Ξεκινά η δίκη για το θάνατο του Αρχιπυροσβέστη Μάνθου Μάντζιου: Κίνδυνος παραγραφής των διωκόμενων αδικημάτων

Ξεκινά η δίκη για το θάνατο του Αρχιπυροσβέστη Μάνθου Μάντζιου: Κίνδυνος παραγραφής των διωκόμενων αδικημάτων

Ξεκινά την προσεχή Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 η πολύκροτη δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) Αθηνών για το θάνατο εν ώρα καθήκοντος  του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου το 2014, επτά χρόνια μετά το τραγικό συμβάν και ενώ πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος παραγραφής των διωκόμενων αδικημάτων.

Πρόκειται για τον Πυροσβέστη ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο  το Σεπτέμβριο του 2014 ενώ προσπαθούσε να σώσει μια 44χρονη γυναίκα και μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών στο 2ο όροφο καιόμενης οικοδομής στο Παλαιό Φάληρο, όπου  βρήκε και αυτή τραγικό θάνατο.

Κατηγορούμενοι είναι επτά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, μεταξύ των οποίων και  στρατηγοί του Σώματος για το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης, διότι δεν έπραξαν τα προβλεπόμενα, όπως είχαν υποχρέωση, για τη διάσωση και των δύο ανωτέρω, ήτοι του Αρχιπυροσβέστη Μάνθου Μάντζιου και της 44χρονης μητέρας.

Το τραγικό συμβάν

Το τραγικό συμβάν είχε συμβεί στην οδό Ιπποκράτους 4 στο Π. Φάληρο, όπου είχαν μεταβεί 43 πυροσβέστες με 16 οχήματα για να σβήσουν την πυρκαγιά σε ισόγειο κατάστημα υδραυλικών και ειδών θέρμανσης.

Πολύ γρήγορα η φωτιά εξαπλώθηκε στο πατάρι που υπήρχε ανάμεσα στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο και από εκεί οι καπνοί έπνιξαν όλο το κτίριο. Ο αρχιπυροσβέστης μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του ανέβηκαν στο δεύτερο όροφο για να απεγκλωβίσουν την 44χρονη γυναίκα, ωστόσο, δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

Τότε, βγήκαν από το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου και ενώ ο συνάδελφος του Ματθαίου εγκατέλειψε το κτίριο, ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης μπήκε ξανά στο διαμέρισμα, πήγε στο υπνοδωμάτιο και από εκεί βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος καθώς καταλάβαινε ότι το οξυγόνο του τελείωνε. Από εκεί ζητούσε, απεγνωσμένα, βοήθεια, ενώ το Κέντρο του ζητούσε να επαναλάβει… Όταν έφτασαν οι ενισχύσεις ήταν, ήδη, πολύ αργά.

Επιπλέον, η οικογένεια του αρχιπυροσβέστη, από την πρώτη στιγμή, έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο σταθμό όπου υπηρετούσε ο Ματθαίος  αλλά και για συχνές αναφορές πυροσβεστών για ελλιπή έλεγχο των φιαλών και ανεπάρκεια του χορηγούμενου οξυγόνου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter