Ξεμένει από σχολεία το Αιγάλεω: Τρία σεισμόπληκτα συγκροτήματα και μία έξωση

Ξεμένει από σχολεία το Αιγάλεω: Τρία σεισμόπληκτα συγκροτήματα και μία έξωση

Βουνό τα προβλήματα της σχολικής στέγης στον δήμο Αιγάλεω. Ενώ χρονίζουν κάποια, όπως τα κτίρια που έχουν πληγεί από τον σεισμό του 2019, ανακύπτουν καινούργια, καθώς οι ιδιοκτήτες έκαναν έξωση με νομική οδό στο 9ο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Αποτέλεσμα είναι διαχείρισή τους να είναι δυσχερής και έτσι να ξεμένει από κτίρια προκειμένου να στεγάσει σχολεία ένας από τους μεγάλους δήμους στο δυτικό κομμάτι της Αττικής με χιλιάδες μαθητές. Οι γονείς και οι υπόλοιποι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ανησυχούν, βουλευτές έχουν φέρει πολλάκις το φλέγον για το Αιγάλεω ζήτημα στη Βουλή αλλά τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας δηλώνουν αναρμόδια πετώντας το μπαλάκι στη δημοτική αρχή. Το documentonews.gr απευθύνθηκε στον δήμαρχο Γιάννη Γκίκα με μια σειρά ερωτήσεων αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας πάντως ετοιμάζονται για περαιτέρω δράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η πρόσφατη (17.05.2022) δικαστική απόφαση που επιτρέπει στους ιδιώτες ιδιοκτήτες του 9ου δημοτικού σχολείου να κάνουν έξωση στους 95 μαθητές ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πρόκειται για το σχολείο που ανήκει στην οικογένεια του Γιώργου Ζαμπέτα και γειτνιάζει με το σπίτι όπου διέμενε. Παλαιότεροι μαθητές θυμούνται τα αστεία που έκανε στους μαθητές που προαυλίζονταν και πόσο αγαπούσε το «Σίτι» ο Αιγαλεώτης μουσικός. Οι τέσσερις οικογένειες των κληρονόμων του, σύμφωνα με πληροφορίες, στράφηκαν στη νομική οδό για να διεκδικήσουν τα ενοίκια που δεν κατέβαλλε ο δήμος.

Η διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων του 9ου δημοτικού σχολείου ζητούν συμπαράσταση, έργα και όχι λόγια

 

Η σύμβαση για το μίσθωμα του 9ου δημοτικού σχολείου

Η σύμβαση είχε προ πολλού λήξει και ανανεωνόταν με υπογραφή παρατάσεων, ωστόσο από το 2019 ήταν στον αέρα, δεν υπήρξε καμία υπογραφή από πλευράς δήμου, άρα καμία συμφωνία παράτασης. Βάσει του νομικού πλαισίου που διέπει μισθώσεις του δημοσίου, η δημόσια υπηρεσία που μισθώνει το ακίνητο, εν προκειμένω ο δήμος για το σχολείο, δικαιούται να πληρώνει μηνιαίο μίσθωμα έως ότου θα δοθεί λύση μετεγκατάστασης. Εντούτοις ο δήμος δεν πλήρωσε κανένα μίσθωμα, παρόλο που τα σχετικά κονδύλια καταβάλλονταν στον δήμο Αιγάλεω από τον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης που προβλέπεται για την κάλυψη αυτού του είδους των δαπανών.

Με δεδομένο αυτό, οι ιδιοκτήτες στράφηκαν στη νομική διεκδίκηση για την καταβολή των μισθωμάτων. Από την πλευρά του, ο δήμος επιχείρησε να στρέψει τη σχολική κοινότητα εναντίον των ιδιοκτητών παρουσιάζοντάς την ανάλγητη, εντούτοις ο χρόνος κατάθεσης της αγωγής (καλοκαίρι) και η δικαστική απόφαση ξεκαθαρίζουν ότι στόχος ήταν να μη διαταραχτεί η σχολική λειτουργία καταμεσής της χρονιάς. Παράλληλα, ο δήμος με βάση τις τελευταίες κινήσεις του στρέφεται στη λύση της απαλλοτρίωσης του χώρου. Μια απόφαση έωλη, καθώς σε απόσταση λίγων μέτρων εδρεύει σχολικό συγκρότημα ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου και εύλογα ο δικαστής θα βρεθεί προ του επιχειρήματος γιατί προτιμήθηκε η μία ιδιοκτησία σχολείου και όχι η άλλη.

