Ξεκίνησαν τα «πράσινα» παρατράγουδα στη Γερμανία

Ξεκίνησαν τα «πράσινα» παρατράγουδα στη Γερμανία

Ούτε έναν μήνα δεν κράτησε η ευφορία στη Γερμανία έπειτα από την συγκρότηση της κυβέρνησης του «φωτεινού σηματοδότη» και ήδη ξεκίνησαν τα αλληλομαχαιρώματα εξαιτίας του νέου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τι συνιστά «πράσινη» ενέργεια και τι όχι.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το Politico και το Reuters, της γερμανίδας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την πράσινη μετάβαση προβλέπει τον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινη και «βιώσιμη» εάν καλύπτονται ορισμένες προϋποθέσεις όπως η ασφαλής απόρριψη των πυρηνικών αποβλήτων και έχει εξασφαλιστεί άδεια κατασκευής ενός αντιδραστήρα πριν το 2045. Επίσης στο σχέδιο της Επιτροπής το φυσικό αέριο χαρακτηρίζεται ως μεταβατικός πόρος και θα συνεχίζει να παρέχει ενέργεια στην Ευρώπη πάλι υπό προϋποθέσεις.

Οι παραπάνω προβλέψεις αποτελούν έναν συμβιβασμό ανάμεσα στις θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η Γαλλία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την πυρηνική ενέργεια και πίεζε ώστε να κατοχυρωθεί ως «πράσινη» ενώ η Γερμανία από το φυσικό αέριο.

Όμως οι γερμανοί Πράσινοι και ειδικότερα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα, Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε θεωρεί πως η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη κατηγορώντας την Κομισιόν για «πράσινο ξέπλυμα» (greenwashing), βάζοντας φωτιά τόσο στο σχέδιο της Κομισιόν, όσο και στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού οι Φιλελεύθεροι (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ είναι διχασμένοι για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι Πράσινοι παίρνοντας αυτή τη σκληρή στάση προσπαθούν να μην απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους καθότι η μνήμη των εκλογών είναι ακόμη νωπή, όμως εάν η διαφωνία στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού συνεχιστεί τότε οι σχέσεις ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο κινδυνεύουν να τραυματιστούν.

Όλα αυτά τη στιγμή που την προεδρία της Ε.Ε αναλαμβάνει η Γαλλία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πρωτοβουλίες του Βερολίνου εντός και εκτός της Ευρώπης. Ενόσω Γαλλία και Ιταλία επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο εναντίον της Γερμανίας ώστε να αναχαιτιστούν τα γερμανικά σχέδια της μια νέα πανευρωπαϊκή λιτότητα.

Κατά συνέπεια, η εσωτερική διαφωνία στην Γερμανία έχει προεκτάσεις σε όλη την Ευρώπη και αφορά κυρίως την Γαλλία, αν και το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι καταναλωτές της ενέργειας, μιας και οι πρωτοβουλίες της Ευρώπης για την πτώση των τιμών της ενέργειας είναι ακόμη ανύπαρκτες.

Ετικέτες

Documento Newsletter