Ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης για τα βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς ο Χρήστος Χρονόπουλος

Ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης για τα βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς ο Χρήστος Χρονόπουλος
Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη μετά από πολλές αναβολές στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η εκδίκαση της έφεσης δύο αστυνομικών που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών για τα αδικήματα των άρθρων 137 Α και 137Β Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για βασανιστήρια τα οποία τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου (πολίτη με ψυχολογικά προβλήματα ) όντας αστυνομικοί υπάλληλοι στα καθήκοντα  οποίων αναγόταν η φύλαξη και επιμέλεια κρατουμένων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση,οι αστυνομικοί προκάλεσαν στον Χ. Χρονόπουλο σωματικές κακώσεις με σκοπό να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, οι σωματικές δε κακώσεις που προκάλεσαν είχαν ως αποτέλεσμα τη βαρύτατη σωματική βλάβη του θύματος.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας στις 22/5/2007 όπου και προσήχθη το θύμα επειδή «παρενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας. Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε αρτιμελής,περπατώντας και χωρίς σωματικά προβλήματα. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον Χρήστο Χρονόπουλο σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε  βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση , υποσκληρίδιο και επισκληρίδιο αιμάτωμα και συνοδό οίδημα εγκεφάλου. Επιπλέον έφερε παντού μώλωπες και σημάδια κακοποίησης σε όλο του το σώμα.
Η κακοποίηση του προκάλεσε μόνιμη ολική κινητική αναπηρία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.Οι αστυνομικοί με πρόθεση κατάφεραν επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι του Χρ. Χρονόπουλου και σε άλλα σημεία του σώματός του προκαλώντας του βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Το θύμα υπέστη μεγάλη έκπτωση νοητικών λειτουργιών, κινητική αναπηρία, βραδυψυχισμό, επιληπτικές κρίσεις και πλήρη αδυναμία να επιμεληθεί των βασικών λειτουργιών του οργανισμού του.
Ο ίδιος σήμερα βρέθηκε στην δικαστική αίθουσα, όπου και ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία με πρώτο να ανεβαίνει στο βήμα του μάρτυρα τον θείο του, ο οποίος ενημερώθηκε το πρωί της επόμενης ημέρας ότι ο ανιψιός του βρίσκεται υπό κράτηση, αλλά όχι ότι έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
«Η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας που έμενε ο Χρήστος μας ενημέρωσε ότι ο ανιψιός μας κρατείται στο ΑΤ Καλλιθέας. Πήραμε τηλέφωνο και από το τμήμα μας είπαν ότι ο ανιψιός μας είναι στο Θριασιο γιατί έπεσε σε ένα τραπέζι και τραυματίστηκε. Πήγα κατευθείαν. Μας είπαν το η είναι στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση. Το ΕΚΑΒ τον παρέδωσε στα εξωτερικά ιατρεία και επρεπε επειγόντως να χειρουργηθεί. Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι είχε χειρουργηθεί τα ξημερώματα εξαιτίας αιματώματος στο κεφάλι», κατέθεσε ο μάρτυρας και πρόσθεσε:
«Πήγαμε στο ΑΤ και μας είπαν ότι δεν ξέρουν τι συνέβη αλλά το ψάχνουν. Ήταν λέει στην καφετέρια όταν τον μετέφεραν στο τμήμα ήταν ήσυχος και ξαφνικά έπεσε μόνος του κάτω και εκείνοι κάλεσαν το ΕΚΑΒ. Πήγα και στην καφετέρια, μου είπαν ότι ήταν όρθιος όταν τον έβαλαν στο περιπολικό. Έκαναν μήνυση κατά αγνώστων».
Ο ίδιος συνεχίζοντας την κατάθεσή του σημείωσε ότι ο γιατρός που τον χειρούργησε Την άλλη μέρα πήγαμε να δούμε τον γιατρό που τον χειρούργησε τους είπε πως «είχε μεγάλη κάκωση στον εγκέφαλο. Δεν βρήκε ούτε καρούμπαλα ούτε τιπτοα. Ήταν λέει σαν να έπεσε από τον 3ο σε ένα μαξιλάρι και το έπαθε από την πίεση χωρίς να αφήσει σημάδι».
«Γυρίσαμε στο τμήμα και ζητήσαμε να ορίσουμε πραγματογνωμονα, ο οποίος μετέπειτα μας είπε ότι το παιδί το είχαν βάλει κάτω και το βαράγανε. Ήταν τόσα πολλά τα χτυπήματα που δεν μπορούσε να πει με σιγουριά από τι ήταν. Μας είπε ότι μπορεί να τον χτυπούσαν με γκλοπ, με μπουνιές, με κλωτσιές με οτιδήποτε», είπε χαρακτηριστικά ο θείος του Χ. Χρονόπουλου.
.
Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, όταν πήρε στα χέρια του όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις, έκανε μήνυση κατά τεσσάρων αστυνομικών: του πληρώματος του περιπολικού, που μετέφερε το θύμα από την καφετέρια στο αστυνομικό τμήμα, και των δύο αστυνομικών που είχαν βάρδια στο Α.Τ.
«Το παιδί έμεινε δύο μήνες στην εντατική μετά έμεινε μέχρι τον Οκτώβρη στη νευρολογική και μετά στην Πάτρα για αποκατάσταση. Από τότε είναι στην κατάσταση που διαβάζετε. Έχει ακράτεια η μνήμη του είναι ασθενείς και μόνος του δεν μπορεί να μείνει, συνεχώς είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.Την περιποίηση του την έχει αναλάβει η αδελφή μου στην Πάτρα» είπε ο μάρτυρας και πρόσθεσε:
«Εγώ πιστεύω ότι  ο Χρήστος χτυπήθηκε μέσα στο τμήμα και προσπαθούσαν να το καλύψουν».
Όταν τελείωσε τη φράση του ο μάρτυρας, ο Χρηστος Χρονόπουλος που παρακολουθούσε τη διαδικασία είπε: «Ψυχοθεραπεία με ξύλο».
Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε αθώους τους δύο αστυνομικούς που ήταν στο περιπολικό κρίνοντας ότι το θύμα υπέστη κακώσεις μέσα στο Α.Τ.
Αξίζει να σημειωθεί πως δώδεκα χρόνια μετά τον άγριο βασανισμό του Χρ. Χρονόπουλου, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά με ένα σκεπτικό-κόλαφο για τις ευθύνες των αστυνομικών-δραστών, που υπερέβησαν, όπως τονίζεται, ακόμη και «τα ακραία όρια» παρέμβασης, επιδίκασε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου χρηματική αποζημίωση για το σωματικό μαρτύριο και την ψυχική δοκιμασία που υπέστη το θύμα.
Συγκεκριμένα με απόφασή του το δικαστήριο υποχρέωσε το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει στο θύμα αποζημίωση ύψους 200.000 ευρώ καθώς και μηνιαίο ποσόν 600 ευρώ, εν είδει επιδόματος, για πέντε χρόνια.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Νοεμβρίου.

Documento Newsletter