Ξέμεινε από νερό το Σίδνεϊ – Περιορισμοί στην κατανάλωση

Ξέμεινε από νερό το Σίδνεϊ – Περιορισμοί στην κατανάλωση

Το Σίδνεϊ ανακοίνωσε σήμερα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγάλη λειψυδρία που έχει προκαλέσει η ξηρασία που πλήττει τους τελευταίους μήνες την Αυστραλία.

Η κυβέρνησης της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας επεσήμανε ότι η περιοχή του Σίδνεϊ αντιμετωπίζει μία από τις πιο σοβαρές λειψυδρίες από τη δεκαετία του 1940, ενώ η υπουργός Υδάτων της πολιτείας Μελίντα Πέιβι έκανε λόγο για «ξηρασία ρεκόρ». Η τελευταία φορά που το Σίδνεϊ, όπου ζει το ένα τρίτο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, επέβαλε περιορισμούς στην κατανάλωση νερού ήταν το 2009.

Η Αυστραλία αντιμετώπισε από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο το πιο ζεστό της καλοκαίρι. Εξάλλου οι βροχοπτώσεις στις ανατολικές ακτές της χώρας ήταν τα τελευταία δύο χρόνια πολύ λιγότερες από τον μέσο όρο, γεγονός που έχει προκαλέσει προβλήματα και στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, οι κάτοικοι του Σίδνεϊ επιτρέπεται να ποτίζουν τους κήπους τους μόνο από τις 22:00 ως τις 04:00 τα ξημερώματα. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο 220 δολαρίων Αυστραλίας (136 ευρώ) και οι εταιρείες με πρόστιμο 550 δολαρίων Αυστραλίας. Επίσης από την 1η Ιουνίου απαγορεύεται να πλένουν μεγάλες εξωτερικές επιφάνειες, όπως τα γκαράζ τους.

Παράλληλα η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου και υψηλότερες θερμοκρασίες για την περίοδο από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, κάτι που συνήθως προκαλεί αυξημένη ζήτηση νερού», σχολίασε η Πέιβι.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα θέμα που τέθηκε επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 18ης Μαΐου κυρίως εξαιτίας της συγκίνησης που προκλήθηκε στις αρχές του έτους μετά τον θάνατο περισσότερων από μισού εκατομμυρίου ψαριών στην υδρολογική λεκάνη του Μάρεϊ- Ντάρλινγκ, ένα τεράστιο σύστημα ποταμών στη νοτιοανατολική Αυστραλία.

Ο θάνατος των ψαριών προκλήθηκε, σύμφωνα με τις αρχές, από τη μικρή ροή των νερών, κάτι που οφείλεται στην ξηρασία αλλά και στη χρήση των υδάτων των ποταμών από τον άνθρωπο.

Ετικέτες

Documento Newsletter