Ερώτηση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω προς τον δήμαρχο όταν κυκλοφόρησαν φήμες για την τύχη του 9ου δημοτικού σχολείου

 

Κινήσεις εν κρυπτώ από τον δήμο Αιγάλεω

Το ζητούμενο είναι γιατί όλα έφτασαν σε οριακό σημείο, με τους μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς να γίνονται μπαλάκι. Όπως έχει ήδη αναφερθεί και στο documentonews.gr από τον Νοέμβριο του 2021, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων επέκρινε σφοδρά τη δημοτική αρχή καταγγέλλοντας τη στάση της να μη διαβουλευθεί με τους ιδιοκτήτες, να μην ανανεώσει το συμβόλαιο, να μην καταβάλει τα μισθώματα και, κυρίως, το γεγονός ότι απέκρυψε το τόσο σοβαρό ζήτημα με αποτέλεσμα κανένας να μη γνωρίζει τίποτα, ούτε οι επικεφαλής παρατάξεων και το δημοτικό συμβούλιο, πολύ περισσότερο δε οι γονείς του σχολείου. Η ίδια είχε αποδώσει μεγάλη ευθύνη στις διοικήσεις του δήμου και διαχρονικά, καθώς δεν αναλήφθηκε καμία πρωτοβουλία για οριστική διευθέτηση για ιδιόκτητο κτίριο, με όποια διαδικασία θα ήταν προσφορότερη. Άλλωστε εκπρόσωποι της οικογένειας Ζαμπέτα μιλώντας στην ιστοσελίδα Debater ανέφεραν ότι «από το 2018 μας έχει μεταφέρει έμμεσα ότι δεν τους ενδιαφέρει να συνεργαστούμε».

Η υπόθεση του σχολείου στη Βουλή

Πρόκειται για την τελευταία αλλά όχι έσχατη σκηνή του δράματος που έφτασε στη Βουλή καθώς με τίτλο σχολική στέγη στο Αιγάλεω κατέθεσαν αναφορά τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθήνας απευθυνόμενοι προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Με την υπ’ αριθ πρωτ. 2475 αναφορά που κατατέθηκε στις 27.05.2022 ζητούσαν «Άμεσα λύση για τα σεισμόπληκτα σχολικά κτίρια του Αιγάλεω» και οι υπογράφοντες Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, Χαρά Καφαντάρη κατέληγαν: «Παρακαλούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, για την απάντηση σχετικά με τις ενέργειες των Υπουργείων. για σαφείς διευκρινίσεις και για την αποτελεσματική, δίκαιη και οριστική επίλυση του θέματος».

Η αναφορά τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή

Είχε προηγηθεί επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών Κρίτωνα Αρσένη στις 17.05.2022 και άρθρο σε τοπική ιστοσελίδα στις 20.05.2022. Έχοντας απευθύνει κι άλλες ερωτήσεις για το ζήτημα της σχολικής στέγης στον δήμο Αιγάλεω, έκανε μια μικρή αναδρομή με αφορμή την κινητοποίηση των φορέων στους κεντρικούς δρόμους του Αιγάλεω το απόγευμα της 18.05.2022, στην οποία και συμμετείχε μαζί με πλήθος γονιών, εκπαιδευτικών, μικρών μαθητών, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και μελών του δημοτικού συμβουλίου, φορέων, μελών ομοσπονδιών, δημοτών.
Η πορεία στην Ιερά οδό πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω και της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικής Αθήνας (Β’ ΕΛΜΕ) και κατέληξε στο –κλειστό και κλειδωμένο– δημαρχείο Αιγάλεω.
Με βάση τα αιτήματα συγκρότησαν ένα μέτωπο κοινού αγώνα για τα σχολεία με απούσα τη δημοτική αρχή, η οποία κατηγορείται για αθέτηση δεσμεύσεων ότι θα σταθεί μαζί με τα παιδιά, για αναποτελεσματικότητα, για ασάφειες, αστοχίες, κωλυσιεργία και για παραμέληση οριστικής διευθέτησης των σημαντικών και πολλών προβλημάτων.

Ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη του ΜέΡΑ25 για τα σχολεία του Αιγάλεω

 

Ολιγωρία και χαμένες βιώσιμες λύσεις για τη σχολική στέγη

Οι εκπαιδευτικοί φορείς ζητούν επίσης να αποκατασταθούν τα σεισμόπληκτα σχολεία, να διασφαλιστεί ασφαλής σχολική στέγη, να μην καταργηθεί και να μη συγχωνευθεί κανένα σχολείο. Το ενδεχόμενο οι 95 μαθητές και οι δάσκαλοι του 9ου δημοτικού να φύγουν λόγω έξωσης από το σχολείο τους είναι πλέον υπαρκτό από τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει σε τρεις μήνες, και μάλιστα η λύση της φιλοξενίας σε όμορο σχολείο είναι εφιαλτική αφού πρόκειται για μικρό εξατάξιο.

Το υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι είναι αναρμόδιο σε ερώτηση του Κρ. Αρσένη στη Βουλή και παρέπεμψε στον δήμο. Σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει η δημοτική αρχή του Γ. Γκίκα δεν δίνει καμία ενημέρωση και κινείται μακριά από τους φορείς της πόλης. Όπως προειπώθηκε, προτάθηκε ως λύση να χαρακτηριστεί το κτίριο σχολική στέγη και να απαλλοτριωθεί. Την ευθύνη στη μη προώθησή της επιρρίπτουν οι φορείς στον δήμαρχο Γκίκα μιλώντας για ολιγωρία. Και αυτό επειδή η απαιτούμενη για την απαλλοτρίωση Επιτροπή Καταλληλότητας, που έργο έχει να κριθεί το κτίριο κατάλληλο για σχολική στέγη, δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση, παρότι συστάθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στην απορία του documentonews.gr γιατί να υπάρχει κωλυσιεργία, εκπρόσωποι των φορέων πιθανολογούν ότι ο δήμαρχος έχει στο μυαλό του άλλες λύσεις, καθώς δεν συζητά ποτέ με τους φορείς και κρατά κλειστά χαρτιά. Ανατρέχοντας στο αρχείο, ανασύρουμε το σχετικό δελτίο Τύπου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω από τις 19.11.2021, λίγο πριν από τη δημοσίευση του θέματος από το documentonews.gr, και εντοπίσαμε την καταγγελία ότι οι έκπληκτοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι γονείς έμαθαν τυχαία και από «διαρροή» ότι υπήρχε πρωτόδικη δικαστική απόφαση για έξωση των μαθητών από το μισθωμένο κτίριο του 9ου δημοτικού σχολείου. Το επιβεβαίωσε τελικώς η διοίκηση του δήμου στο δημοτικό συμβούλιο.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής για τα προβληματικά σημεία στο 9ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω και την προετοιμασία του φακέλου για την έναρξη της συζήτησης για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου με σκοπό την απαλλοτρίωση

 

Μετά την επιστολή της Ένωσης στις 31.01.2022, σχεδόν ένα μήνα πριν από τη δικαστική συζήτηση στο Εφετείο, και στην ανακοίνωση στις 01.02.2022 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ασημακόπουλος απάντησε στις 03.02.2022: «Σας γνωστοποιούμε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο συλλογής στοιχείων, η οποία γίνεται με τη δέουσα προσοχή μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να κατατεθεί ο φάκελος του χαρακτηρισμού του σχολείου.

