Εκδικάζεται σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου, μετά από τρεις συνεχόμενες αναβολές, η υπόθεση των 19 συλληφθέντων που βασανίστηκαν από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2019, μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου.
Ο Ζήσης Σούρλας και η Ειρήνη Εμινίδου, 19 και 20 χρονών αντίστοιχα, μέλη της «Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης Ξεκίνημα» και δύο από τους 19 συλληφθέντες, δέχτηκαν αναίτια επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ, ξυλοκοπήθηκαν άγρια, εξευτελίστηκαν, και στο τέλος κατηγορήθηκαν για ένα σωρό αδικήματα. Αντί να βρεθούν στη δικαστική αίθουσα ως κατήγοροι αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να τους φορτώσει σωρεία κακουργημάτων, όμως ο εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και παρέπεμψε τελικά τους συλληφθέντες κατά περίπτωση για εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, απλή σωματική βλάβη απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κ.α. (σ.σ. πλημμελήματα)
«Εξ’ αρχής αρνήθηκα όλες τις κατηγορίες και διαμαρτυρήθηκα για την άδικη σύλληψή μου. Καμία από τις κατηγορίες δεν είναι αληθής και μια γρήγορη ματιά στη δικογραφία το καθιστά σαφές. Η σκευωρία η οποία στήθηκε εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο όξυνσης της καταστολής που επιβάλλει η κυβέρνηση. Στόχος της είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος τρομοκρατίας το οποίο θα αποτρέπει τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία από το να αγωνίζονται ενάντια στη κυβέρνηση και τις πολιτικές της», δηλώνει ο Ζήσης Σούρλας στο documentonews.gr
«Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, στις 11.00 το πρωί (κτίριο 8)* απαιτώντας να αποσυρθούν όλες οι κατασκευασμένες και ψευδείς κατηγορίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση Ξεκίνημα».
Το χρονικό
Μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου δύο χρόνια πριν, ο Ζ. Σούρλας και η Ε. Εμινίδου περπατούσαν στην περιοχή των Εξαρχείων πηγαίνοντας σε ένα φιλικό σπίτι, την ώρα που άνδρες των ΜΑΤ τους ακινητοποίησαν, τους χτύπησαν, τους έβρισαν χυδαία και τους συνέλαβαν.
Σύμφωνα με τους κατηγορούμενους η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις στην τύχη, προχωρώντας σε μια «επιχείρηση σκούπα» σε ανθρώπους που απλά έτυχε και βρέθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων και δεν είχαν καμία σχέση με τα όποια επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα.
«Όταν μας μετέφεραν λέει ένας ΜΑΤατζής στους άλλους: “Ρε παιδιά δεν είναι αυτοί” και ο διμοιρίτης του λέει “αυτοί είναι, αυτοί είναι. Αλλάξανε τα πράγματα”. Είναι ξεκάθαρη στοχοποίηση για να βγει ένας αριθμός συλλήψεων. Ήταν όλο απαράδεκτο αυτό που έγινε, ήμασταν όλοι άσχετοι. Μας κατηγορούσαν για εμπρησμό την ίδια ώρα που ο ΣΚΑΙ,που είναι από τα πιο δεξιά και φιλοκυβερνητικά κανάλια, είχε επικεφαλίδα στο δελτίο ειδήσεων “Δεν έπεσε ούτε μια μολότοφ” άρα για ποιον εμπρησμό μιλάμε και από ποιον;» είχε δηλώσει ο Ζήσης Σούρλας σε συνέντευξή του στο documentonews.gr.
Όπως κατήγγειλαν οι συλληφθέντες πριν τους μεταφέρουν στη ΓΑΔΑ, τους οδήγησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, στο οποίο, οι αστυνομικοί, τους φωτογράφισαν, παρανόμως, με τα προσωπικά τους τηλέφωνα, βάζοντάς τους να γονατίσουν. Πρακτική που θα έλεγε κανείς πως θυμίζει τα βίντεο εκτελέσεων που δημοσιεύουν οι τζιχαντιστές.
Όταν τους μετέφεραν στη ΓΑΔΑ, δεν τους επετράπη η επικοινωνία με δικηγόρους ή τους δικούς τους, ενώ ανάμεσά τους μάλιστα υπήρχαν και ανήλικοι.
Η Ε. Εμινίδου είχε τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι κατά τον ξυλοδαρμό που υπέστη αλλά δεν της επέτρεπαν την μεταφορά στο νοσοκομείο. Ούτε σε εκείνη, ούτε όμως και σε άλλα άτομα που σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει στο Documento τότε «είχαν κυριολεκτικά τρύπες στα κεφάλια τους και ήταν χλωμοί γιατί είχαν χάσει πολύ αίμα».
Οι περιγραφές των βασανιστηρίων
«Ξαφνικά μας περικύκλωσαν. Μας έριξαν κάτω μας χτυπούσαν όλους ανελέητα χωρίς σταματημό. Εγώ από πάνω μου είχα τουλάχιστον 10 αστυνομικούς που με χτυπούσαν. Όσο ζητούσα βοήθεια και τους παρακαλούσα να σταματήσει όλο αυτό συνέχιζαν να με χτυπάνε. Δεν γύρισαν καν να δουν το πρόσωπό μου. Δεν αντιστάθηκα, το μόνο που έκανα ήταν να καλύψω το κεφάλι μου αντανακλαστικά επειδή αυτό ήταν ο στόχος τους. Γι’ αυτό τραυματίστηκε το χέρι μου. Μετά από τα πολλά χτυπήματα, το χέρι μου έπεσε κάτω και άρχισαν να μου το πατάνε. Συνέχισαν να μας χτυπούν μέχρι που ήρθε ένας αστυνομικός και τους είπε να σταματήσουν. Μας έβριζαν χυδαία. Μας φώναζαν: “Τι πούτσα φάγατε μουνόπανα;!” “Σας πιάσαμε!” “Σας αρέσει το γαμήσι ρε;”. Στις γυναίκες φώναζαν “πουτάνες καριόλες”. Αν τολμούσες να μιλήσεις ή έστω και να τον κοιτάξεις έτρωγες ξύλο», είχε πει η Ειρήνη Εμινίδου, μιλώντας στο documentonews.gr λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της.
«Με χτύπησαν στο κεφάλι, μας έβαλαν να γονατίσουμε, μας έβρισαν χυδαιότατα και σεξιστικά, όποιος μιλούσε ή ζητούσε βοήθεια τον χτυπούσαν και τον έβριζαν περισσότερο», είχε δηλώσει τότε ο Ζ. Σούρλας στο documentonews.gr.
Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη του Ζήση Σούρλα και της Ειρήνης Εμινίδου στο documentonews.gr:
«Ήταν σαν να πηγαίναμε για εκτέλεση, γονατιστοί και δεμένοι με χειροπέδες»