολογία ήταν η αποσυμφόρηση των φορολογικών δικαστηρίων. Ο λόγος αποκαλύπτεται τώρα που βγαίνουν στη φόρα τα αποτελέσματά της.

Ηταν μες στο κατακαλόκαιρο, συγκεκριμένα 31 Ιουλίου 2020, όταν τέθηκε σε εφαρμογή. Στην παράγραφο 9 αναγράφεται επί λέξει: «O Γενικός Προϊστάμενος, ο Πρόεδρος και τα μέλη των Τμημάτων της Επιτροπής δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν υπέχουν ποινική και αστική ευθύνη για αιτιολογημένη γνώμη ή εισήγηση ή πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που εξέδωσαν ή παράλειψή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Είναι προφανές ότι τέτοιες… δουλειές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς το ακαταδίωκτο. Κάπως έτσι απαλλάχτηκαν οι μεγαλοτραπεζίτες και οι συνεργοί για τα θαλασσοδάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάπως έτσι έκανε εισηγήσεις και η επιτροπή Τσιόδρα που φέρει στις πλάτες της χιλιάδες θανάτους από την πανδημία. Κάπως έτσι έχουμε «κουρέματα» τύπου Παπαθανάση – Πηλαδάκη από τα τραπεζικά στελέχη. Κάπως έτσι βγάζει πόρισμα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θέσπισε η κυβέρνηση για τα Τέμπη.

Από το 2020 ξεκινά να χτίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το ξέπλυμα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Τότε αρχίζει να χτίζεται η βάση κατά των συμφερόντων του δημοσίου και προς εξυπηρέτηση των μεγαλομπαταχτσήδων. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής 9.022 ΑΦΜ (σε σύνολο 4 εκατομμυρίων) χρωστούν 90,903 δισ. ευρώ (σε σύνολο 112,9 δισ. ευρώ). Από την άλλη, μόλις 2.547 ασφαλισμένοι εμφανίζουν οφειλές στον ΕΦΚΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, συνολικά 5,035 δισ. ευρώ σε σύνολο 25,08 δισ. ευρώ.

Μια αναιτιολόγητη απόφαση

Ηταν πάλι κατακαλόκαιρο, αυτήν τη φορά του 2022. Ξαφνικά η ΑΑΔΕ δημοσιεύει την υπουργική απόφαση A.1097/13.07.2022 που υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου. Σε αυτήν ορίζεται: «Εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023». Η ΑΑΔΕ με αυτή την απόφαση πάγωσε για ακόμη ένα χρόνο τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων περιλαμβάνονται στην κατηγορία των μεγαλοοφειλετών.

Για να καταλάβουμε την ασπίδα προστασίας που είχε υψώσει στους μεγαλοοφειλέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκεί να αναφέρουμε ότι η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας όσων χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ έγινε στις 30.06.2019 από την τότε κυβέρνηση Τσίπρα. Εκτοτε η δημοσιοποίηση διαρκώς αναβάλλεται. Ουδείς γνωρίζει την αιτία αυτής της ξαφνικής νέας παράτασης. Στην πράξη όσο πρωθυπουργεύει ο Κυρ. Μητσοτάκης τα ονόματα των μεγαλομπαταχτσήδων δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Ο λόγος παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό.

Ελάχιστοι επίσης γνωρίζουν τη με αριθ. Ε.2042/10.05.2022 απόφαση της ΑΑΔΕ που υπογράφει ο Γιώργος Πιτσιλής η οποία θεσπίζει ανώτατο όριο για τα πρόστιμα που άπτονται εικονικών και πλαστών τιμολογίων το ποσό των 2.500 ευρώ ανά φορολογική χρήση, ανεξαρτήτως ποσού και αριθμού εκδοθέντων τιμολογίων. Ποιοι εδώ και χρόνια έκοβαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια για να φοροδιαφεύγουν; Ποιοι είναι αυτοί που μετέρχονται τέτοιες μεθόδους; Πόσα δισεκατομμύρια χάνει το κράτος από τέτοιες πρακτικές που έρχονται να νομιμοποιήσουν οι Μητσοτάκης – Βεζυρόπουλος – Τσακλόγλου – Πιτσιλής μέσω της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών; Αρκεί να αναφερθεί ότι στην επιτροπή έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.000 αιτήσεις από υπόχρεους οι οποίοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και στο ΣτΕ. Η πλειονότητα των υποθέσεων αφορά πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Ηδη ξεπλύθηκαν πολλοί και συνεχίζουν να ξεπλένονται.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει «καλά και συμφέροντα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη αρκεί να αναφέρουμε ότι οι θεσμοί εξαρχής δεν είδαν θετικά τη λειτουργία της επιτροπής με το ακαταδίωκτο των μελών της. Ομως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε κανονικά, αφού έτσι μπορεί το ελληνικό δημόσιο να χάνει δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οι φίλοι και συνέταιροι της Μαξίμου ΑΕ, έχοντας «καθαριστεί» απ’ όσα χρωστούν, μπορούν να εμφανίζονται ως επενδυτές δίπλα στον Αδ. Γεωργιάδη και να στηρίζουν το αφήγημα της ανάπτυξης μέσω μπαταχτσήδων που προβάλλει η ΝΔ.

Η απάντηση της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Αναφορικά με το πρωτοσέλιδο και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento της 23/4/2023, που ισχυρίζεται ότι «Καθάρισαν πρόστιμα 5 εκατ. ευρώ για πλαστά τιμολόγια και κάνει λόγο για μεθοδευμένες απαλλαγές από ΑΑΔΕ και κυβέρνηση για όσους έκλεψαν το δημόσιο», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπενθυμίζει ότι εξέδωσε την Εγκύκλιο Ε.2042/10.05.2022, συμμορφούμενη, ως οφείλει, με την απόφαση 2319/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ερμήνευσε και εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4337/2015 (ΦΕΚ Α’ 129/17-10-2015)».

Ετικέτες