Οι θέσεις των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Μετά τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας της Εφης Αχτσιόγλου σειρά πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα και τη δική του υποψηφιότητα ο Νίκος Παππάς. Προς το όχι κλίνει η Ρένα Δούρου, παρά και τις πιέσεις που δέχεται από μερίδα στελεχών, ενώ μόνο εάν αλλάξει ο οδικός χάρτης θα σκεφτεί ο Παύλος Πολάκης να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του. Ετσι, για τον βουλευτή Χανίων θα είναι κρίσιμη η έκβαση της ψηφοφορίας αναφορικά με τον οδικό χάρτη. Αν δηλαδή το Διαρκές Συνέδριο και η εκλογή του νέου προέδρου μεταφερθούν για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε ο κ. Πολάκης θα το σκεφτεί σοβαρά να είναι υποψήφιος.
Επιπλέον, φαίνεται ότι αν δεν κάνουν πίσω οι Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Τεμπονέρας στην πρόταση που κα-τέθεσαν στην Πολιτική Γραμματεία για αναβολή του συνεδρίου και των εκλογών για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα υπάρξει ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, με το αποτέλεσμα να προεξοφλείται από πολλά κορυφαία στελέχη ως «οριακό».
Εφη Αχτσιόγλου: «Προβάδισμα στο περιεχόμενο»
Να μην ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον δρόμο της ευκολίας στη συζήτηση για τα αίτια της ήττας αναμένεται να ζητήσει η κ. Αχτσιόγλου από την Κεντρική Επιτροπή ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου θα ζητήσει η χάραξη της στρατηγικής του νέου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να ενταχθεί στη μεγάλη εικόνα, δηλαδή στις πολιτικές μετατοπίσεις που συντελούνται και τις τάσεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη και διεθνώς εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση κ.λπ.).
Επιπλέον, η πρώην υπουργός Εργασίας φαίνεται να επιμένει στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει περιεχόμενο σε έννοιες «πολυπαιγμένες» στον δημόσιο διάλογο, οι οποίες όμως έχουν καταλήξει… αδειανά πουκάμισα. «Πρέπει να δώσουμε προβάδισμα στο περιεχόμενο. Να μιλήσουμε για τις πολιτικές. Ποιο περιεχόμενο δίνουμε στην πολιτική μας για την εργασία, για το παραγωγικό υπόδειγμα και την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για τη διαχείριση του προσφυγικού με οδηγό το διεθνές δίκαιο και τον ανθρωπισμό, για τα κοινά αγαθά, για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη» αναμένεται να πει η κ. Αχτσιόγλου στην Κεντρική Επιτροπή.
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελεσματικός. Οπως θα αναφέρει: «Προφανώς δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ωστόσο πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οφείλει αφενός να επιτύχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην κοινωνία (στα επιμελητήρια, στους συλλόγους, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ.), αφετέρου να γίνει μεθοδικός και αξιόπιστος. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε σταθερές δομές, δέσμευση σε στόχους και συνέπεια».
Η πολιτική πλατφόρμα Τσακαλώτου
Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε ο πρώην «τσάρος της οικονομίας» την Παρασκευή, μια ανάσα πριν από την έναρξη των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε να μην ακολουθήσει τον δρόμο των συνυποψηφίων του και να μην περιμένει την ΚΕ για να παρουσιάσει ολόκληρη την πολιτική πλατφόρμα η οποία θα συνοδεύσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν η παρουσία του βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη στο πάνελ και του πρώην υπουργού στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη στο κοινό, καθότι πρόκειται για πρόσωπα που δεν εντάσσονται στην Ομπρέλα. Οπως είπαν πηγές πέριξ του κ. Τσακαλώτου, οι παραπάνω δύο παρουσίες «μαρτυρούν» την επιθυμία του πρώην υπουργού Οικονομικών να μην αποτελέσει υποψηφιότητα της Ομπρέλας αλλά υποψηφιότητα «ευρείας αποδοχής, με το ειδικό βάρος και την εμπειρία του πρώην υπουργού Οικονομικών».
Ολα δείχνουν ότι ο κ. Τσακαλώτος στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΕ θα επιμείνει στην ανάγκη να «ξεκαθαρίσει η θολή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ», που «σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και δημοσκόπους οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση» αλλά και στην ανάγκη να γίνει ένας σύντομος αλλά ουσιαστικός αναστοχασμός των αιτιών που οδήγησαν στην ήττα. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι να οικοδομήσει «ένα κόμμα με ξεκάθαρη ταυτότητα που όμως θα απευθύνεται σε πολλούς και πολλές».
Επιπλέον, δεδομένου ότι είναι πολύ καλός γνώστης των οικονομικών, αναμένεται να επιμείνει στα ζητήματα της ανάπτυξης και του αναπτυξιακού κράτους, καθώς, όπως είπε ο ίδιος στο πλαίσιο της παρουσίασης της υποψηφιότητάς του, είναι ζητήματα στα οποία καταγράφει προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία και χτίζει την πολιτική της ηγεμονία. Για τον λόγο αυτό ο κ. Τσακαλώτος θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στο «τι κράτος θέλουμε;», ερώτημα στο οποίο ο ίδιος απαντά: «Κράτος που βάζει το ζήτημα του ποιος παράγει, τι παράγει, με ποιον τρόπο παράγει».
Τα βασικά στοιχεία της παρέμβασης του Νίκου Παππά
Ανακοινώνοντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την υποψηφιότητά του ο Νίκος Παππάς επανήλθε στη στρατηγική που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, λέγοντας ότι η «διεύρυνση δεν ήταν πολιτική μίας χρήσης, δεν ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός. Ηταν και είναι μια σαφής, διαρκής και εφαρμοσμένη πολιτική». Επιπλέον, ο κ. Παππάς θα επισημάνει: «Η διεύρυνση είναι στρατηγική που υπηρετούμε από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και έφερε αλλεπάλληλα κύματα αγωνιστών και αγωνιστριών στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα ο ίδιος αναμενόταν να αφήσει αιχμές κατά όσων εναντιώθηκαν στη διεύρυνση λέγοντας: «Πιστεύω βαθιά ότι θα ήταν τεράστιο λάθος να την ακυρώσουμε. Δυστυχώς, ο μετασχηματισμός δεν έγινε. Για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους».
Ενόψει μάλιστα των επόμενων πολύ κρίσιμων μαχών με τη Δεξιά, είτε εκλογικών είτε πολιτικών, ο κ. Παππάς θέτει τους παρακάτω στόχους:
Επαναπροσδιορισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμης θετικής προοπτικής. «Η Αριστερά και η δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού. Η εικόνα του καλού διαπραγματευτή δεν αρκεί για να μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός ξανά».
Να πείσουμε ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές που μας επιβλήθηκαν δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα.
Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές.
Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία, που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε κατά πλειοψηφία τη ΝΔ.
Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης που μας έφερε στην κυβέρνηση.
Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.
Τέλος, ο κ. Παππάς σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ζητήσει να διεξαχθεί ψύχραιμος και ειλικρινής διάλογος στην πορεία για την εκλογή της νέας ηγεσίας.
Βραχυκύκλωμα στην αναζήτηση υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές
Οι καθυστερήσεις και τα φαβορί
Σε αναζήτηση υποψηφίων για τις θέσεις των επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκεται ο ΣΥ-ΡΙΖΑ – ΠΣ ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά ασφυκτικά. Η προετοιμασία που είχε γίνει από την αρμόδια επιτ-ροπή του κόμματος ήταν σχεδόν μηδενική, με υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου να αναφέρουν ότι η εν λόγω αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε μόλις πριν από την έναρξη της τρίτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Τώρα λοιπόν η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εξουσιοδοτήσει εκ νέου την Πολιτική Γραμματεία ώστε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες προετοιμασίες. Να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπέδειξαν ως υπεύθυνο των «καθυστερήσεων» τον κ. Σπίρτζη. Ο ίδιος, βέβαια, δήλωσε κατηγορηματικά στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος.
Τα ονόματα για Αττική και Αθήνα
Με το όνομα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά να βρίσκεται εκτός παρασκηνιακών συζητήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συζητούν ονόματα που αν «κλειδώσουν», είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα απαιτητικά καθήκοντα. Τα ονόματα που ακούγονται σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων, χωρίς όμως να έχουν κατατεθεί επισήμως ως πρόταση, είναι του Κώστα Ζαχαριάδη αλλά και του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού.
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, στο παρασκήνιο καταγράφονται ορισμένα συντροφικά «τζαρτζαρίσματα» για το εάν η στήριξη θα δοθεί στον απερχόμενο δήμαρχο Νίκαιας – Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη ή στον Γιάννη Σγουρό. Σε ό,τι αφορά το όνομα του κ. Σγουρού, η εν λόγω πρόταση φαίνεται ότι μειοψηφεί, με αποτέλεσμα η πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του κ. Ιωακειμίδη. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ιωακειμίδης δεν επιθυμεί την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, παρά μόνο αυτήν της Δύναμης Ζωής.
Θολό τοπίο και στην περιφέρεια
Παρότι οι περισσότερες θέσεις για τους επικεφαλής είναι κενές, κάποια λίγα ονόματα φαίνεται να βρίσκονται ένα βήμα προτού κλειδώσουν οριστικά. Ετσι, όλα δείχνουν ότι ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Ηπείρου. Σε ό,τι αφορά τα Ιόνια νησιά, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον πρώην βουλευτή Κέρκυρας Κώστα Παυλίδη και τον πρώην περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο.