Όλο και περισσότεροι στην εποχή μας ξεκινούν το τρέξιμο. Για όποιον λόγο και αν το κάνει κάποιος, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του κάποια πράγματα. Διότι το τρέξιμο και η άσκηση γενικότερα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αν ωστόσο, δεν το κάνεις σωστά, τότε ενδέχεται υπάρξουν και προβλήματα.
Ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, ή στους ανθρώπους με αρκετά περιττά κιλά, το τρέξιμο μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.
Εκτός λοιπόν από ένα ζευγάρι καλά παπούτσια θα πρέπει να εφαρμόζουμε κάποια πράγματα, προκειμένου η μετάβαση από τον καναπέ στο τρέξιμο να γίνει σωστά και να μη μας δημιουργήσει προβλήματα.
Αν μάλιστα ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, τότε το τρέξιμο γρήγορα θα γίνει διασκέδαση και τα οφέλη στον οργανισμό θα σας αποδείξουν ότι έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή.
Πριν μιλήσουμε για τους βασικούς κανόνες, ωστόσο, οφείλουμε να σας πούμε είναι καλό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να υποβοηθηθείτε σε γενικές εξετάσεις πριν ξεκινήσετε την δραστηριότητά σας. Εξετάσεις αίματος, ούρων και ένα καρδιογράφημα είναι τα πρώτα βήματα για το τρέξιμο, έστω και αν σας φαίνονται βαρετά. Και ένα πελματογράφημα δεν θα έβλαπτε.
Το δεύτερο βήμα είναι ένα ζευγάρι παπούτσια που να καλύπτει τις δικές σας ανάγκες. Δοκιμάστε, ζητήστε συμβουλές και προσπαθήστε να επισκεφτείτε ένα όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένο κατάστημα. Αφού αγοράστε τα παπούτσια σας, βγείτε το δρόμο και ξεκινήστε, αφού πρώτα κάνετε ένα σωστό ζέσταμα.
Πως τρέχουμε:
- Δεν κοιτάμε κάτω αλλά μπροστά μας και μακριά στον ορίζοντα
- Το πέλμα των ποδιών μας θα πρέπει να προσγειώνεται απαλά
- Τα χέρια πρέπει να κινούνται χαλαρά χωρίς σφίξιμο από εμπρός έως πίσω
- Οι αγκώνες μας πρέπει να έχουν γωνιά 90 μοίρες περίπου
- Το σώμα μας δε πρέπει να καμπουριάζει
- Δεν κάνουμε πολύ μεγάλους διασκελισμούς, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αρθρώσεις
- Προσπαθούμε να τρέχουμε χαμηλά. Όσο πιο ψηλά σηκώνουμε τα πόδια μας τόσο πιο πολλή ενέργεια θα σπαταλήσουμε και συνεπώς θα κουραστούμε πιο γρήγορα
Αυτές είναι η βασικές συμβουλές για την ορθή στάση του σώματος στο τρέξιμο. Αν καταλάβετε ότι χάσατε το βηματισμό σας, ότι αποσυντονιστίκατε και δεν τρέχετε σωστά, τότε σταματήστε, περπατήστε για λίγο και συνεχίστε ξανά. Αν δεν τα καταφέρνετε, επιστρέψτε περπατώντας προς το σπίτι. Κάντε διατάσεις. Η προπόνηση ολοκληρώθηκε. Δεν θέλετε να πιέσετε τον εαυτό σας, δεν θέλετε πόνους στη μέση, στον αυχαίνα ή τα γόνατα.
Αύριο θα τρέξετε περισσότερο και καλύτερα…
Πηγή: Runnfun