Ξεκινά το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο χωρών

China and Greece

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε και επίσημα το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Κίνας.

 

Το Έτος περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που οι δύο χώρες αποβλέπουν στο να εμβαθύνουν τις παραδοσιακές τους σχέσεις, να επιβεβαιώσουν τη φιλία των δύο λαών, να διευρύνουν τη συνεργασία τους και να διοργανώσουν δράσεις στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

 

Στον τομέα του Πολιτισμού, οι δύο χώρες θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους σε θέματα σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία. Ειδικότερα, θα συνεργασθούν για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και αρχαιοκαπηλίας και την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας, για τη διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων και εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα προστασίας μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

 

Το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στις σχέσεις των δύο κρατών, όπως υπήρξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα του 2008, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, οι εκατέρωθεν ανταλλαγές επισκέψεων των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο, η συμμετοχή της Ελλάδας στις εμβληματικές κινεζικές πρωτοβουλίες «Μία ζώνη – ένας δρόμος» και «17+1», και πολλά άλλα μικρότερα αλλά πάντα σημαντικά και εμβληματικά γεγονότα, που ενισχύουν διαρκώς το οικοδόμημα των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Το 2022 μάλιστα συμπληρώνονται 50 χρόνια ελληνοκινεζικών διπλωματικών σχέσεων.

 

Στον τομέα του Τουρισμού, οι δύο χώρες θα συνεργασθούν σε ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή στατιστικών, διαχείρισης, προώθησης προορισμών και πιστοποίησης ποιοτικών υπηρεσιών, καθώς και για τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης και δημοσιογραφικών ταξιδιών, με σκοπό να καταστήσουν γνωστούς αναδυόμενους προορισμούς.

 

Όσον αφορά την παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα δεν μπορεί να μην επισημανθεί το γεγονός πως αυτή ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο. Και αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Μια επένδυση που μπορεί να φανεί επωφελής για το ελληνικό κράτος και να αναδείξει το λιμάνι του Πειραιά σε βασικό σημείο σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη. Η ανάπτυξη του λιμανιού προσφέρει δυνατότητες προσέλκυσης νέων επενδύσεων που θα απογειώσουν την περιοχή και θα την οδηγήσουν στην επόμενη φάση της οικονομικής ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οικονομικοί κολοσσοί για το logistic center που σχεδιάζει η Cosco είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που ανοίγονται με την ολοκλήρωση του συνολικού επενδυτικού σχεδίου των Κινέζων στον Πειραιά.