Σε ό,τι αφορά το πλάνο συντηρήσεων και παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με μικροεπισκευές, ο δήμος αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, ενώ για μεγαλύτερες επισκευές δεν επιτρέπεται να επέμβει γιατί το κτίριο είναι στην ευθύνη των ιδιοκτητών».

Στις 18.02.2022 καταγγέλλεται ότι ο αντιδήμαρχος αντιμετώπισε «με αστειότητες, αδιαλλαξία και υπεκφυγές» τους φορείς που έκαναν πορεία έως το δημαρχείο για το ζήτημα.

Στιγμιότυπα από τη μαζική κινητοποίηση στις 18 Μαΐου 2022

 

Στιγμιότυπα από τη μαζική κινητοποίηση στις 18 Μαΐου 2022

 

Στιγμιότυπα από τη μαζική κινητοποίηση στις 18 Μαΐου 2022

 

Στιγμιότυπα από τη μαζική κινητοποίηση στις 18 Μαΐου 2022

 

Στιγμιότυπα από τη μαζική κινητοποίηση στις 18 Μαΐου 2022

 

Στιγμιότυπα από τη μαζική κινητοποίηση στις 18 Μαΐου 2022

 

Στο σκοτάδι για τα σεισμόπληκτα σχολεία εδώ και τρία χρόνια

Ο δήμος Αιγάλεω όμως έχει ήδη προβλήματα με σχολικά κτίρια, όπως προειπώθηκε και μάλιστα έχει γράψει σχετικά το documentonews.gr από το καλοκαίρι του 2020. Σεισμόπληκτα χωρίς να έχουν αποκατασταθεί εδώ και τρία χρόνια είναι το Ειδικό Δημοτικό και τα νηπιαγωγεία, τα 7ο, 11ο, 17ο δημοτικά σχολεία και το 1ο Γυμνάσιο, «εξορίζοντας» τους μαθητές σε συστεγάσεις, συγχωνεύσεις και άλλες προσωρινές λύσεις, όπως τα κοντέινερ.

Το κοινό ψήφισμα των φορέων για τη σοβαρά προβλήματα στη σχολική στέγη στο Αιγάλεω

 

Γι’ αυτό και στο ψήφισμά τους στις 18.05.2022 οι γονείς και οι εκπαιδευτικής φορείς του Αιγάλεω απαίτησαν «σύγχρονα, ασφαλή σχολεία για τα παιδιά μας!» και δεν έχασαν την ευκαιρία να θυμίσουν ξανά τους στίχους του Κωστή Παλαμά:

«…απλόχωρα, μεγάλα, γερά θεμελιωμένα,
[…] τα σκολειά χτlστε»

Τα αιτήματά τους μεταξύ άλλων είναι:

* Ασφαλή σχολική στέγη για όλους τους μαθητές του δήμου Αιγάλεω. Λειτουργικά, εξοπλισμένα, επαρκώς συντηρημένα σχολεία, με προσεισμικούς ελέγχους, ελέγχους στατικότητας, πυρασφάλειας, με την αντίστοιχη πιστοποίηση.

* Να κοινοποιηθεί δημόσια το χρονοδιάγραμμα εργασιών για την οριστική αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολείων / συγκροτημάτων σχολικών κτιρίων του 7ου, 17ου, Ειδικού Δημοτικού και των νηπιαγωγείων.

* Επίσημη ενημέρωση σχετικά με την ένταξη ανακατασκευής του 1ου Γυμνασίου Αιγάλεω στο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», με σαφές χρονοδιάγραμμα και τη μελέτη για την ανέγερση του νέου κτιρίου που έχει κατατεθεί –αν έχει κατατεθεί– από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αιγάλεω. Είχε επισημανθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις η απουσία έργων του δήμου Αιγάλεω από τα πλέον των 360 έργων άλλων δήμων στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».

* Επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με το 11o δημοτικό σχολείο Αιγάλεω, ενέργειες του δήμου προς την Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) ΑΕ και κοινοποίηση της επίσημης απόφασης για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου από την ΚΤΥΠ.

Στιγμιότυπα προ σχεδόν 20 ημερών από το εσωτερικό του 17ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω που δεν λειτουργεί από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019. Ο δήμος έχει εξαγγείλει την έναρξη των εργασιών από τον εργολάβο εδώ και μήνες… Οι μαθητές βρίσκονται διαμοιρασμένοι και διασκορπισμένοι σε άλλα κτίρια, συστεγαζόμενοι ακόμη και σε όμορο, γειτονικό σχολείο (γυμνάσιο)

 

Στιγμιότυπα προ σχεδόν 20 ημερών από το εσωτερικό του 17ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω που δεν λειτουργεί από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019. Ο δήμος έχει εξαγγείλει την έναρξη των εργασιών από τον εργολάβο εδώ και μήνες… Οι μαθητές βρίσκονται διαμοιρασμένοι και διασκορπισμένοι σε άλλα κτίρια, συστεγαζόμενοι ακόμη και σε όμορο, γειτονικό σχολείο (γυμνάσιο)

 

Στιγμιότυπα προ σχεδόν 20 ημερών από το εσωτερικό του 17ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω που δεν λειτουργεί από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019. Ο δήμος έχει εξαγγείλει την έναρξη των εργασιών από τον εργολάβο εδώ και μήνες… Οι μαθητές βρίσκονται διαμοιρασμένοι και διασκορπισμένοι σε άλλα κτίρια, συστεγαζόμενοι ακόμη και σε όμορο, γειτονικό σχολείο (γυμνάσιο)

 

Αναβολές και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για τα σχολεία

Δεν είναι τυχαία η συχνή αναφορά των φορέων στα υπεσχημένα που μένουν στα χαρτιά. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2021-22 που εκπνέει σε λίγες μέρες έχει σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα, μόνο επαναλαμβανόμενες αναβολές σε προφορικές υποσχέσεις για την έναρξη των εργασιών όσον αφορά τα κτίρια που επισκευάζονται και καμία εξέλιξη για τα σχολικά κτίρια που θα ανακατασκευαστούν. Επιπλέον, έχει τονιστεί ότι το σημαντικό ζήτημα της σχολικής στέγης δεν εξαντλείται στα σημαντικά προβλήματα των σεισμόπληκτων κτιρίων, καθώς εκκρεμούν αρκετά έργα, επισκευές και συντηρήσεις στα υπόλοιπα.

Στις 03.11.2021 ανακοινώθηκε πανηγυρικά η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη εργασιών αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων στα 7ο και 17ο δημοτικά σχολεία, εντούτοις δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά. Ο Σύλλογος Γονέων του σεισμόπληκτου 7ου δημοτικού σχολείου ανακοίνωσε ότι είχαν ενημερωθεί από τους υπεύθυνους του δήμου πως «τη Δευτέρα 21.02.2022 θα ξεκινούσαν στο σχολείο μας οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό του 2019 και έχει αποκλειστεί, δημιουργώντας έντονα προβλήματα στη φυσιολογική λειτουργία του σχολείου».

Θυμήθηκαν ότι τον Σεπτέμβρη του 2019, δύο μήνες μετά τον σεισμό, ο δήμαρχος είπε από το προαύλιο του σχολείου πως «θα παρακάμψει όλες τις διαδικασίες και σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο», ενώ τον Αύγουστο του 2021 ανακοίνωσε ότι ξεκινούν τα έργα, αλλά Δεκέμβριο του 2021 δεσμευόταν ότι αρχές του 2022 «μπαίνει ο εργολάβος».

