Ξενογιαννακοπούλου: Γιατί αποδέχθηκα την πρόσκληση Τσίπρα

Ξενογιαννακοπούλου: Γιατί αποδέχθηκα την πρόσκληση Τσίπρα

Την ανάγκη δημιουργίας μιας «ευρύτερης προοδευτικής σύγκλισης και συνεργασίας», για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή, επισήμανε η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής με την παρουσία της απερχόμενης υπουργού Όλγας Γεροβασίλη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Γρηγόρη Θεοδωράκη.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξήγησε ότι ήταν τρεις οι λόγοι που την οδήγησαν να αποδεχτεί την πρόταση του πρωθυπουργού για συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα, μετά από έξι χρόνια απουσίας από την ενεργό πολιτική.

  • Ο πρώτος λόγος ήταν γιατί «η χώρα γυρίζει σελίδα αυτή την περίοδο μετά από 10 πολύ δύσκολα χρόνια κρίσης και μνημονιακής πολιτικής», σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε: «Τώρα έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά και να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο για το μέλλον με ένα σχέδιο θεσμικής, κοινωνικής, αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας».
  • Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί «πάντα πίστευα την ανάγκη μιας ευρύτερης προοδευτικής σύγκλισης και συνεργασίας, ακόμα περισσότερο σε αυτή τη φάση που χαράσσουμε και καλούμαστε να υλοποιήσουμε το σχέδιο για την επόμενη ημέρα». «Είναι σημαντικό», τόνισε, «τι χαρακτηριστικά θα έχει αυτό το σχέδιο, ποια θα είναι η κατεύθυνση, οι αρχές του, οι προοπτικές του, αλλά και ποια πολιτική και κοινωνική συμμαχία θα κληθεί να το υλοποιήσει. Και σε αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμο, αυτή η νέα σελίδα που γυρίζουμε στη χώρα μας να έχει ένα προοδευτικό πλαίσιο και ένα προοδευτικό πρόσημο. Είναι μια μάχη, η οποία θα συνεχιστεί, διότι οι δυσκολίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αλλά θα έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια πολιτικών ελιγμών και όσο πιο ισχυρή είναι η στρατηγική μας τόσο πιο ξεκάθαρος και ανοιχτός θα είναι αυτός ο δρόμος για το μέλλον».
  • Ο τρίτος λόγος, πρoσέθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του υπουργείου, το οποίο «βρίσκεται στην καρδιά των θεσμών, της διοίκησης άρα της δημοκρατικής λειτουργίας». Υπογράμμισε ακόμα ότι η δημόσια διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια στοχοποιήθηκε και απαξιώθηκε εξαιτίας της επικράτησης των νεοφιλελεύθερων ιδεών, αναγνώρισε ότι το Δημόσιο αντιμετωπίζει προβλήματα, παθογένειες και αδυναμίες, αλλά τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ισχυρή, ανεξάρτητη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση».

Η Όλγα Γεροβασίλη, κάνοντας απολογισμό της θητείας της, ανέφερε ότι «δουλέψαμε στοχευμένα, συστηματικά κι εντατικά σε δύο παράλληλους άξονες: Ο πρώτος ήταν να αναστραφεί η αρνητική εικόνα, που, πατώντας πάνω στις παθογένειες πολλών δεκαετιών, κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογική αντίθεση και βίαιη επίθεση προς τον δημόσιο χαρακτήρα του κράτους. Και ο δεύτερος ήταν να θωρακιστεί και να εμπεδωθεί το Δημόσιο ως βασικός φορέας και πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Σημείωσε ότι το Δημόσιο διαθέτει πλέον αξιολόγηση δομών, Ψηφιακά Οργανογράμματα και Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας, ενιαίο σύστημα κινητικότητας, ηλεκτρονικό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έχουν δρομολογηθεί αναβαθμισμένα συστήματα ολιστικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού (HRMS), η αναβάθμιση του συστήματος «Ερμής», σύστημα στοχοθεσίας, απλοποίηση διαδικασιών, ψηφιακά συστήματα και έργα ψηφιακής υποδομής, εθνική πύλη για την κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας και αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής των επιτελικών στελεχών του δημόσιου τομέα.

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Θεοδωράκης χαρακτήρισε την απερχόμενη υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως «απολύτως επιτυχημένη στον έργο της», καθώς «σχεδίασε και υλοποίησε μια σειρά από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση σε μια δύσκολη συγκυρία με σκληρή διαπραγμάτευση, με περιορισμένους υλικούς και άυλους πόρους, με ένα δημόσιο τομέα φτωχοποιημένο και με ένα ανθρώπινο δυναμικό απαξιωμένο».

Για τη νέα υπουργό, ο γενικός γραμματέας είπε ότι «έχει δώσει δείγματα γραφής για τις ικανότητές της, για το ήθος της και για τη ποιότητα που έχει ως άνθρωπος και ως πολιτικός», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα συνεχίσει το έργο της κ. Γεροβασίλη με το ίδιο πάθος».

Στο τέλος της τελετής η κ. Γεροβασίλη παρέδωσε στην κ. Ξενογιαννακοπούλου το πολυσέλιδο σχέδιο «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019», όπου αποτυπώνονται τα βήματα υλοποίησης της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter