Ξεκίνησε η συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας (Video)

Σε εξέλιξη η κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, μεταξύ του Προέδρου της ΕΕ, Ντοναλντ Τουσκ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ και με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τουσκ και Γιούνκερ θα θέσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με πλακάτ και σύνθημα: «Ερντογάν φύγε από την Ευρώπη!» δεκάδες διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο στην Βάρνα. 

Ερντογάν: Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε.

Η Τουρκία διατηρεί τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα πριν από τη σύνοδο στη Βάρνα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως θα πει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, κατά την αποψινή συνάντηση, πως αναμένει την άρση των εμποδίων εν όψει της ένταξης στο μπλοκ και θα συζητήσει μαζί τους για την «αποτυχία» της ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά τους Σύριους πρόσφυγες. Δήλωσε μάλιστα, πως αναμένει την άνευ όρων στήριξη από την Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.

Επισήμως η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ των 28 χωρών (οι οποίες θα γίνουν 27 τον Μάρτιο του 2019, όταν θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο), ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν πρακτικά παγώσει εδώ και χρόνια.

Τι περιμένει η Ελλάδα από τη σύνοδο της Βάρνας

Η σημερινή σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας είναι η συνέχεια της συνόδου στις 25 Μαΐου του 2017. Η αλήθεια είναι ότι διεξάγεται σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο μετά τη συμπεριφορά του Ρ. Τ. Ερντογάν σε μια σειρά από θέματα, όπως για παράδειγμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα, η εισβολή στο Αφρίν και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Περισσότερα ΕΔΩ

Η ατζέντα της Βάρνας

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο που ενημέρωσε συμπατριώτες του δημοσιογράφους χθες βράδυ στη Βάρνα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα ζητήσει από τη δική του πλευρά, την γρηγορότερη εκταμίευση του δεύτερου πακέτου των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία που δίνει η ΕΕ. Παράλληλα, ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επιδιώξει να αποσπάσει παραχωρήσεις για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες και να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την έγκριση της δεύτερης δόσης, ύψους 3 δις ευρώ για τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ‘Αγκυρα θα εξακολουθήσει να αποτρέπει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ έχει συναφθεί και δεσμεύθηκε πλήρως ως το τέλος του 2017.

Όσον αφορά στην κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η ευρωπαϊκή ηγεσία αναμένεται να πει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την εγχώρια πολιτική κατάσταση και θέματα ασφάλειας στην Τουρκία, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα έχει επίσης εξέχουσα θέση στις συνομιλίες της Βάρνας, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα επιμείνουν για άλλη μια φορά ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Μια δύσκολη συνάντηση

Σύμφωνα με τον Τουσκ η σημερινή συνάντηση «δεν θα είναι εύκολη» και αυτό διότι ενώ οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα κινηθούν λίγο πολύ στη γραμμή των αποφάσεων της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Τούρκος Πρόεδρος. Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα» καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ θα πρέπει πρωτίστως να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

«Η γλώσσα με την οποία διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, την Πέμπτη το βράδυ είναι από τις πιο επιθετικές και αιχμηρές στην ιστορία των ευρωτουρκικών σχέσεων», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όμως παρόλο που πολλοί πίστευαν ότι τα συμπεράσματα αυτά θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο της Βάρνας, η Άγκυρα το απέφυγε. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν αντέδρασε με εξίσου σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι συντάσσεται με τους Έλληνες και τους Κύπριους, αλλά απέφυγε να διακόψει την προοπτική του διαλόγου με την ΕΕ που ανοίγεται στη συνάντηση της Βάρνας.

Το ίδιο ωστόσο ισχύει και για την ΕΕ. «Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες η Σύνοδος στη Βάρνας έπρεπε να γίνει, γιατί θέτει το μοναδικό πλαίσιο για να μην διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις με την Τουρκία», σχολίαζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος. Κι αυτό γιατί όπως εξηγούσε, η Ευρώπη μόνο μέσω του διαλόγου με την Άγκυρα μπορεί να εξυπηρετήσει δυο από τα βασικά στρατηγικά της συμφέροντα: τη συνεργασία της Τουρκίας στο προσφυγικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.