Ξεκινούν φορο-σαφάρι για τα ελευθέρια επαγγέλματα

Μπορεί τα λόγια να είναι παχιά στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά και ουδείς τα αποκαλύπτει. Για να ξέρουμε τι λέμε και τι γράφουμε, αν διαβάσεις τις εκθέσεις των κοινοτικών οργάνων και τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορείς να καταλάβεις τι μέλλει γενέσθαι…

Ηδη, όπως προκύπτει από τα κείμενα και από ό,τι αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, έχει ετοιμαστεί ο «μεγάλος αδερφός». Το μόνο που μένει είναι να πατηθεί το κουμπί. Οι πρώτοι που θα δεχτούν μαζικά πυρά φοροελέγχων είναι οι επιστήμονες. Μετά ο «ψηφιακός Αρμαγεδδών» θα περιλάβει τον τουρισμό και έπειτα και τα υπόλοιπα επαγγέλματα.

Με το πρόταγμα της φοροδιαφυγής

Τις ενέργειες Μητσοτάκη και πόσο εκτιμά το κράτος δικαίου τα «θαυμάσαμε» με τις υποκλοπές… Βρέθηκε μια «χρήσιμη» εισαγγελέας, η Βασιλική Βλάχου, με πολλές περίεργες αρχειοθετήσεις ποινικών υποθέσεων στην καμπούρα της και μια παύση γιατί δεν δήλωνε το πόθεν έσχες και υπέγραφε σωρηδόν, σε αριθμούς που καθιστούν αδύνατο τον ουσιαστικό έλεγχο των αιτήσεων της ΕΥΠ για παρακολουθήσεις. Για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, το 2021 εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφαλείας» έναντι 11.680 αιτημάτων το 2019.

Τώρα, με το πρόταγμα της φοροδιαφυγής, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εγκαταστήσει τον «παντεπόπτη ηλεκτρονικό οφθαλμό» σε όλους τους Ελληνες, που θα ελέγχονται εξονυχιστικά.

Το αναγράφει ξεκάθαρα η σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Ελλάδα. «Η φορολογική συμμόρφωση θα μπορούσε να βελτιωθεί με την επέκταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πληρωμών και την αυξημένη χρήση των πληροφοριών που προέρχονται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δεδομένων ιδίως πρόσφατων στοιχείων που αποδεικνύουν την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων και του κύκλου εργασιών των αυτοαπασχολούμενων που κατά τα φαινόμενα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Ειδικότερα, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών που προέρχονται από ηλεκτρονικές πληρωμές για στοχευμένα επαγγέλματα» είναι επακριβώς η σύσταση των κοινοτικών οργάνων.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Οι έλεγχοι δεν θα αφορούν τα εισοδήματα αλλά το πόσα ξοδεύεις, μέσα από την άρση του απορρήτου των πιστωτικών σου καρτών, από τις λοιπές συναλλαγές μέσω του gov.gr, των POS και από το πόσο πληρώνεσαι ως «συνεργάτης» από τις πλατφόρμες τύπου efood.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα «στοχευμένα επαγγέλματα». Καταρχάς όλοι οι επιστήμονες που εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Ιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, λογιστές, συμβολαιογράφοι θα δουν να ξεψαχνίζονται οι καταναλωτικές τους συνήθειες, ο τρόπος ζωής τους, εν γένει η οικογενειακή τους ζωή.

Ποσοστά φοροαποφυγής βάσει αναλυσης της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει τόσο πολύ την ανάλυση που δείχνει ότι στον ιατρικό κλάδο, για παράδειγμα, οι ιατρικές υπηρεσίες καρδιολογίας εμφανίζουν ποσοστό φοροδιαφυγής 59%, οι ιατρικές υπηρεσίες δερματολογίας 58%, οι ιατρικές υπηρεσίες μικροβιολογίας 48%, οι ιατρικές υπηρεσίες παθολογίας 47%, οι ιατρικές υπηρεσίες ορθοπεδικής και οφθαλμολογίας 41%. Από την άλλη εμφανίζει τον κλάδο τον λογιστών – οικονομικών συμβούλων – φοροτεχνών με φορολογική παραβατικότητα της τάξης του 56%.

Τα σκήπτρα της φοροδιαφυγής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κρατούν η ενοικίαση τουριστικών σκαφών με ποσοστό φοροδιαφυγής-ρεκόρ 80% και ακολουθούν η εκμετάλλευση ταξί με ποσοστό 74%, το χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων – υποδημάτων με 70%, τα συνεργεία αυτοκινήτων με 66%, το χονδρικό εμπόριο ειδών οικιακής χρήσης με 65%, η καλλιέργεια λαχανικών με 65%, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος με 63%, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών με 63%, η καλλιέργεια κηπευτικών με 61%, η καλλιέργεια βαμβακιού με 60%.