Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου: Εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν στο Ισραήλ – Αναφορές για εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ (Live)

Σε ευρείας έκταση επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους προχωράει το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν νωρίτερα τόσο από τον Λευκό Οίκο, όσο και από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό. Η ευρείας κλίμακας αυτή επίθεση- απάντηση στις ισραηλινές κινήσεις κλιμάκωσης που έχουν βάλει φωτιά στην Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το βασικό πέρασμα της μέχρι τώρα σύγκρουσης δια αντιπροσώπων μεταξύ της Τεχεράνης και του Τελ Αβίβ, σε έναν κανονικό περιφερειακό πόλεμο μεταξύ των δύο βασικών δυνάμεων της περιοχής. Η σφοδρή επίθεση που ξεκίνησε προ ολίγου, είχε ήδη γίνει γνωστό ότι θα προκαλέσει αντίστοιχα μια ισχυρή απάντηση από το Ισραήλ, όπως εξάλλου είχαν προειδοποιήσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ίδια η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ιράν εν αντιθέσει με την επίθεση που είχε γίνει τον Απρίλιο ως απάντηση στην δολοφονία από το Ισραήλ στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού της Συρίας, φαίνεται ότι γίνεται αποκλειστικά με βαλλιστικούς πυραύλους χωρίς την χρήση drones και πυραύλων κρουζ. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι ο χρόνος προετοιμασίας και προστασίας των σημείων που έχουν στοχοθετηθεί μειώνεται σε μόλις 12 λέπτα, καθώς τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι για να φτάσουν από το Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ.

Όσον αφορά στους στόχους της επίθεσης, παρότι επίσημα δεν έχει γίνει κάτι γνωστό μέχρι στιγμής , νωρίτερα τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν δήλωσαν ότι το Ιράν πιθανότατα θα στοχεύσει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο μυστικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο είπε ότι είχε εκκενωθεί.

Η επίθεση δημιούργησε τεράστια κινητοποίηση και στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πριν καν εκδηλωθεί η επίθεση συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, παρουσία της αντιπροέδρου και υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με διαρροές στην σύσκεψη συζητήθηκε η δράση που αναμένεται να λάβουν οι ΗΠΑ για να απαντήσουν στην ιρανική (αντ)επίθεση, όπως είχαν εξάλλου προειδοποιήσει ότι θα κάνουν. Το εντυπωσιακό είναι ότι η επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο για την σύσκεψη έγινε αφότου ξεκίνησε η επίθεση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ και προειδοποίησαν ότι αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα, η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μεταδίδει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι η πυραυλική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά του Ισραήλ αποτελεί απάντηση στη δολοφονία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε νωρίτερα φέτος. «Σε απάντηση στον μαρτυρικό θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του Χασάν Νασράλα και του (διοικητή των φρουρών του IRGC) Νιλφοροσάν, στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC).

Λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ, το Ιράν κήρυξε τη λήξη της επίθεσης, με τους κατοίκους του Ισραήλ να αρχίζουν να βγαίνουν από τα καταφύγιά τους. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με χάρτη που δημοσίευσαν αποτυπώνουν το μέγεθος της επίθεσης του Ιράν, ισχυριζόμενες ότι στόχος του Ιράν είναι τα 10 εκατ. Ισραηλινοί άμαχοι.

🔴 Al Jazeera English | Live

 

Διαβάστε επίσης:

Φοίβος Δεληβοριάς: «Θα στήριζα τη συναυλία ακόμα και για μία οικογένεια που έχασε το παιδί της στα Τέμπη»

Στον αέρα η συναυλία για τα Τέμπη – Πλακιας: Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ

«Πονοκέφαλος» για το «Street Party» στη Ρηγίλλης: Το αδιέξοδο Μητσοτάκη και η επικοινωνία με Σαμαρά – Καραμανλή

Εφιάλτης για τρίτη ημέρα στο Ξυλόκαστρο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις (Videos)

Ταϊλάνδη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο με 44 επιβάτες – Αναφορές για πολλούς νεκρούς (Video)

Νέο σοκ: Νεκρός 29χρονος στο ΑΤ Ομόνοιας – Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 37χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Εκκενώνονται τα Σοφιανά, άνοιξε η Αθηνών – Πατρών (Videos)

«Χρυσή» ανάθεση κατάρτισης στη… νοηματική – Με φωτογραφικό όρo, μοιράζουν εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήματος στο καρτέλ των ΚΕΚ

Κόλαση πυρός στον νότιο Λίβανο: Με την Division 98 η εισβολή του Ισραήλ – Παγκόσμια ανησυχία (Video)

Ετικέτες