Eπειτα από έναν δύσκολο αγώνα ή μια δυνατή προπόνηση, το σώμα σας ενδέχεται να μην βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η κορτιζόλη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται όταν βρισκόμαστε κάτω από πίεση, διαχέεται στον οργανισμό. Και οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις που δημιουργούνται στους ταλαιπωρημένους μύες, αποτελούν ένα ενοχλητικό συναίσθημα.
Αν και ακούγεται ως κάτι άβολο, η αντίδραση του σώματος στην πίεση αυτή, το βοηθά να γίνει δυνατότερο αφού χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής. Ωστόσο αν οι φθαρμένοι μύες δεν αποκατασταθούν γρήγορα υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την μειωμένη απόδοση, τους τραυματισμούς και τις ασθένειες.
Για την γρήγορη αποκατάσταση οι περισσότεροι δρομείς καταφεύγουν σε παραδοσιακές τεχνικές, όπως η τοποθέτηση πάγου, το μασάζ και τα διάφορα σκευάσματα. Ωστόσο υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν πως τα μυαλό παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του σώματος. Συχνά οι μέθοδοι αυτές είναι λιγότερο επίπονες και πιο αποτελεσματικές.
Ατενίστε την φύση
Τα οφέλη της φύσης υπερβαίνουν την αισθητική. Εχει διαπιστωθεί πως η επαφή με την φύση σχετίζεται με τη μείωση της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), ένα μόριο που συμβάλει στην ανάπτυξη φλεγμονών στο σώμα. Την ημέρα έπειτα από έναν απαιτητικό αγώνα, δοκιμάστε μια βόλτα στο δάσος ή το περπάτημα με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Τα ευχάριστα συναισθήματα που δημιουργούνται και η άμεση επαφή με την φύση, καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Μέσω του κοινωνικού περιβάλλοντος
Ερευνα που δημοσίευσε το περιοδικό «Physiology & Behavior» υποστηρίζει πως η αναλογία τεστοστερόνης- κορτιζόλης που αποτελεί δείκτη αποκατάστασης (όσο υψηλότερη τόσο καλύτερα), ήταν πιο υψηλή σε αθλητές που παρακολούθησαν βίντεο μετά τον αγώνα παρέα με δικούς τους ανθρώπους σε σύγκριση με εκείνους που τα είδαν μαζί με αγνώστους.
Παράλληλα η κουβέντα και τα αστεία με άλλους αθλητές έχει παρατηρηθεί πως βοηθούν στην ταχύτερη αποκατάσταση έπειτα από έναν δύσκολο αγώνα. «Από όλα όσα έχω δοκιμάσει, η κοινωνική συναναστροφή με έχει βοηθήσει περισσότερο στην φάση της αποκατάστασης έπειτα από έναν αγώνα», υπογραμμίζει ο Steve Magness, συγγραφέας του βιβλίου «The Science of Running» και προπονητής επαγγελματικών αθλητών. Η τεχνική αυτή έχει παρατηρηθεί πως βοηθά καλύτερα τους αθλητές του Magness σε σύγκριση με παραδοσιακές μεθόδους όπως το μασάζ και το μπάνιο με παγωμένο νερό.
Θετικές σκέψεις
Ερευνα από το πανεπιστήμιο του Bangor, έδειξε πως οι αθλητές που επικεντρώνονται στο τι έκαναν καλά μετά από τον αγώνα, έχουν καλύτερη ορμονική αντίδραση σε σύγκριση που κάνουν αρνητικές σκέψεις. Ειδικά στους πρώτους, εκκρίνεται περισσότερη τεστοστερόνη, μια ορμόνη που σχετίζεται με την αποκατάσταση των μυών και των οστών.
«Ακόμη και αν αγώνας δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, βρείτε κάτι θετικό και επικεντρωθείτε σε αυτό και μόνο, υπογραμμίζει ο Magness ο οποίος θεωρεί πως σε αυτό πρέπει να συμβάλουν και οι προπονητές με την στάση τους απέναντι στον αθλητή.
Διαβάστε επίσης: Ζεστά απολαυστικά ροφήματα για αποκατάσταση μετά την άσκηση
Πηγή: runnersworld.com