Η πανδημία με τις συνθήκες υγειονομικών μέτρων αλλά και η εκτίναξη των τιμών των οικοδομικών υλικών –γεγονός που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της χώρας– ελέω αύξησης του πληθωρισμού προκαλούν αρρυθμίες στις εργασίες και η αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων καρκινοβατεί.
Έτσι στις 11.05.2022 η γενική συνέλευση της Ένωσης Γονέων αποφάσισε περαιτέρω κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις για την άμεση αποκατάσταση των σχολείων που επλήγησαν από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις σε μελέτες και έργα, όπως και την άμεση διευθέτηση του ζητήματος σχολικής στέγης του 9ου δημοτικού σχολείου. Αποφάσισε επιπλέον τη διεκδίκηση προγραμμάτων, έργων και κονδυλίων που θα διατεθούν στη σωστή συντήρηση και ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων, ενώ επισήμανε την προτεραιότητα που οφείλει να δώσει ο δήμος στις άμεσες ανάγκες των σχολείων, τεχνικής στήριξης και έργων.

Σιωπή από τον δήμαρχο Γ. Γκίκα

Το documentonews.gr απευθύνθηκε στον δήμαρχο Αιγάλεω, απευθύνοντάς του ηλεκτρονικώς στις 26.05.2022 ερωτήματα, αλλά απαντήσεις δεν πήρε. Συγκεκριμένα ερωτήθηκε ο Γ. Γκίκας: Τι θα κάνετε για να επιλυθεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα δεδομένου ότι το υπουργείο Παιδείας έχει απαντήσει ότι το ζήτημα της σχολικής στέγης αφορά αποκλειστικά τους δήμους; Υπάρχουν κενά προς αξιοποίηση σχολικά κτίρια; Γιατί υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις; Γιατί αποκόπτεται το Αιγάλεω από την οικογένεια Ζαμπέτα;

Οι ερωτήσεις του Documento προς τον δήμαρχο Αιγάλεω Γιάννη Γκίκα που έμειναν αναπάντητες επί εβδομάδες

Ο βουλευτής Κρ. Αρσένης σημείωνε σε σχετική ανακοίνωσή του ότι «95 μαθητές κινδυνεύουν να βρεθούν “στον δρόμο”, και τι απαντά το υπουργείο στην επίκαιρη ερώτησή μας – την ώρα μάλιστα που εκδικάζεται η έφεση; […] Πρόκειται “για ερώτηση που δεν είναι ακριβώς στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, απλώς είναι στα ενδιαφέροντα του υπουργείου μας”. […] Τι μας είπε η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή; Για τη σχολική στέγη αρμοδιότητα έχει ο Δήμος. Για την κατασκευή των σχολείων αρμοδιότητα έχει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, είπε, η ΚΤΥΠ. Τα ξέρουμε αυτά. Ξέρουμε ότι “πέταξαν” τις ευθύνες στους Δήμους, ξέρουμε ότι συρρίκνωσαν και αποδυνάμωσαν τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων συγχωνεύοντάς τον στην ΚΤΥΠ. Αυτό που ρωτάμε είναι αν το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων, αν έχει ευθύνη για τους μαθητές και τους δασκάλους τους, και αν έχει την ευθύνη να γίνονται ομαλά τα μαθήματα».

Ο δήμος Αιγάλεω έχει διαχρονικά προβλήματα με τη σχολική στέγη. Πρόσφατα εξαγοράστηκε παλαιάς κατασκευής κτίριο που ενοικιαζόταν για σχολική στέγη ενώ παράλληλα εγκαταλείφθηκε το σχέδιο να ανεγερθεί νέο σχολείο σε έκταση του ΟΣΚ δίπλα στο νυν ΠΑΔΑ, η οποία έκταση μάλιστα μετατράπηκε σε βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Ουσιαστικά, με αυτές τις κινήσεις η δημόσια παιδεία οδηγείται στον Καιάδα των νεοφιλελεύθερων επιλογών, δηλαδή στη διάλυση. Είτε πρόκειται για ευθύνη του υπουργείου Παιδείας είτε του υπουργείου Εσωτερικών είτε του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών είτε του δήμου Αιγάλεω. Είναι η πολιτική με τα μειωμένα κονδύλια και το πινγκ πονγκ των ευθυνών που οδηγεί στην πλήρη αποδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου το οποίο καλείται να… αξιολογηθεί ώστε να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικούς πόρους.

Documento Newsletter