Ένα βροντερό «ΟΧΙ» λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών στις νέες ρυθμίσεις που επιδιώκει να φέρει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Με επίσημη ανακοίνωσή της η ΠΟΞΕΝ καταγγέλλει ότι «αντί για την αριστεία, την οποία τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση, προωθείται ένας δήθεν εκσυγχρονισμός στον χαμηλότερο μέσο όρο!».
Όπως δήλωσε στο documentonews.gr, η πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ, Αναστασία Γαϊτάνου: «Όλος ο κλάδος των ξεναγών βλέπει με πολύ μεγάλη δυσπιστία το νέο νομοσχέδιο που οδηγεί στην καταστρατήγηση της ουσίας του επαγγέλματος, η οποία είναι η ολιστική προσέγγιση στο πολιτιστικό προϊόν. Δεν είναι ο Πολιτισμός μια στιγμή ή ένα κάπου, κάπως, κάποτε, τα πάντα είναι συνδεδεμένα και δεν μπορούν να αποκοπούν. Είναι πάρα πολύ κρίμα αυτή η προσέγγιση από μια ηγεσία διαφημίζει τόσο πολύ την αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος».
Σύμφωνα με τους ξεναγούς οι ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο, που θα είναι στη δημόσια διαβούλευση έως την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, βρίθουν αοριστιών και αλλαγών στο τι ορίζεται ως ξεναγός. Η δουλειά του ξεναγού είναι να ενώσει το παρελθόν με το παρόν και η ολιστική προσέγγιση της χώρας ώστε ο επισκέπτης να ζήσει την καλύτερη εμπειρία και να έχει την πλήρη εικόνα. Η αλλαγή του νόμου για τους ξεναγούς (επρόκειτο για τον νόμο 710/1977) με το νομοσχέδιο Κεφαλογιάννη αλλάζει ριζικά τα πράγματα στον κλάδο. Ξεναγός θα θεωρείται αυτός που «κατ’ επάγγελμα» ξεναγεί και συνοδεύει επισκέπτες. Τι σημαίνει «κατ΄επάγγελμα» αναρωτιούνται άνθρωποι με χρόνια εμπειρία στον τομέα των ξεναγήσεων.
Αντίστοιχα εντύπωση έχει προκαλέσει και η διατύπωση πως ξεναγός είναι αυτός που συνοδεύει και ξεναγεί σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και «περίκλειστα μνημεία»… με τον τελευταίο όρο να δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τι θέλει να πει ο νομοθέτης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΞΕΝ:
«Το Υπουργείο Τουρισμού με το νέο νομοσχέδιο προς διαβούλευση απαξιώνει την ουσία του επαγγέλματος του Ξεναγού που από τη δεκαετία του ‘50 υπήρξε κατά γενική ομολογία ο αποφασιστικός παράγοντας της ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού Τουρισμού. Στην Ελλάδα ο Ξεναγός ποτέ δεν υπήρξε συνδεδεμένος με ένα συγκεκριμένο μνημείο ή μουσείο. Συνοδεύοντας τον επισκέπτη σε διαδρομές σε όλη την Ελλάδα, θαλάσσιες ή οδικές, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, ερμηνεύοντας τα πάσης φύσεως αξιοθέατα της χώρας και αναδεικνύει τον πολιτισμό της, δηλαδή το σύνολο της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
»Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος του Ξεναγού είχε αποτυπωθεί στο νόμο περί Ξεναγών του 1977 που η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού στο όνομα του εκσυγχρονισμού έρχεται να «εκσυγχρονίσει» τροποποιώντας τον ορισμό του επαγγέλματος. Ο πολύπλευρος ρόλος του Ξεναγού πλέον περιορίζεται στην παρουσίαση οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων και περίκλειστων μνημείων! Αντί για την αριστεία, την οποία τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση, προωθείται ένας δήθεν εκσυγχρονισμός στον χαμηλότερο μέσο όρο! Αντί ο Ξεναγός να προωθεί μία ολιστική εμπειρία, καταδικάζεται σε μία τοπική υπηρεσία μίας χρήσης.
Αντί για την ποιοτική αναβάθμιση επιλέγεται η υποβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας. Οι Ξεναγοί πρεσβεύουμε το σύνολο της χώρας μας, το παρελθόν και το παρόν της και όχι μόνο την αίθουσα ενός μουσείου».
Διαβάστε επίσης:
Απόστολος Λύτρας: Νέα παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο – Ζητά επίσπευση της έρευνας