Ξεπλένει τις ευθύνες της κυβέρνησης ο Συνολάκης: Η φωτιά ήταν… «WUI», ευτυχώς έσβησε (Video)

Ξεπλένει τις ευθύνες της κυβέρνησης ο Συνολάκης: Η φωτιά ήταν… «WUI», ευτυχώς έσβησε (Video)

Να δώσει τα… φώτα του ως ειδικός κλήθηκε για ακόμη μια φορά ο Κώστας Συνολάκης, σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, κάνοντας στάχτη δάση, σπίτια και επιχειρήσεις, αφήνοντας μάλιστα πίσω μια νεκρή.

Ο πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε δηλώσει ότι θα «εκκένωνε το Μάτι σε 20 λεπτά», στάθηκε στο γεγονός ότι η φωτιά έσβησε, ενώ μας ενημέρωσε πως ήταν μια φωτιά «WUI» (Wildland Urban Interface -WUI), εξηγώντας ότι πρόκειται για πυρκαγιές που ξεσπούν σε περιαστικά δάση, δηλαδή στα όρια μεταξύ του δάσους και των οικισμών, φέρνοντας στο προσκήνιο νέο αφήγημα, μετά τις… «χαοτικές κηλιδώσεις», μόνο που ξέχασε να επισημάνει ότι η φωτιά ξέσπασε αρχικά στον Βαρνάβα και επεκτάθηκε έως τον οικιστικό ιστό.

Όταν μάλιστα κλήθηκε να απαντήσει «γιατί η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό», στην προσπάθειά του να εξηγήσει την κυβερνητική ανεπάρκεια το τερμάτισε…

«Ο αστικός ιστός έχει εισφρύσει και πολλές φορές ανεξέλεγκα στα περιαστικά δάση», είπε ο Κώστας Συνολάκης και συνέχισε λέγοντας ότι οι φωτιές «στα όρια μεταξύ του δάσους και των οικισμών είναι οι πιο δύσκολες για να μπορέσουν να ελεγχθούν».

Παράλληλα, επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα ότι η «πυρκαγιά ανιχνεύτηκε μέσα σε πέντε λεπτά», ωστόσο δεν έδωσε καμία λογική εξήγηση για το πώς η φωτιά έφτασε να καίει σπίτια και επιχειρήσεις στο Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια, παρά μόνο αρκέστηκε να πει ότι «Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να γίνει ανάλυση».

«Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε επιθετική πρώτη προσβολή της πυρκαγιάς, δηλαδή η πυρκαγιά ανιχνεύτηκε μέσα σε πέντε λεπτά. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να γίνει ανάλυση, σαν αυτή που είχα κάνει πριν έξι χρόνια με το Μάτι, για να δούμε αν υπήρχαν εναλλακτικά μέσα αντιμετώπισης. Αν δεν γίνει ανάλυση δεν μπορεί να πει κανείς αν υπήρχαν σενάρια. Αφού η πρώτη προσβολή έγινε μέσα σε πέντε λεπτά αλλά ας κάτσουμε στο γεγονός ότι μία μεγάλη πυρκαγιά με πολλαπλά μέτωπα σε δύσβατο σημείο, μέσα σε 48 ώρες. Εγώ προσωπικά φοβόμουν ότι η πυρκαγιά θα έκαιγε και σήμερα. Ας σταθούμε στο γεγονός ότι η φωτιά έσβησε (…)».

«Αν δεν είχαμε αυτήν την πρώτη άμεση προσβολή, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Έχω πρόσβαση σε μοντέλα που δείχνουν ότι η φωτιά θα μπορούσε να έχει φτάσει στην θάλασσα» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Μιλούν για… «επιτυχία» ενώ η φωτιά από τον Βαρνάβα έφτασε στο Χαλάνδρι

Όταν ο Κικίλιας διαβεβαίωνε πως προτεραιότητα είναι η Αττική λόγω υψηλής επικινδυνότητας

Πολιτική… ειρωνία: Η τελευταία ανάρτηση του Κικίλια πριν τη φωτιά ήταν… για τα 4 νέα πυροσβεστικά για την προστασία της Πεντέλης

Φωτιά στην Αττική: Στον… «πλανήτη Κικίλια» όλα λειτούργησαν σωστά (Video)

Φταίει ο στρατηγός Μητσοτάκης

Κρανίου τόπος η Αττική: Συγκλονιστικές φωτογραφίες απόλυτης καταστροφής σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια

Φωτιές: Το Μαξίμου σε πλήρη αμηχανία και σε ρόλο θεατή

«Χάσαμε μια φίλη, τη Νάντια» – Θρήνος για την 60χρονη που βρέθηκε απανθρακωμένη στο Πάτημα Χαλανδρίου (Photos-Videos)

Ολικό μπάχαλο στην πυρκαγιά της Αττικής: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τη φωτιά που καίει σχεδόν μέσα στην πόλη (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter