Με τον θρυλικό έρωτα του Λέοναρντ Κοέν_x000D_
και της Μαριάν Ιλέν, όπως τον αφηγείται ο Βρετανός σκηνοθέτης Νικ Μπρούµφιλντ_x000D_
στο ντοκιµαντέρ του «Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης», ανοίγει την 1η_x000D_
Μαρτίου η αυλαία του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραµµα περιλαµβάνει 178 µεγάλου µήκους και 49 µικρού µήκους ντοκιµαντέρ από όλο τον κόσµο. Ανάµεσά τους 50 µεγάλου µήκους και 31 µικρού µήκους ελληνικές παραγωγές –από τις 132 που συνολικά κατατέθηκαν–, ενώ εισάγονται και δύο νέα τµήµατα µε τίτλο «Πλατφόρµα» και «Από την οθόνη στην Οθόνη» που αποτελούν τη µετεξέλιξη του τµήµατος «Ελληνικό Πανόραµα».
Πρωταγωνιστική θέση στη φετινή θεµατολογία έχουν ζητήµατα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώµατα, το περιβάλλον, τη µνήµη και την ιστορία, την πολιτική, τη µουσική, τις τέχνες, ζητήµατα που µας φέρνουν αντιµέτωπους µε επίκαιρα θέµατα όπως η γυναικεία σεξουαλικότητα, η βιοµηχανία του κρέατος, η πολιτική διαπλοκή, οι γενοκτονίες, ο ακραίος κόσµος του πορνό, η διακίνηση αρχαιοτήτων, η βία.
∆έκα ντοκιµαντέρ, εκ των οποίων δύο ελληνικά, συµµετέχουν στο επίσηµο διαγωνιστικό πρόγραµµα. Πυξίδα για τη φετινή επιλογή τους ήταν η φράση «Μη µου άπτου» από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, την οποία είπε ο Ιησούς στη Μαρία Μαγδαληνή όταν εκείνη επιχείρησε να τον πλησιάσει µετά την ανάστασή του. «Σκηνή που έχει αναπαρασταθεί στην τέχνη εκατοντάδες φορές από τον 12ο αιώνα έως τις µέρες µας», όπως σηµειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, «αποτυπώνεται όµως εν κινήσει και σε αµέτρητα ντοκιµαντέρ».
Το αφιέρωµα «Γιατί να κοιτάζουµε τα ζώα;», που εµπνέεται από το οµώνυµο δοκίµιο του ριζοσπάστη διανοούµενου Τζον Μπέρτζερ (1926-2017), παρουσιάζει µια επιλογή αιχµηρών ντοκιµαντέρ για τη σχέση του ανθρώπου µε τα ζώα. Το αφιέρωµα στον Κινέζο σκηνοθέτη Γουάνγκ Μπινγκ χαρτογραφεί τη σκληρή όψη της σύγχρονης πραγµατικότητας της Κίνας και το αφιέρωµα στον Αυστριακό καλλιτέχνη Γκούσταβ Ντόιτς µας συστήνει το πειραµατικό κινηµατογραφικό σύµπαν του. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, µια ειδική προβολή ντοκιµαντέρ είναι αφιερωµένη στη µνήµη του πρόσφατα χαµένου κινηµατογραφιστή Γιώργου Καρυπίδη, ενώ carte blanche παίρνει φέτος o ελληνικής καταγωγής Αµερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός.
Ο δηµιουργός θα τιµηθεί µε τον Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στον κινηµατογράφο και θα παραστεί στην ειδική προβολή του βραβευµένου µε Οσκαρ ντοκιµαντέρ του «Ο όρµος» («The cove», 2009).
Η αυλαία θα πέσει στις 10 Μαρτίου στο Ολύµπιον µε το ντοκιµαντέρ «Maiden» του Αλεξ Χολµς που αφηγείται το χρονικό ενός θαλάσσιου άθλου γένους θηλυκού στον πιο επώδυνο αγώνα ιστιοπλοΐας στον κόσµο «The whitbread round the world race».
INFΟ
1-10/3, oι χώροι και το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο www.filmfestival.gr